Claudiu Zamfir

Continuă să apară finanțările IMM 2023: fonduri UE de câte 250.000-1,5 milioane EUR în 6 județe din Regiunea Centru. Ghidul propus

regiunea centru-judete-alba-sibiu-brasov-harghita-mures-covasna.jpg

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din cele 6 județe ale regiunii Centru vor putea obține, în anul 2023, finanțări de câte 250.000-1,5 milioane euro pentru investiții, în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027, finanțat din fonduri europene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru este cea de-a cincea ADR care lansează în consultare publică o linie de finanțare pentru IMM, din programul său regional 2021-2027.

Ghidul propus pentru „Investiții tehnologice în IMM-uri” vizează firmele micro, mici și mijlocii din cele 6 județe ale Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Investițiile trebuie efectuate de către firmele din regiune rot în Regiunea Centru.

Bugetul alocat pentru viitorul apel de proiecte „Investiții tehnologice în IMM-uri” se ridică la 81 de milioane de euro. Din bugetul total al apelului, suma de 21,3 milioane de euro este rezervată acțiunilor privind sprijinirea proceselor de producție ecologice și a utilizării eficiente a resurselor în IMM-uri.

Din toată alocarea, firmele micro, mici și mijlocii din regiune vor putea obține fonduri nerambursabile de câte 250.000-1,5 milioane de euro pe proiect, sub formă de ajutor de minimis și ajutor regional de stat.

Partea de ajutor de minimis beneficiază de o intensitate de 100%, ceea ce înseamnă că antreprenorul nu va fi nevoit să contribuie cu aport propriu la cheltuielile eligibile specifice ajutorului de minimis. Ajutorul de minimis este plafonat, însă, la 200.000 de euro și nu poate avea o pondere mai mare de 20% din valoarea eligibilă totală a investiției pe un proiect.

Partea de ajutor regional de stat are o intensitate a sprijinului între 50% și 70%, în funcție de dimensiunea firmei și de județ. Astfel, antreprenorul trebuie să asigure cofinanțare proprie de minimum 30%-50% din cheltuielile eligibile, specifice ajutorului regional de stat.

Descarcă de AICI proiectul de Ghid al solicitantului „Investiții tehnologice în IMM-uri”. ADR Centru așteaptă sugestii și propuneri la acest draft de ghid până pe 30.04.2023, la adresa de e-mail: programe@adrcentru.ro .

După finalizarea consultării, ADR Centru va definitiva ghidul solicitantului și-l va publica în forma finală pentru ca beneficiarii să-și poată face proiectele. Ulterior, sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide probabil în sistemul oficial MySMIS2021.

„Investiții tehnologice în IMM-uri” din Regiunea Centru: condiții de finanțare

Firmele eligibile vor trebui să respecte o serie de condiții cumulate, printre care:

  • Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit brut sau profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau în anul 2019.
  • O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2022 sau la 31 decembrie 2019.
  • Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau are cel puțin 3 salariați cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare. Microîntreprinderile au cel mult 9 salariați, firmele mici, 10-49 salariați, iar firmele mijlocii, 50-249 salariați.

Categorii de investiții eligibile, finanțabile prin ajutor de stat regional :

  • achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, inclusiv tehnologii inovative, și investiții în spațiile de producție/prestare servicii aferente, în vederea îmbunătățirii capacităților tehnice ale IMM- urilor;
  • investiții în noi tehnologii precum IoT, automatizare, robotică, inteligență artificială, micro/nanoelectronică, nanotehnologii, fotonică, materialele avansate, biotehnologia industrială și tehnologiile de fabricare avansate, etc;
  • investiții în noi tehnologii în scopul îmbunătățirii serviciilor medicale, de turism medical și turism de agrement;
  • investiții în tehnici avansate de producție investiții în active corporale și necorporale în legătură cu modernizarea industrială pentru sectoarele de specializare inteligentă, design industrial, inclusiv inovare bazată pe design, customizare de masă (imprimare 3D, manufacturare digitală directă),
  • investiții în achiziționarea unor brevete, licențe sau soluții tehnice ne-brevetate, și valorificarea rezultatelor cercetării;
  • achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, precum și investiții în construirea/modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii aferente, care să deservească inclusiv valorificarea rezultatelor din activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare/transfer tehnologic de către IMM-uri.

Investiții finanțabile prin ajutor de minimis:

  • Instruirea angajaților
  • Servicii de consultanță
  • Servicii de proiectare și asistență tehnică
  • Certificarea produselor, serviciilor, proceselor, sistemelor de management
  • Activități transnaționale de cooperare, integrare în rețele și schimburi de bune practici referitoare la procese de producție ecologice și utilizarea eficientă a resurselor în IMM-uri (doar pentru proiectele care prevăd investiții de acest tip)
  • Activitățile de publicitate și informare aferente proiectului
  • Audit financiar extern al proiectului.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
6558
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri