Claudiu Zamfir

Finanțări de 400 milioane EUR pentru firme românești: Primele fonduri de investiții ar putea fi aprobate în 2022

Thumbnail

Primele fonduri de investiții românești ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului 2022, pentru a primi bani din linia de finanțare europeană de 400 de milioane de euro, alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a acorda investiții inclusiv startup-urilor și firmelor mici și mijlocii.

Suntem în diverse stadii de analiză pentru cele aproape 20 de solicitări de finanțare primite de la echipe de management de fond până la acest moment. Ne bucuram că programul a atras un mix de echipe existente și echipe noi, care acoperă toate segmentele de investiții.  Este posibil ca primele aprobări pentru lansarea de fonduri de equity sprijinite de PNRR să fie primite până la sfârșitul acestui an, sprijinind astfel finanțarea întreprinderilor din România și contribuind, în același timp, la atingerea jaloanelor relevante din PNRR” - a declarat  Camelia Drăgoi, reprezentantă a Fondului European de Investiții, citată într-un comunicat transmis luni de o asociație Asociația de Private Equity și Venture Capital din România.

Investițiile de capital de tip private equity și venture capital sunt prevăzute în contractul semnat între Guvernul României și FEI la 30 decembrie 2021 ca parte din PNRR, iar selecția intermediarilor (echipe de management) este efectuată în prezent de FEI dintre solicitările primite în urma apelului deschis publicat în iulie 2022, așa cum am anunțat deja pe StartupCafe.ro.

Ministerul Fondurilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat, pe 25 iulie 2022, apelul pentru selecția intermediarilor financiari pentru alocarea de resurse din Fondul de Fonduri pentru Redresare (”Recovery Equity Fund” sau ”REF”). Contribuția totală, de  400 milioane euro, va veni din Componenta 9 a PNRR, intitulată „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Apelul este disponibil AICI, la pagina dedicata pe site-ul Fondului European de Investiții, iar aplicațiile pot fi depuse continuu până în decembrie 2025, la adresa de email: ref@eif.org .

Apelul este destinat echipelor de management de fond, incorporate sau nu la data depunerii aplicației. Selecția va fi efectuată de către experții Fondului European de Investiții, conform criteriilor și procedurilor proprii care sunt descrise în apel, iar fiecare propunere de alocare va fi supusă aprobării Comitetului de Investiții al REF. Apelul nu se adresează companiilor interesate de a obține investiții de capital – acestea vor putea solicita ulterior de la intermediarii selectați.

Cum va funcționa finanțarea, în 5 pași:

 1. Un fond de fonduri de 400 de milioane de euro a fost constituit pentru România la Fondul European de Investiții (FEI).
 2. FEI a deschids apelul la care se înscriu viitorii intermediari financiari - firme de investiții care administrează deja sau vor să administreze fonduri de investiții. Apelurile lansate de FEI vor ține cont de termenii de referință aprobați de un Comitet de Investiții sau un departament ministerial desemnat de Guvernul României.
 3. În perioada 2022-2026, în urma unui proces cuprinzător de selecție cuprinzând câteva etape de screening, due diligence și negocieri contractuale, FEI selectează intermediari financiari cu care semnează acorduri de finanțare pentru fonduri de capital de risc (noi sau existente), create pentru o perioadă de 10 ani.
 4. Începând din 2022 până în 2026, intermediarii financiari vor primi finanțarea de la FEI. 20 de astfel de fonduri de investiții naționale sau regionale vor fi constituite, fie de la zero, fie pe baza unor fonduri de investiții existente deja.
 5. Cele 20 de fonduri de investiții finanțate de FEI vor acorda, la rândul lor, finanțări de capital de risc startup-urilor și altor firme românești.

 

Thumbnail

 

Clic pt. a extinde schema

Ce atribuții vor mai avea cele 20 de fonduri de investiții:

 • Strângerea de contribuții ale investitorilor privați (fundraising), care să sporească fondurile din PNRR.
 • Due diligence asupra companiilor pe care le vor finanța.
 • Efectuarea de investiții conform criteriilor definite de eligibilitate și ajutorului de stat.
 • Sprijin direct pentru antreprenori.
 • Adăugarea de valoare în companii, de ex. prin instalarea de reguli de guvernanță corporativă, networking, participare la decizii prin cooptarea în deciziile companiei (ex. în consiliul de administrație).
 • Cooperarea cu părțile interesate de capital de risc (inclusiv universități, acceleratoare etc.).

„Aceste fonduri de capital de risc sunt cele care investesc direct în întreprinderi/proiecte, adaugă valoare și vând ulterior aceste participații. Veniturile din vânzarea participațiilor sunt replătite către investitori, inclusiv către fondul de fonduri” - mai scrie în PNRR.

Tipurile de fonduri care vor primi finanțările de 400 milioane euro PNRR:

 • Acceleratoare de antreprenoriat, platforme de crowdfunding sau fonduri de business angels;
 • Fonduri de venture capital, private equity, mezzanine sau coinvestire, existențe sau noi, naționale sau regionale (cu obligația investirii contribuției primite din PNRR în România);
 • Fonduri de capital de risc axate pe tehnologie;
 • Fonduri de tip pre-IPO,
 • Fonduri de infrastructură care vor finanța proiecte de eficiența energetică sau energie regenerabilă;
 • Fonduri de transfer tehnologic pentru comercializarea inovării.

Câți bani vor primi startup-urile românești

Cu finanțarea PNRR de 400 de milioane de euro plus contribuții de la investitori privați, cele 20 de fonduri de investiții vor acorda runde de investiții unui număr de 100 de startup-uri românești și alte firme:

 • 50.000-200.000 euro pentru start-up-uri,
 • 200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere,
 • 3.000.000 – 5.000.000 pentru firme în etape avansate de creștere,
 • peste 5.000.000 pentru midcaps (companii cu până la 3.000 de angajați fiecare),
 • 5.000.000 – 20.000.000 pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

Finanțările vor fi de două tipuri:

 • capital de risc (equity). Fondul de investiții reține părți sociale din firma finanțată, poate prelua un anumit control de gestiune a firmei și poate primi din profitul firmei.
 • cvasicapital (quasi-equity). Se situează între capitalul propriu și datorie, având un risc mai mare decât datoriile nesubordonate și un risc mai mic decât capitalul comun. Cvasicapitalul poate fi un împrumut negarantat. Uneori, cvasicapitalul poate fi convertit în părți sociale în firma finanțată, pe care le reține fondul de investiții.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
5795
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri