Fonduri europene PNRR pentru firme: digitalizare IMM, securitate IT, capital de risc

Firmele din România vor putea accesa investiții de capital de risc, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care va debloca o serie de instrumente financiare odată cu aprobarea documentului la nivelul UE, în octombrie, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

 
 

La o discuție cu reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceze din România, Ghinea a menționat că , tot prin PNRR, IMM-urile vor putea accesa fonduri nerambursabile și pentru digitalizare, precum și pentru dezvoltarea de tehnologii IT avansate.

„În ceea ce privește investițiile, avem instrumente financiare de implementat cu Banca Europeană de Investiții și FEI în valoare de 1,25 miliarde de euro, care vor fi deblocate odată cu aprobarea, în toamnă, a PNRR și cu sprijinul băncilor locale. Știu că în comunitatea de afaceri franceză aveți bănci și sper ca băncile franceze din România să fie selectate. (...) PNRR va fi aprobat în luna septembrie de către Comisia Europeană. În octombrie sunt prevăzute două ECOFIN-uri, unde se va aproba planul României. Imediat după aceea va intra în țară finanțarea de 1,9 miliarde de euro, aferentă părții de granturi. Saga PNRR se termină în octombrie” - a spus Cristian Ghinea.

 
 

Ce le-a mai spus ministrul Ghinea oamenilor de afaceri:

  •     „În ceea ce privește investițiile, avem instrumente financiare de implementat cu Banca Europeană de Investiții și FEI în valoare de 1,25 miliarde de euro.  Avem instrumente financiare pe partea de capital de risc, fonduri pentru acțiune climatică, un portofoliu pentru reziliență dedicat companiile afectate de criză, etc.
  •     Aceste  instrumente financiare vor fi implementate de către BEI după aprobarea PNRR și cu sprijinul băncilor locale.
  •     Acești 1,25 miliarde vor presupune pe diverse instrumente un efect de levier între 2 și 4 euro pentru 1 euro depus prin instrument financiar.
  •     Este prevăzută pentru IMM-uri o schemă de minimis de 100 milioane de euro, în PNRR care nu reprezintă suplimentarea schemelor de ajutor de stat clasice, ci o prioritizare pe digitalizare și economie verde.
  •     Va fi o schemă de minimis pentru securitate cibernetică și tehnologii avansate
  •     De asemenea, este prevăzută o schemă de ajutorare a companiilor românești să se înregistreze la bursă ce va presupune aât asistență tehnică, cât și listarea propriu zisă.
  •     România va fi parte dintr-un proiect european major în micro-electronică,  cu o investiție de 350 de milioane de euro pentru a localiza producția de microelectronică pe continent.
  •     PNRR prevede 100 de milioane de euro pentru industria de baterii, o prioritate absolută a Uniunii Europene.
  •     Ghidurile de finanțare vor fi simple, Ministerul fiind deschis la a primi input din partea mediului de afaceri”.