Claudiu Zamfir

S-a anunțat orientativ când se vor deschide înscrierile la Măsurile 2 și 3, granturi de maximum 150.000 euro și 200.000 euro

Thumbnail

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, când urmează să fie deschise sesiunile de aplicare la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2000-150.000 euro pentru IMM-uri și ONG-uri, precum și la Măsura 3, granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri.

Săptamâna viitoare ne dorim să dăm drumul la capital de lucru. Mi-aș fi dorit să dăm drumul înainte la schema de investiții, dar mai sunt niște reglaje de făcut. Săptămâna viitoare începem cu capitalul de lucru, după care, încă o săptămână, schema de investiții. Practic până la sfârșitul lunii octombrie vom avea date drumul toate schemele. Pentru investiții vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea”, a precizat ministrul Popescu.

El a precizat că la Măsura 2 se va aplica tot principiul primul venit-primul servit, ca la Măsura 1, deschisă deja de luni, 12 octombrie, dar la Măsura 3 nu se va aplica acest principiu, urmând să se se calculeze punctaje pe grila de evaluare.

De menționat însă că în schema de ajutor de stat - aprobată de Ministerul Fondurilor Europene - se arată că potențialii beneficiari ai celor 3 măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro ar trebui să depună cererile de finanțare nu mai târziu de 30 octombrie 2020. Aceasta înseamnă că, pentru a se lansa o sesiune de 30 de zile pe Măsura 3, așa cum a spus ministrul Economiei acum, va trebui modificată schema de finanțare.

De asemenea, așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, Ministerul Fondurilor Europene vrea să ceară Comisiei Europene prelungirea cu 6 luni a schemei de finanțare de 1 miliard de euro, de la 31 decembrie 2020 până la 30 iunie 2021.

Da. Se poate prelungi schema de finanțare. În baza regulamentului european, vom solicita Comisiei Europene să ne prelungească schema de ajutor de stat până în 30 iunie 2021. Acest lucru va permite să prelungim contractarea măsurilor 1, 2 și 3 până la 30 iunie 2021” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Marți, Comisia Europeană a anunțat prelungirea cu 6 luni, până la 30 iunie 2021, a cadrului temporar de ajutor de stat, care permite statelor membre UE să acorde firmelor mai multe ajutoare de stat. În baza acestui cadru temporar, autoritățile romîne au putut să acorde o serie de ajutoare de stat firmelor românești, pentru redresarea din criza COVID-19.

De altfel, surse oficiale au declarat, pentru StartupCafe.ro, că cei de la Ministerul Economiei nu au resurse umane suficiente pentru a efectua evaluarea proiectelor care vor fi depuse pentru Măsura 3, motiv pentru care ar fi dificilă încadrarea în termenele inițiale ale schemei de finanțare, care prevăd semnarea contractelor cu toți beneficiarii nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

În schimb, dacă se prelungește schema de ajutor de stat, Ministerul Economiei va avea un răgaz pentru evaluări și verificări și pentru semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii până în iunie 2021.

Parallax

Vizualizari
20079
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Taiga
Ikeda
În orice caz, să nu vă faceți semnătură electronică la Trans Sped. Jalnic, ei promit că o primești prin e-mail/cloud în 48 de ore și când colo durează 4 zile. Mai repede îți cumperi de la o firmă serioasă cu token, daca e să crezi în promisiunile lor pierzi finanțările.
poza de profil
Edmond
Bica
acum 2 saptamani stiind ca o sa am nevoie de ea, am primit-o in cateva ore
este drept nu am asteptat pana in ultimul ceas
poza de profil
De ce
nu merge?
Pe mine m-a găsit lansarea granturilor fara semnătură, asa ca mi-am deschis cont si am luat lista de furnizori din aplicația Granturi IMM la rând. Ultimii erau TransSept. dacă nu ești în București sau prin câteva orașe de provincie răzlețe durează cam 1-2 săptămâni procedurile pentru o semnătură. La TranSped am găsit varianta de semnătură cu certificatul în cloud (adică fătă cheie USB) și autorizare online. Așa că era cam ora 15 când am sunat la ei prima dată pentru detalii, pe la 16 terminasem de completat cererea, plata am facut-o online, pe la 17 m-a contactat reprezentantul lor pe Webex pentru verificarea autenticității datelor și pe la 19 am avut certificatul și am putut să îmi configurez semnătura. Este puțin ciudat că de fiecare dată când semnezi mai trebuie să mai adaugi un cod care vine pe SMS, dar măcar nu îmi fac griji să nu pierd tockenul. Probabil dacă ai optat pentru tocken USB mai dureaza ceva transportul.
poza de profil
Dragos
Pana
Dar se mai fac modificarile ce urmau sa fie aprobate in parlament?? Sunt coduri caen care sunt exceptate de la finantare in aceasta formula. Aceste firme au fost afectate de pandemie si nu vor putea beneficia.
poza de profil
De ce
nu merge?
Pai nu au zis ca evaluarea se face automat? Oare ne schimbă grila? Ce ar putea necesita evaluare manuală pe grila de la Măsura 3?
Ce să facem 30 de zile pe Masura 3? Cei care vrem sa aplicam suntem deja înrolați în aplicație. Dacă tinem 30 de zile nu e ca și cum mai vin si altii pentru ca nu mai au de unde.
Mai bine am profita de bula de oxigen data de Comisie și am mai organiza mai multe sesiuni de depunere pe toate cele 3 Măsuri. După cum merg Microgranturile este clar că vor rămâne foarte multi bani necheltuiți. Mai mult, în primăvară vom putea să relocăm banii necheltuiți până în decembrie pe POR, POC, POIM ...etc. Se pot organiza ușor mai multe sesiuni de depunere pe principiul S1Depunem apoi S1Evaluăm urmate de S2DepunemS1Semnăm contracte si rezolvăm contestații în paralel ...etc pana se epuizeaza fondurile. (posibil cei care au contestatii sa prefere sa redepuna decat sa astepte raspuns la constestatie)
Pentru Măsura 3 o supra contractare de 20-30% este iarăși o opțiune de luat in calcul. Tot timpul după achiziții apar economii.
poza de profil
Tatiana
Jipa
Guvernul Romaniei ? D-le ministru Popescu, cum este posibil ca un consultant sa depuna cerere in numele unui client pe Masura 1 sa inroleze societatea in program fara sa explice ca pentru Massura 2 si 3 nu se mai pot depune cereri, iar administratorul firmei sa depinda de mana acestor hiene care le blocheaza activitatea complet? Eu sunt administratorul unei firme, am semnat o imputernicire cu Startup Accounting Bucuresti sa depuna cererea in numele meu, fara sa imi explice ca nu mai pot depune cerere si pe celelalte masuri daca mi-a inrolat societatea pe Masura 1. Ce fel ati gandit acest program si cum este posibil ca acesti consultanti nepriceputi sa detina controlul asupra societatii cu aceasta imputernicire fara sa ne aduca la cunostinta orice amanunt. Firma de consultanta depune cereri in numele mai multor societati, ne ingradesc dreptul de a intra pe societatea ta, noi administratorii neavand nici o putere asupra lor, deoarece nu vor sa ne dea ID-ul si parola de intrare in program pentru modificari. Va rog faceti ceva in acest sens, nu se poate asa ceva? De ce sunt incompatibilitati intre Masuri ? ce sa faci cu 2000 euro pe Masura 1 ? Dati posibilitatea firmelor sa creasca cu Masura 3, de aceasta avem nevoie. Cum este posibil sa inrolezi firma cu Masura 1 si sa nu mai poti depune cerere pe Masura 2 si 3, mai ales cand iti depune consultantul aceasta cerere fara sa iti explice ca nu mai poti depune cerere si pe celelalte masuri ? Intreb : Ce se poate face in cazul acesta, mai ales ca aceste masuri au termene limitate, timp in care poate aveam o sansa, iar acesta sansa ne-au ingradit-o consultantii mincinosi si nepregatiti, deoarece noi administratorii nu putem intra pe contul nostru de firma pentru ca ei au semnat cu ID-ul si parola lor, fara sa ne dea posibilitatea si noua sa vedem in sistem ce au inscris pentru noi. In alta ordine de idei au semnat o declaratie " Declarație privind reprezentarea persoanei juridice " in care semneaza pentru : Înţeleg că în cazul în care această declaraţie nu este conformă cu realitatea sunt pasibil de încălcarea
prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii. Totodată, declar ca am luat la cunoştinţă de prevederile art. 326 "Falsul în Declaraţii" din Codul Penal referitor la "Declararea necorespunzătoare a adevărului", făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte
cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
La acest moment doresc ca eu personaal in calitate de administrator sa mi se dea voie sa intru cu CUI-ul firmei sa pot aplica pe Masura 2 si 3 si sa nu mai scrie societate inrolata- cine poate face acest lucru daca nu administratorul programului, daca in lege nu scrie nimic despre aceste modificari sau neintelegeri ? Doresc un raspuns de la specialisti daca este posibil si ce pot face eu in acest caz. Multumesc !
poza de profil
Tatiana
Jipa
Guvernul Romaniei ? D-le ministru Popescu, cum este posibil ca un consultant sa depuna cerere in numele unui client pe Masura 1 sa inroleze societatea in program fara sa explice ca pentru Massura 2 si 3 nu se mai pot depune cereri, iar administratorul firmei sa depinda de mana acestor hiene care le blocheaza activitatea complet? Eu sunt administratorul unei firme, am semnat o imputernicire cu Startup Accounting Bucuresti sa depuna cererea in numele meu, fara sa imi explice ca nu mai pot depune cerere si pe celelalte masuri daca mi-a inrolat societatea pe Masura 1. Ce fel ati gandit acest program si cum este posibil ca acesti consultanti nepriceputi sa detina controlul asupra societatii cu aceasta imputernicire fara sa ne aduca la cunostinta orice amanunt. Firma de consultanta depune cereri in numele mai multor societati, ne ingradesc dreptul de a intra pe societatea ta, noi administratorii neavand nici o putere asupra lor, deoarece nu vor sa ne dea ID-ul si parola de intrare in program pentru modificari. Va rog faceti ceva in acest sens, nu se poate asa ceva? De ce sunt incompatibilitati intre Masuri ? ce sa faci cu 2000 euro pe Masura 1 ? Dati posibilitatea firmelor sa creasca cu Masura 3, de aceasta avem nevoie. Cum este posibil sa inrolezi firma cu Masura 1 si sa nu mai poti depune cerere pe Masura 2 si 3, mai ales cand iti depune consultantul aceasta cerere fara sa iti explice ca nu mai poti depune cerere si pe celelalte masuri ? Intreb : Ce se poate face in cazul acesta, mai ales ca aceste masuri au termene limitate, timp in care poate aveam o sansa, iar acesta sansa ne-au ingradit-o consultantii mincinosi si nepregatiti, deoarece noi administratorii nu putem intra pe contul nostru de firma pentru ca ei au semnat cu ID-ul si parola lor, fara sa ne dea posibilitatea si noua sa vedem in sistem ce au inscris pentru noi. In alta ordine de idei au semnat o declaratie " Declarație privind reprezentarea persoanei juridice " in care semneaza pentru : Înţeleg că în cazul în care această declaraţie nu este conformă cu realitatea sunt pasibil de încălcarea
prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii. Totodată, declar ca am luat la cunoştinţă de prevederile art. 326 "Falsul în Declaraţii" din Codul Penal referitor la "Declararea necorespunzătoare a adevărului", făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte
cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
La acest moment doresc ca eu personaal in calitate de administrator sa mi se dea voie sa intru cu CUI-ul firmei sa pot aplica pe Masura 2 si 3 si sa nu mai scrie societate inrolata- cine poate face acest lucru daca nu administratorul programului, daca in lege nu scrie nimic despre aceste modificari sau neintelegeri ? Doresc un raspuns de la specialisti daca este posibil si ce pot face eu in acest caz. Multumesc !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri