Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2022: Înscrierile s-ar putea prelungi cu 30 de zile, din lipsă de aplicanți la granturile de câte 40.000 EUR

Thumbnail

Românii din străinătate nu se prea înghesuie la fondurile de maximum 200.000 de lei (circa 40.000 de euro) pe care guvernanții li le-au promis, să se întoarcă în țară, să facă afaceri în România, motiv pentru care Ministerul Antreprenoriatului și Turismului vrea să prelungească sesiunea de înscrieri la programul Start-Up Nation 2022, pe pilonul II-Diaspora, dar are în vedere și o eventuală extindere a perioadei de înscrieri și la pilonul I-național, dacă până la 1 septembrie nu crește semnificativ numărul aplicanților.

Chestionat de StartupCafe.ro, ministrul Daniel Cadariu a declarat, marți, că la SUN-diaspora, „după cum stau lucrurile”, bănuiește că vor fi prelungite înscrierile cu 30 de zile.

„Astăzi, dimineața pe programul Start-Up Nation (pilonul I, național - n.r.) erau înscriși 8500 de solicitanți. Din păcate, nu stăm la fel de bine din punctul de vedere al înscrierilor pe pilonul Diaspora. Este motivul pentru care, dacă vom constata că lucrurile vor rămâne tot în acești parametri - în momentul de față sunt 326 de cereri de finanțare depuse pentru 1.000 de locuri eligibile - am luat decizia și vom prelungi perioada de depunere a cererilor de finanțare cu 30 de zile lucrătoare” - a mai declarat Cadariu, într-o conferință.

Și pentru Start-Up Nation - pilonul I, național, MAT are în vedere o eventuală prelungire a sesiunii de înscrieri, dacă până la finalul actualei perioade, la 1 septembrie, nu se vor strânge măcar 10.000 de solicitanți.

„Avem experiența primelor două ediții, când numărul cel mai mare de înscrieri a fost în prima și în ultima zi. Vom vedea cum stăm cu numărul final de înscrieri pe componenta națională a Start-Up Nation și vom lua decizia. (...) Avem timp până în data de 1 septembrie, ora 20.00, suntem pregătiți cu o eventuală prelungire dacă nu se ating 10.000 de cereri” - a spus Cadariu.

La ediția precedentă a programului Start-Up Nation s-au înscris circa 30.000 de aplicanți, mult peste nivelul solicitărilor din prezent. Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a pus interesul mai scăzut al antreprenorilor pentru ediția a treia a programului SUN pe seama cerinței introduse acum, ca beneficiarii să contribuie obligatoriu cu cofinanțare de 5-15% din cheltuielile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin credite bancare de la băncile partenere în schemă.

„E adevărat că față de primele două ediții a apărut acest element de responsabilizare - acea cotă de cofinanțare e posibil să mai trieze din dorințele celor care vor să primească finanțare” - a spus ministrul.

Referitor la bugetul Start-Up Nation 2022, el a confirmat informațiile publicate de StartupCafe.ro anterior, potrivit cărora, în urma rectificării bugetare, programul are la dispoziție doar credite de angajament de 1,5 miliarde de lei, sub nivelul de 2,2 miliarde de lei pe care și l-au propus guvernanții, pentru a contracta până la 11.000 de beneficiari pe cei doi piloni - național și diaspora.

„Noi aveam, la adoptarea legii bugetului de stat, suma de 500 de milioane de lei. Necesarul pentru cele două măsuri - națională și diaspora - este de 2,2 miliarde de lei. Noi am solicitat întreaga sumă, de 1,7 miliarde de lei, pentru a avea posibilitatea, în momentul în care avem cereri pentru numărul maxim de locuri, să putem încheia contractele de finanțare. În urma discuțiilor purtate la Ministerul de Finanțe, înțelegerea a fost următoarea: am primit 1 miliard de lei suplimentar, deci în momentul de față, din 2,2 miliarde, avem disponibile pe credite de angajament 1,5 miliarde de lei. Iar, dacă se dovedește că la încheierea perioadei de înscrieri sunt toți solicitanții, la rectificarea din noiembrie vom primi diferența de sumă, pentru a putea încheia toate cele 11.000 de contracte potențiale” - a susținut ministrul Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

Menționăm că în acest moment programul SUN 3 are disponibile doar ctredite de angajament, care permit semnarea de contracte de finanțare cu viitorii ben eficiari selectați. Ulterior, pentru plăți va fi nevoie ca aceste credite de angajament să fie transformate în credite bugetare, fie la o nouă rectificare bugetară, fie direct prin bugetul de stat pe anul 2023. Oricum, beneficiarii selectați vor trebui să facă achizițiile din proiecte pe banii lor (sau pe credite bancare), iar abia apoi statul le va deconta cheltuielile eligibile.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
12644
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alexandra
Chelu
mi se pare nedrept fata de cei care au aplicat la timp sa prelungesti. Fie le securizezi locurile celor care au aplicat pana la data initiala 1 sept, indiferent de punctaj. Ministrul joaca murdar, schimba regulile jocului din mers, nu e deloc in regula. Cei care au aplicat pe Diaspora au un criteriu de eligibilitate in plus, fata de cei de pe pilonul I, respectiv ca pot face dovada ca au resedinta fiscala in strainatate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri