Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2022: Schema 4.1.1-POC, de 358 milioane EUR, a fost aprobată de Comisia Europeană

Thumbnail

Comisia Europeană a anunțat marți, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a aprobat o schemă românească de ajutoare de stat în valoare totală de 358 de milioane de euro, pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în sectoare precum industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și sectorul serviciilor de cazare.

Este vorba despre Acțiunea 4.1.1-POC - investiții, deși comunicatul CE nu precizează acest lucru. Reamintim că sesiunea de depunere a proiectelor în sistemul de granturi IMM Recover este programată în perioada 23 august 2022, ora 10:00 - 29 august 2022, ora 23:59:59.

Schema pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul pandemiei de coronavirus a fost aprobată de Comisia Europeană în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Măsura va fi deschisă microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus care își desfășoară activitatea în sectoare precum industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și sectorul serviciilor de cazare.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe. Măsura urmărește să ajute întreprinderile să finanțeze investiții în active corporale și necorporale pentru a depăși deficitul de investiții acumulat în economie din cauza crizei provocate de coronavirus.

Se preconizează că de măsură vor beneficia aproximativ 1.000 de întreprinderi. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar.

În special: ajutorul (i) nu va depăși 1 % din bugetul total al schemei per beneficiar; (ii) va fi util pentru investiții în active corporale și necorporale, dar nu și pentru investiții financiare; (iii) nu va depăși pragurile maxime stabilite pentru ajutoare în cadrul temporar și (iv) se acordă până la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice care sunt importante pentru o a duce la o redresare durabilă a economiei, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

---

Citește și:

Noua Măsură 2-2022: Comunicate/anunțuri mass-media pe StartupCafe. Preț, eligibilitate, model de comunicat, în proiectele "IMM AGRI-FOOD"

Parallax

Vizualizari
7542
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri