Claudiu Zamfir

Măsurile 1 și 2: Iertarea beneficiarilor care au omis raportul de progres a ajuns pe masa președintelui Iohannis

Thumbnail

Președintele Iohannis mai trebuie să promulge legea și să o publice în Monitorul Oficial, pentru a fi iertați de retragerea granturilor beneficiarii Măsurilor 1 și 2 care au omis să depună raportale de progres din proiecte, în anumite condiții.

Parlamentarii s-au mișcat destul de repede cu modificarea Ordonanței de urgență 130/2020. Senatorii au introdus amendamentele de clemență pentru beneficiarii de la Măsurile 1 și 2, iar pe 14 martie 2022 le-au adoptat în proiectul de lege. Deja pe 23 martie, comisiile de deputați au depus raportul pentru proiectul de lege, cu amendamente, iar în aceeași zi s-a adoptat și în plenul Camerei Deputaților, cu 287 de voturi pentru.

Miercuri, 30 martie 2022, Parlamentul a trimis la președintele Iohannis proiectul de lege, pentru promulgare. După promulgare, mai trebuie publicat în Monitorul oficial, pentru a se putea aplica.

În forma modificată de deputați și trimisă la promulgare, noua lege prevede clemență, dar numai pentru beneficiarii cărora nu li s-au retras banii deja, la Măsura 2 și la prima ediție a Măsurii 1.

Pentru ei se va da un termen prelungit până la data de 30 aprilie 2022 pentru depunerea rapoartelor de progres.

Astfel, OUG 130/2020 va statua că:

(1) În situația în care termenele prevăzute la art. 9  alin. (1) lit. h) si art. 16 alin. (1) lit. h) din OUG 130/2020 nu au fost respectate sau rapoartele au fost depuse cu informaţii lipsă ori nu au fost completate cu informaţiile/documentele solicitate și sprijinul financiar acordat sub formă de ajutor de stat nu a fost recuperat, beneficiarii finali ai ajutoarelor de stat pot să depună raportul complet și corect, până cel mai târziu la data de 30 aprilie 2022, sub sancțiunea inițierii de către AM-POC/MAT/AIMMAIPE sau, după caz, continuării procedurii de recuperare a sprijinului financiar acordat sub formă ajutor de stat, conform metodologiilor de recuperare a ajutorului de stat.

(2) Procedurile de recuperare inițiate de către AM-POC/MAT/AIMMAIPE se suspendă până la 30 aprilie 2022.

Așadar, în forma finală a legii, clemența se va acorda cu această condiție: „sprijinul financiar acordat sub formă de ajutor de stat nu a fost recuperat”. Prin urmare, nu se știe ce se va întâmpla cu antreprenorii care au apucat să dea înapoi la stat ajutoarele, pe motiv că nu au depus la timp rapoartele de progres.

În schimb, forma votată de deputați îi iartă de retragerea micrograntului și pe beneficiarii care au semnat contractele de finanțare dupădata de 30 septembrie 2021, limită care fusese pusă de senatori. În Comisiile de buget și de antreprenoriat, deputații și-au justificat modificarea prin faptul că forma de text de la Senat „creaza discriminare fata de beneficiarii care au semnat contracte de finantare si dupa 30 septembrie”.

În forma de la Senat, proiectul de lege prevedea:

„Beneficiarii finali ai ajutorului de stat care au semnat contracte de finanțare pana la data de 30 septembrie 2021 si nu au depus raport de progres privind cheltuielile efectuate, au obligația depunerii pana cel mai tarziu la data de 30 aprilie 2022”.

De asemenea, deputații au eliminat și prelungirea de termen de la 90 de zile la 180 de zile pentru implementarea proiectelor de la ediția a doua a Măsurii 1, facilitate care fusese propusă de senatori.

 

Lege Trimisa La Promulgare by claus_44 on Scribd

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2227
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri