Claudiu Zamfir

Sesiunea de înscrieri la fondurile PNRR pentru „fabrici de reciclare”, amânată cu o lună

reciclare-euro-dreamstime.jpg

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat, miercuri, amânarea cu o lună a sesiunii de depunere a proiectelor pentru fondurile europene de câte 500.000-8,4 milioane EUR pentru „fabricile de reciclare”, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, noua perioadă de depunere a proiectelor pe portalul PNRR este 14 iunie 2024, ora 10:00 – 13 septembrie 2024, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil prealocat Programului Fabrici de reciclare finanţat din PNRR.

Am mai scris pe StartupCafe despre această linie de finanțare, încă din anul 2023, când a fost inițiată. Acum, urmează să se și lanseze oficial, încet-încet.

Vor fi sprijinite firmele din România, inclusiv IMM, în activităţi pentru construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populaţiei, pentru a reduce consumul de resurse în vederea promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile şi pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul privind economia circulară şi în conformitate cu Planul naţional de gestionare a deşeurilor/planurile judeţene de gestionare a deşeurilor şi cu Planul de gestionare a deşeurilor din Municipiul Bucureşti.

Municipiul București este exclus de la ajutorul de stat, neputând fi destinație a investiției.

Bugetul total al apelului de proiecte este de 220.000.000 euro, echivalentul a 1.092.102.000 lei.

  • Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro, echivalentul a 41.698.440 lei fără TVA, conform intensităţilor de finanţare în cadrul schemei de ajutor de stat regional, prezentate în tabelul de mai jos.
  • Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului.

Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile, ceea ce limitează la maximum 75% intensitatea ajutorului de stat regional. În situația în care ajutorul de stat regional este mai mic de 75%, beneficiarul va asigura o contribuție financiară până la atingerea procentului de 100% a cheltuielilor eligibile.

În cadrul programului sunt solicitanţi eligibili operatorii economici care sunt autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

  • 3821 - tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
  • 3822 - tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
  • 3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate;
  • 3831 - demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
  • 3811 - colectarea deşeurilor nepericuloase;
  • 3812 - colectarea deşeurilor periculoase.

Obiectivul programului este construirea a cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor ce vor fi puse în funcțiune până la 30 iunie 2026

Parallax

Vizualizari
1090
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri