Claudiu Zamfir

Granturi IMM 2023 de max. 100.000 EUR pentru digitalizare: S-a schimbat iarăși perioada de înscrieri în program- Ordinul MIPE 221/2023

Fonduri-Vlad Ispas-dreamstime

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene modifică din nou Programul de digitalizare a IMM, anunțând prelungirea perioadei de depunere a proiectelor și păstrarea bugetului total de aproape 350 milioane de euro din PNRR, printr-un mesaj postat joi seara, pe Facebook, de ministrul Marcel Boloș a doua zi după ce MIPE anunțase altă modificare.

Am ajuns deja la a patra modificare anunțată de cei de la MIPE de la publicarea primei variante oficiale a Ghidului solicitantului, din 15 decembrie 2022, în cadrul programului pentru digitalizarea IMM, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține granturi de câte 20.000-100.000 euro pentru digitalizarea activității. Joi, 9 februarie 2023, MIPE a dat al patrulea ordin de modificare a ghidului de finanțare - Ordinul MIPE nr. 221/09.02.2023 (descarcă documentul).

Noua perioadă de depunere a proiectelor în portalul de fonduri PNRR este 15 februarie - 30 iunie 2023. Astfel, Boloș a prelungit perioada de înscrieri, care până mai ieri era prevăzută pentru 15 februarie-18 aprilie. Aceasta este a doua modificare a perioadei de înscrieri deja.

Calendarul final al apelului de proiecte este:

  • 𝐃𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞: 𝟏𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟑𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
  • 𝐄𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞: 𝟑 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟑
  • 𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐈 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
  • 𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐈𝐈 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝟏𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

Bugetul total al finanțării rămâne aproape 347,50 milioane euro, cum era inițial, deci nu se mai mută 20 de milioane de euro la un eventual apel separat pentru firme agricole, cum anunțase MIPE cu o zi înainte.

„Nu înseamnă că lăsăm deoparte nevoia de sprijin a sectorului agricol, o verigă vitală în lanțul de valori al economiei românești, ci că vom identifica alte surse de finanțare pentru un apel de proiecte dedicat pe care îl urmărim” – a explicat Boloș, joi seara.

Totuși, o altă prevedere care a stârnit nemulțumiri rămâne în vigoare: vor fi luate în considerare rezultatele pe anul 2022, ale firmelor aplicante, chiar dacă unii antreprenori au protestat, că nu pot produce bilanțurile pe anul trecut atât de repede. De remarcat însă că MIPE a prelungit perioada de înscrieri până pe 30 iunie, în condițiile în care firmele trebuie oricum să-și depună bilanțurile la ANAF până la finalul lunii mai 2023.

Perioada de durabilitate scade de la 5 (cinci) ani, la 3 (trei) ani.

Apelul de digitalizare IMM va sprijini următoarele tipuri de acțiuni:

  • achiziții de hardware TIC;
  • achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
  • dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;
  • achiziții de tehnologii blockchain;
  • achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
  • achiziționare website de prezentare;
  • achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
  • instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
  • consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

Anunțul ministrului fondurilor UE, Marcel Boloș:

În cursul serii trecute am generat un anunț pe site-ul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care nu a fost pe placul multora dintre beneficiarii interesați de 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝟑𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐈𝐌𝐌-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫.

Revin în acest sens cu o serie de precizări, pentru că am adoptat un Ordin în urma căruia sper ca apelul să reprezinte cât mai fidel nevoile reale ale mediului de afaceri:

 Baza de raportare a indicatorilor financiari rămâne anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică. În plus, introducerea anului 2022 ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici vine ca măsură de sprijin pentru beneficiarii care au fost afectați în anul 2020 de restricțiile provocate pe fondul pandemiei de COVID-19. Pentru numeroase domenii de activitate desfășurarea activității a fost restricționată, astfel că nu au putut înregistra rezultate economice pozitive. În această formă, ne asigurăm că este respectat principiul echitabililității.

 Se modifică perioada de depunere a proiectelor, care va fi între 15 februarie - 30 iunie 2023. Pentru a nu periclita procesul de depunere pentru potențialii beneficiari care nu pot finaliza raportările contabile anuale până la termenul maxim prevăzut legal de 30.05.2023 (Ordinul 4.268/15 decembrie 2022 al Minsiterului Finanțelor), proiectele pot fi depuse până la finalul lunii iunie. După cum știți, 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐩 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐯, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐜𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚.

Astfel, calendarul final al apelului de proiecte este:

𝐃𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞: 𝟏𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟑𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
𝐄𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞: 𝟑 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟑
𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐈 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐈𝐈 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝟏𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝟏𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

 Valoarea totală a apelui 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝟑𝟓𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨. Nu înseamnă că lăsăm deoparte nevoia de sprijin a sectorului agricol, o verigă vitală în lanțul de valori al economiei românești, ci că vom identifica alte surse de finanțare pentru un apel de proiecte dedicat pe care îl urmărim.

 În încheiere, aș vrea să îmi fac mea culpa pentru că aceste modificări contravin nevoii de predictibilitate, o cerință esențială pe care trebuie să o respecte orice program, indiferent de cât de ambițios ar fi.

Este un pachet de modificări ce a căpătat sens prin consultări și dezbateri, ajungând la această decizie pentru că am fost convins că avem garanția maximizării rezultatelor.

Așa cum am tot spus, IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei noastre, tocmai de ceea trebuie să le creem un cadru propice pentru progres, care poate fi fundamentat doar pe stabilitate și transparență.

Documente utile în programul de digitalizare IMM:

Parallax

Vizualizari
11011
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri