Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2021: Grile de punctaj pentru afaceri neagricole la sate- max. 200.000 Euro, tineri fermieri- max 70.000 Euro, procesare fructe- max. 1,5 milioane Euro

Thumbnail

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, joi, grilele de punctaj privind criteriile de selecție a viitorilor solicitanți de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în perioada de tranziție, în cadrul liniilor de finanțare destinate afacerilor neagrocole la sate, tinerilor fermieri, procesării și marketingului fructelor.

Pe StartupCafe.ro am anunțat din timp despre noile finanțări europene din cadrul PNDR, pentru perioada de tranziție 2021-2022, în valoare totală de 3 miliarde de euro. Am publicat și propunerile oficiale de ghiduri ale solicitantului pentru cele mai relevante submăsuri ale programului destinate antreprenorilor rurali.

Acum au apărut și grile de punctaj stabilite oficial, deși ghidurile solicitantului nu au fost decise în forma finală. Apelurile de proiecte ar urma să fie lansate în a doua jumătate a anului 2021.

Iată criteriile de selecție publicate pentru principalele linii de finanțare PNDR:

  • Submăsura 6.2 - max. 70.000 Euro pentru afaceri neagricole la sate: avantaj medici, IT-iști, producători

Submăsura 6.2 - „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” este una dintre liniile de bani europeni cele mai așteptate de către antreprenorii aflați la început de drum, mai ales că nu necesită cofinanțare proprie.

Așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, în apelul care ar urma să fie deschis în a doua jumătate a anului 2021, la submăsura 6.2 vor fi alocați 50 de milioane de euro.

Ajutorul public nerambursabil va fi de 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară în funcție de tipul investiției, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se alocă sume intermediare.

Grila de punctaj favorizează cabinetele medicale, afacerile din producție și antreprenorii în IT. De asemenea, pe zona de servicii, deși sunt excluse de la finanțare pensiunile noi, vor fi favorizate afacerile în agrement și alimentație publică, în zonele cu potențial turistic ridicat.

Thumbnail

Descarcă PDF - Criteriile de evaluare și selecție a proiectelor 6.2-PNDR

 

  • Submăsura 6.4 PNDR - 200.000 Euro pentru afaceri non-agricole la sate - miza pe producție

Submăsura 6.4 - „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” ar urma să fie lansată tot în a doua jumătate a anului 2021, cu un buget de 100 de milioane de euro, conform datelor prezentate anterior de StartupCafe.ro.

Sprijinul public nerambursabil ar urma să fie de 200.000 de euro pentru un proiect, cu intensitate de 70% sau de 90%, fără niveluri intermediare.

Astfel, beneficiarul va trebui să asigure restul de 10% sau 30% din cheltuielile eligibile, plus cheltuielile neeligibile în totalitate.

Așa cum criteriile de selecție vor fi favorizate afacerile în producție. Dacă se includ și acțiuni de protecție a mediului, se obține punctaj suplimentar consistent.

Thumbnail

Descarcă de AICI PDF - criteriile de evaluare și selecție a proiectelor 6.4-PNDR

  • Submăsura 4.2a - procesare și marketing în pomicultură - vor fi favorizate firmele vechi, cu vânzări mari

Prin Submăsura 4.2a - Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol, antreprenorii români vor putea obține noi fonduri europene cu valori maxime de câte 800.000 euro-1,5 milioane euro pentru afaceri în procesarea fructelor, cum ar fi producția de gemuri, cidru sau țuică.  

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și 40% pentru întreprinderi mari. Restul de 50% sau 60% din cheltuielile eligibile plus cheltuielile neeligibile vor trebui asigurate de beneficiari. Totuși, antreprenorii vor putea să mai obțină 20 de puncte procentuale în intensitatea sprijinului pentru investiții colective.

Bugetul care va fi lansat anul acesta este unul mic: 10 milioane de euro pentru această linie de finanțare.

Afacerile care se vor putea finanța cu fondurile nerabursabile se referă la procesarea și marketingul produselor pomicole prevăzute în Anexa I de la Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE) în scopul obținerii de produse Anexa I, dar și non-Anexa I, în multe cazuri. În principiu, este vorba în principu de procsarea și marketingul fructelor.

Afacerile de procesare pot cuprinde de exemplu producția de gemuri, sucuri naturale, vinuri de fructe, cidru, țuică și altele.

În cazul produselor obținute în urma procesării, materia primă de bază (majoritară) trebuie să provină din sectorul pomicol, excepție produse care rezultă din culturi mixte proprii (de exemplu alun micorizat, culturi asociate, care pot fi procesate și individual). Este permisă și colectarea, depozitarea, condiționarea produselor (materie primă) care nu provin din sectorul pomicol dacă acestea sunt destinate procesării în unitatea proprie ca materie primă secundară.

Conform grilei de punctaj de joi, 15 iulie 2021, vor fi favorizate firmele cu cel puțin 3 ani vechime în domeniul agro-alimentar și care au cifră de afaceri mare pe anii 2019 și 2020.

De asemenea, pentru produsele alimentare care sunt în curs de recunoaștere la nivel european, se vor puncta proiectele depuse de solicitanți care  vizează obținerea produselor alimentare în conformitate cu documentația depusă în vederea înregistrării indicațiilor geografice protejate (IGP) și a denumirilor de origine protejate (DOP) pentru produsele alimentare altele decât vinurile de calitate, a indicațiilor geografice (IG), cu respectarea prevederilor legislației europene și naționale în vigoare privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Descarcă de AICI grila de punctaj pentru proiectele 4.2a PNDR

 

3Criterii de Selectie Avizate CM_sM 4.2a by claus_44 on Scribd

 

  • Sumbăsura 6.1 - tineri fermieri - un plus pentru protecția mediului

Din Submăsura 6.1 PNDR - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, românii cu vârste de până la 40 de ani vor putea obține fonduri europene de 40.000-70.000 de euro pe proiect.

Prin grila de punctaj pentru sumbăsura 6.1 - tineri fermieri, vor fi favorizați în principal solicitanții care preiau cel puțin 3 ferme și care au absolvit o facultate de profil agronomic. În plus, sunt punctate proiectele care cuprins acțiuni de protecție a mediului.

Descarcă de AICI PDF - grila de punctaj pentru proiecte 6.1 PNDR-tineri fermieri

 

4Criterii de Selectie Avizate CM_sM 6.1 by claus_44 on Scribd

 

  • Submăsura 6.3 - fonduri europene pentru ferme mici: avantaj fermieri din asociații

Prin Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul public va fi de 15.000 de euro pe proiect, ca și în anii trecuți.

Fermele eligibile au o dimensiune economică între 4.000 – 11.999 € S.O. (valoare producţie standard).

Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar.

Conform grilei de punctaj, vor fi favorizați mai ales fermierii cu studii superioare pe ramura agricolă vizată în proiect, cei care construiesc clădiri și cumpără echipamente, cei care introduc acțuni de protecșie a mediului și care au aderat la o formă asociativă.

Descarcă de AICI PDF cu criteriile de evaluare și selecție a proiectelor 6.3-ferme mici

5Criterii de Selectie Avizate CM_sM 6.3 by claus_44 on Scribd

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
29243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri