Claudiu Zamfir

Fonduri UE pentru cipuri: S-au terminat înscrierile la finanțările PNRR de 500 milioane EUR în microelectronică

Thumbnail

România are la dispoziție 500 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru proiecte inovatoare în microelectronică, inclusiv dezvoltare de cipuri, iar zilele trecute s-a finalizat sesiunea de înscrieri la fonduri europene din această linie de finanțare.

La închiderea apelului, au fost înregistrate 10 aplicații pentru potențiali participanți direcți și 38 de aplicații pentru potențiali participanți indirecți.

Ministerul Economiei atrage atenția tuturor participanților „să răspundă cu promptitudine solicitărilor, astfel încât să poată fi respectat termenul de 25 februarie 2022 pentru notificarea Comisiei Europene cu privire la potentialii participanti direcți și indirecți admiși în urma procesului de preselecție”.

„Participanții la apelul de preselecție pentru microelectronică IPCEI-MECT sunt cu un pas mai aproape de fondurile de 500 milioane de euro, pentru dezvoltarea microelectronicii în România, alocate pentru investiții prin PNRR. La finalul apelului de preslecție, avem 10 aplicații pentru potențiali participanți direcți și 38 de aplicații pentru potențiali participanți indirecți. Etapa următoare presupune verificarea acestor aplicații și transmiterea de cereri  de clarificare, acolo unde este necesar. De aceea, îi rog pe toți cei înscriși să răspundă în termen”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Sesiunea de transmitere a aplicatiilor pentru procesul de preselecție a potențialilor participanți directi și indirecți la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor s-a finalizat pe 7 februarie 2022, ora 10.00.

În urma parcurgerii etapei de verificare administrativă și a eligibilității, Ministerul Economiei a transmis solicitări  de clarificare la care potențialii beneficiari trebuie să răspundă conform termenului solicitat.

Decizia de a desemna participantul direct și/sau indirect are caracter provizoriu. Decizia finală îi aparține Comisiei Europene, ulterior fiind aprobată la nivel național prin Hotărâre de Guvern. Alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență se va face ținând cont de mijloacele financiare disponibile, de obiectivele politicii de ajutor de stat și de reglementările în vigoare aplicabile.

Programul se adresează întreprinderilor mari, IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate, care pot fi participanți direcți /indirecți. De asemenea organizațiilor de cercetare (institute de cercetare, universități) pot fi doar participanți indirecți.

Toți aplicanții trebuie sa facă parte din lanțul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare.

Proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei și pot include investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale – first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT.

Parallax

Vizualizari
1925
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri