Claudiu Zamfir

Guvernul nu a alocat nici acum bani în plus Ministerului Economiei pentru plățile Start-Up Nation. Ministru: Vom plăti beneficirilor deconturile

Thumbnail

Guvernul nu a alocat fonduri în plus pentru Ministerul Economiei nici la rectificarea bugetară aprobată luni seara, a treia pe acest an, dar ministrul Virgil Popescu dă asigurări că antreprenorii din programul de finanțare Start-Up Nation 2018-2019 își vor primi banii.

Vom plăti deconturile către antreprenori, vom găsi soluțiile”, a declarat, marți, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, deconturile strânse în prezent la agențiile din subordinea Ministerului Economiei de către firmele care au făcut investiții în programul Start-Up Nation 2018-2019 se ridică la 480 de milioane de lei, neplătiți la acest moment. Aceasta însemană că aproximativ 2400 de firme au efectuat cheltuieli asumate în program și așteaptă să-și primească banii promiși de stat.

Și în luna august 2020, la precedenta rectificare de buget (a doua pe acest an), Ministerul Economiei a cerut fonduri de la Finanțe în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, ca să-i ajungă pentru toate plățile rămase de făcut în programul Start-Up Nation până la finalul anului 2020, adică pentru vreo 6.500 de beneficiari. La acel moment, circa 2000 de firme așteptau să li se achite deconturi totale de 400 de milioane de lei, în urma investițiilor efectuate de antreprenori.

Până la urmă, la rectificarea bugetară de atunci, din august, Ministerul Economiei nu a primit  nici cei 400 de milioane de lei, necesari pentru deconturile tuturor celor 2.000 de beneficiari Start-Up Nation care așteptau, darămite 1,3 miliarde de lei, cât ceruse ministrul Popescu colegului Florin Cîțu de la Finanțe.

Atunci, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spunea că la următoarea rectificare bugetară, pe care o aștepta în octombrie, ar fi urmat să primească fondurile necesare.

„Mai avem 80 și ceva de milioane și mai avem de mutat o rezervă, dar nu la acel nivel (de 1,3 miliarde de lei - n.r.) și o să stăm așa până în octombrie. Dar beneficiarii își vor primi banii”, a spus, în 15 august, Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.

Iată că rectificarea așteptată nu a venit în octombrie, ci în 23 noiembrie și, dacă a venit, nu a venit cu banii așteptați de antreprenori.

Între timp, plăți s-au mai făcut din resursele limitate existente în bugetul Ministerului Economiei, dar și deconturi au mai sosit de la firmele care și-au îndeplinit obligațiile din program, pe parcurs.

Așa se face că acum necesarul de cash a ajuns la 480 de milioane de lei, un număr de circa 2.400 de firme așteptându-și banii cuveniți.

Și presiunea crește, pentru că se așteaptă în continuare deconturi până la 31 decembrie 2020, când este data-limită pentru implementare.

Ce-i de făcut mai departe? Nu este nimic cert la acest moment. Dacă în următoarele câteva săptămâni nu se mai face o rectificare bugetară, firmele care și-au îndeplinit obligațiile de investiții în program vor avea de suferit.

Probabil că se vor mai găsi ceva bani de mutat în interiorul bugetului Ministerului Economiei, „mărunțiș” care va acoperi un număr mic de firme.

Un paliativ ar mai fi amânarea obligațiilor de investiții pentru firmele care nu au apucat să-și facă cheltuielile. Termenul pe care oamenii îl aveau pentru efectuarea cheltuielilor era 28 iunie 2020, inițial, dar a fost prelungit de 2 ori până acum - o dată până pe 28 septembrie 2020, iar apoi până pe 31 decembrie 2020.  Cu afacerile lovite grav de pandemia coronavirus și de lipsa de fonduri din buget, probabil că firmele care nu au depus deconturile până acum vor mai primi răgaz să facă cheltuielile și să depună deconturile prin primăvara lui 2021. Probabil!

În lipsa banilor promiși, problemele cale mai mari le vor avea firmele care au făcut cheltuielile la care s-au angajat și așteaptă să li se achite deconturile. Cele care au credite la bănci se văd nevoite să suporte dobânzi în continuare. Cei care au optat pentru cereri de plată sunt presați de companiile furnizoare să le plătească banii pe echipamente, cu riscul ca furnizorii să le ceară înapoi echipamentele, să-i lase pe oameni fără mijloace de producție.

Saga Start-Up Nation 2018-2019 - cum am ajuns aici

  • Înscrierile pentru această a doua ediție a programului Start-Up Nation s-au efectuat în perioada 27 decembrie 2018- 12 februarie 2019, în guvernarea PSD. Atunci, programul a pornit pe credite de angajament (2 miliarde de lei), adică nu erau bani prevăzuți efectiv în buget, mai ales că sesiunea s-a lansat pe final de an 2018, între Crăciun și Revelion.
  • În noul buget de stat, pe anul 2019, s-au prevăzut credite bugetare - cash pentru plățile către beneficiari - de 383 de milioane de lei. Numai că în august 2019, s-a făcut rectificare bugetară și Ministerul pentru Mediul de Afaceri (cu era atunci în guvernarea PSD) a pierdut 243 de milioane de lei, de la programele pentru IMM-uri.
  • Încet-încet, programul a mers mai departe și 9.855 de SRL-uri au ajuns să semneze contracte de finanțare, pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare în baza investițiilor la care s-au obligat. Din cele aproape 10.000 de firme calificate, vreo 8000 au optat pentru a lua credite-punte de la băncile partenere, iar restul de 2.000 au făcut cheltuieli din resurse proprii sau au obținut credit-furnizor, adică furnizorii le-au dat echipamentele urmând ca statul să plătească ajutorul nerambursabil, pe sistem de cerere de plată.
  • La rectificarea bugetară din august 2019 guvernarea PSD nu a asigurat creditele de angajament și a rămas ca la o a doua rectificare, în noiembrie 2019, să aloce resursele.
  • Numai că în octombrie 2019, Guvernarea PSD (Dăncilă) a fost dărâmată în Parlament și a venit Guvernul liberal (Orban 1). Între timp, beneficiarii din programul Start-Up Nation, calificați la finanțare, deja începuseră să-și facă investițiile la care s-au angajat și să-și ceară drepturile de la stat. Când a picat guvernarea PSD, erau vreo 400-500 de firme care făcuseră cheltuieli și depuseseră deconturile să le fie plătiți banii.
  • Atunci au fost prioritizați beneficiarii care au mers pe metoda cererii de plată, adică au luat echipamentele cu promisiunea că statu, va plăti furnizorilor. Astfel s-au plătit astfel deconturi pentru circa 170 de beneficiari  - ăsta a fost începutul plăților. Grosul plăților a fost amânat pe anul 2020, aici intrând antreprenorii care au avut resurse proprii și au făcut plăți deja de la ei din buzunar, precum și cei care au optat entru credite-punte de la băncile partenere și au avut asigurat un cash-flow.
  • Noua guvernare liberală a pregătit și ea bugetul pe anul 2020 și a pus cash 310 milioane de lei pentru plățile Start-Up Nation. Bani cu țârâita pentru beneficiarii programului.
  • Pe urmă, în martie 2020, a venit și pandemia coronavirus COVID-19, care a blocat economia. Până prin august 2020, cu ce se mai plătise și din urmă, totalul deconturilor achitate beneficiarilor Start-Up Nation se ridica la circa 600 de milioane de lei - însemnând aproximativ 3000 de firme.
  • Cu cei 82 de milioane de euro din bugetul Ministerului Economiei rămași de la rectificarea bugetară din august, probabil că s-au mai achitat în jur de 400 de deconturi, dar au venit și altele din urmă. Așadar, putem considera că teoretic se prefigurează circa 6500 de firme care ar urma să vină cu deconturile la plată în total, până la finalul perioadei de implementare a programului (31 decembrie 2020, așa cum este acum prevăzut oficial). Din aceștia, circa 2400 de firme au depus deja deconturile și așteaptă  banii. Alte firme poate așteaptă o nouă amânare, având în vedere că multe dintre afacerile din HoReCa sunt practic puse pe pauză și patronii nu au de unde plăti nici salarii angajaților.
  • Între timp, pe grupurile Facebook de antreprenori și pe site-uri de anunțri au tot apărut patroni Start-Up Nation care își scoteau la vânzare firmele cu proiecte „câștigate”, dar și cu obligația de a plăti lună de lună câte 4 angajați, cel puțin.
  • În 6 decembrie 2020 sunt programate alegerile pentru noul Parlament, care va vota următorul Guvern.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2521
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri