Claudiu Zamfir

Granturi IMM POC 4.1.1/4.1.1-Bis: Instrucțiunea 62/2023 pentru implementarea proiectelor. Materialele de publicitate obligatorii nu necesită aprobarea autorității

instructiune poc 411

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AMPOC) a emis marți Instrucțiunea 62/2023 pentru implementarea proiectelor din cadrul Acțiunii POC 4.1.1 și 4.1.1-Bis, materialele de publicitate obligatorii putând fi efectuate fără aprobarea AM.

Reamintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, că după 31 martie 2023 beneficiarii granturilor IMM de câte 50.000-500.000 de euro vor putea primi acces în sistemul MySMIS2014 pentru implementarea proiectelor.

Până atunci, AM POC a dat, marți, Instrucțiunea nr. 62/28.03.2023 privind implementarea proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 4, Acțiunea 4.1.1. „Investiții în activități productive”, care face referire și la Acțiunea 4.1.1-Bis.

Potrivit documentului, AM POC va analiza toate notificările transmise de beneficiari. În ceea ce priveșt aprobarea notificărilor, se au în vedere trei situații:

 •  Notificări care vor fi aprobate de AM POC după analizarea lor;
 • Notificarea la care beneficiarul nu a primit răspuns se va considera aprobată în 11-a zi de la data înregistrării acesteia la AM POC, în conformitate cu prevederi art. 10, alin. 8 din Contractul de finanţare;
 • Notificări care vor produce efecte imediate, nefiind necesară aprobarea AM POC.

„Pentru realizarea materialelor de informare şi publicitate obligatorii pentru implementarea proiectului nu este necesară aprobarea AM” - prevede, distinct, instrucțiunea 62.

(Descarcă de AICI Instrucțiunea 62/2023 a AM POC)

Reamintim că și beneficiarii fondurilor europene care se vor acorda prin Acțiunile POC 4.1.1 și 4.1.1 Bis vor avea obligația să publice în mass-media relevante două anunțuri, de începere și finalizare a proiectelor, conform reglementărilor din ghidurile solicitantului.  StartupCafe.ro, site mass-media cu experiență de 7 ani în presa economică, oferă serviciul de publicare a acestor anunțuri.

Această obligație, impusă de Uniunea Europeană, ca finanțator principal, apare în ghidurile solicitantului.

Astfel, Anexa 3 a Ghidului solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1 (și 4.1.1 Bis) prevede, la punctul 1 al secțiunii „Măsurile de informare, comunicare și publicitate”:

 • „La începutul şi la finalizarea unui program/ proiect finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, vor fi publicate în mass-media (inclusiv media online) și pe site-ul instituției/ întreprinderii (dacă există un astfel de site) anunţuri sau comunicate de presă.  
 • Beneficiarii finanţărilor vor face dovada apariţiei comunicatelor (ştirilor rezultate) sau anunţurilor în mass-media relevante pentru program/ proiect la prima cerere de rambursare depusă pentru anunţul de început al proiectului şi la cererea de rambursare finală pentru anunţul de finalizare al proiectului
 • Dovada apariţiei comunicatelor/ anunţurilor/ ştirilor rezultate se face cu fotocopii, print screen, fotografii, exemplare originale ale materialelor tipărite şamd”.

Anunțurile mass-media, cheltuieli eligibile în proiecte

Anunțurile/comunicatele de presă sunt obligatorii, dar pot fi suportate din granturile de câte 50.000-500.000 de euro, acordate prin proiect, fiind cheltuieli eligibile.

Ghidul solicitantului 4.1.1 prevede, la punctul 2.3 „Încadrarea cheltuielilor”:

e) Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului - sunt eligibile în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, în limita a 5.000 lei fără TVA (...)”.

Model de anunț/comunicat de presă Acțiunea POC 4.1.1 și 4.1.1 Bis:

Pentru realizarea, transmiterea și publicarea comunicatelor de presă din proiectele de la Acțiunea POC 4.1.1 și 4.1.1 Bis puteți utiliza ACEST MODEL de anunț, înlocuind cele necesare, de la caz la caz.

Puteți descărca și de AICI modelul de comunicat de presă în format PDF, pentru proiecte.

Cum se publică și cât costă un anunț/comunicat de presă pe StartupCafe

Pentru publicare anunțuri/comunicate pe StartupCafe.ro trimiteți solicitare pe adresa de e-mail:

contact@smilemedia.ro

În acel e-mail lăsați datele dumneavoastră de contact, iar colegii noștri de la Departamentul de Marketing și Vânzări vă vor îndruma mai departe pentru realizarea pașilor necesari.

Prețul publicării pe StartupCafe.ro a unui anunț/comunicat de presă în cadrul proiectelor europene (inclusiv pentru Acțiunea POC 4.1.1. și 4.1.1 Bis) este de 150 de euro (fără TVA).

Discount:

 • La 5 anunțuri, prețul este de 625 EUR (fără TVA) în total.
 • La 10 anunțuri, prețul este de 1000 EUR (fără TVA) în total.

IMPORTANT: Conținutul și elemente grafice pentru identitatea vizuală cerute de regulamente, la publicarea anunțurilor/comunicatelor de presă, vor fi furnizate de beneficiar.

Anunțurile/comunicatele de presă vor fi marcate, în titlu, cu [P] și vor fi afișate public astfel:

 •     integral, pe o pagină individuală (de articol), din secțiunea Anunțuri Proiecte Europene
 •     într-un modul simplificat, cu titlu și imagine, pe pagina secțiunii Anunțuri Proiecte Europene.

Ce cuprinde serviciul StartupCafe de publicare a comunicatelor pentru Măsura 2:

 •     Publicarea comunicatului de presă pe site-ul mass-media StartupCafe.ro, în secțiunea Anunțuri: proiecte europene din bara de meniu a site-ului.
 •     Comunicatul apare minimum 24 de ore și pe pagina principală (home page) a StartupCafe.ro.
 •     Textul va conține și un link do-follow către site-ul beneficiarului (dacă are site propriu).
 •     Dacă beneficiarul are un logo, acesta va fi afișat ca ilustrație la articol (alături de elementele de identitate vizuală obligatorii, din programul de finanțare).
 •     Astfel, brandul beneficiarului va fi expus pe o publicație cu profil antreprenorial care, în anul 2021, a avut 4 milioane de utilizatori (conform Google Analytics).
 •     În plus, comunicatul va fi distribuit și pe pagina de Facebook a StartupCafe.ro, o comunitate antreprenorială de peste 58.000 de urmăritori.
Parallax

Vizualizari
3775
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri