Claudiu Zamfir
Guvernul nu a alocat fonduri în plus pentru Ministerul Economiei nici la rectificarea bugetară aprobată luni seara, a treia pe acest an, dar ministrul Virgil Popescu dă asigurări că antreprenorii din programul de finanțare Start-Up Nation 2018-2019 își vor primi banii.
„Vom plăti deconturile către antreprenori, vom găsi soluțiile”, a declarat, marți, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Potrivit acestuia, deconturile strânse în prezent la agențiile din subordinea Ministerului Economiei de către firmele care au făcut investiții în programul Start-Up Nation 2018-2019 se ridică la 480 de milioane de lei, neplătiți la acest moment. Aceasta însemană că aproximativ 2400 de firme au efectuat cheltuieli asumate în program și așteaptă să-și primească banii promiși de stat.
Și în luna august 2020, la precedenta rectificare de buget (a doua pe acest an), Ministerul Economiei a cerut fonduri de la Finanțe în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, ca să-i ajungă pentru toate plățile rămase de făcut în programul Start-Up Nation până la finalul anului 2020, adică pentru vreo 6.500 de beneficiari. La acel moment, circa 2000 de firme așteptau să li se achite deconturi totale de 400 de milioane de lei, în urma investițiilor efectuate de antreprenori.
Până la urmă, la rectificarea bugetară de atunci, din august, Ministerul Economiei nu a primit nici cei 400 de milioane de lei, necesari pentru deconturile tuturor celor 2.000 de beneficiari Start-Up Nation care așteptau, darămite 1,3 miliarde de lei, cât ceruse ministrul Popescu colegului Florin Cîțu de la Finanțe.
Atunci, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spunea că la următoarea rectificare bugetară, pe care o aștepta în octombrie, ar fi urmat să primească fondurile necesare.
„Mai avem 80 și ceva de milioane și mai avem de mutat o rezervă, dar nu la acel nivel (de 1,3 miliarde de lei - n.r.) și o să stăm așa până în octombrie. Dar beneficiarii își vor primi banii”, a spus, în 15 august, Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.
Iată că rectificarea așteptată nu a venit în octombrie, ci în 23 noiembrie și, dacă a venit, nu a venit cu banii așteptați de antreprenori.
Între timp, plăți s-au mai făcut din resursele limitate existente în bugetul Ministerului Economiei, dar și deconturi au mai sosit de la firmele care și-au îndeplinit obligațiile din program, pe parcurs.
Așa se face că acum necesarul de cash a ajuns la 480 de milioane de lei, un număr de circa 2.400 de firme așteptându-și banii cuveniți.
Și presiunea crește, pentru că se așteaptă în continuare deconturi până la 31 decembrie 2020, când este data-limită pentru implementare.
Ce-i de făcut mai departe? Nu este nimic cert la acest moment. Dacă în următoarele câteva săptămâni nu se mai face o rectificare bugetară, firmele care și-au îndeplinit obligațiile de investiții în program vor avea de suferit.
Probabil că se vor mai găsi ceva bani de mutat în interiorul bugetului Ministerului Economiei, „mărunțiș” care va acoperi un număr mic de firme.
Un paliativ ar mai fi amânarea obligațiilor de investiții pentru firmele care nu au apucat să-și facă cheltuielile. Termenul pe care oamenii îl aveau pentru efectuarea cheltuielilor era 28 iunie 2020, inițial, dar a fost prelungit de 2 ori până acum - o dată până pe 28 septembrie 2020, iar apoi până pe 31 decembrie 2020. Cu afacerile lovite grav de pandemia coronavirus și de lipsa de fonduri din buget, probabil că firmele care nu au depus deconturile până acum vor mai primi răgaz să facă cheltuielile și să depună deconturile prin primăvara lui 2021. Probabil!
În lipsa banilor promiși, problemele cale mai mari le vor avea firmele care au făcut cheltuielile la care s-au angajat și așteaptă să li se achite deconturile. Cele care au credite la bănci se văd nevoite să suporte dobânzi în continuare. Cei care au optat pentru cereri de plată sunt presați de companiile furnizoare să le plătească banii pe echipamente, cu riscul ca furnizorii să le ceară înapoi echipamentele, să-i lase pe oameni fără mijloace de producție.
---