Claudiu Zamfir
Tinerii fermieri vor putea obține fonduri europene de 40.000-70.000 de euro pe proiect, iar fermele mici, câte 15.000 de euro, prin liniile de finanțare 6.1 și 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală, care urmează să fie lansate probabil în a doua parte a anului 2021, în perioada tranzitorie.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a scos în dezbatere publică ghidurile solicitantului:
În ediția din anul 2021, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” ar urma să acorde sprijin mai mare decât în anii trecuți (când se oferea pânî la 50.000 euro).
Conform propunerii oficiale de Ghid al solicitantului, pe anul 2021, sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri, pentru o perioadă de maxim 3 ani:
(SO vine de la standard output, coeficient care se calculează în funcție de tipurile de recoltă folosind acest calculator)
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:
Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în funcție de forma de organizare sunt:
1. persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:
2. asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
3. asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al societăţii.
Ghidul_Solicitantului_sM_6.1_-_CONSULTATIV (1) by claus_44 on Scribd
Și în acest an, sprijinul public pentru fermele mici va fi tot de 15.000 de euro pe proiect.
Sprijinul nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani:
Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri.
Solicitanţii (reprezentanții legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:
- asociat unic care are şi calitatea de administrator al societăţii;
- asociat majoritar care are și calitatea de administrator al societăţii. În cazul persoanei juridice cu acţionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie să exercite controlul efectiv pe întreaga durată de valabilitate a Deciziei de finanțare.
În categoria SRL-uri este inclusă și microîntreprinderea înfiinţată de întreprinzătorul debutant („societate cu răspundere limitată - debutant” sau „S.R.L. - D.”) în baza prevederilor OUG nr. 6/ 2011 cu condiția respectării criteriilor prevăzute de legislația europeană și națională în vigoare pentru schema de minimis, pe durata de valabilitate a Deciziei de finanțare.
Exploataţia agricolă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar.
Cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol, sau privind potenţialul agricol precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Ghidul_Solicitantului_sM_6.3_-_CONSULTATIV by claus_44 on Scribd