Claudiu Zamfir
Antreprenorii se înscriu deja de o săptămână la programul Start-Up Nation 2022, însă fondurile destinate celor care se întorc din diaspora, singurele care există deja sub formă de alocări gata de plăți, nu se arată foarte atractive pentru firmele eligibile.
Atenție: data si ora înscrierii nu contează decât ca ultimul criteriu de departajare la punctaje egale, iar sesiunea de înscrieri ține până pe 1 septembrie, ora 20.00!
La Pilonul I al programului SUN, destinat antreprenorilor eligibili indiferent că provin din țară sau sunt întorși din străinătate, sunt înscriși 2919 de solicitanți, marți, în jurul orei 20.00. Dacă toți ar fi cerut suma maximă, de 200.000 de lei și ar avea dosarele în regulă, bugetul actual alocat în prezent pentru pilonul general ar fi epuizat.
Reamintim că pentru Pilonul I al Start-Up Nation 2022 s-au alocat 500 milioane lei, credite de angajament. Dacă toate cererile ar fi valide și ar viza ajutorul maxim posibil, ar însemna că acest buget s-ar fi epuizat deja de sâmbătă, 23 iulie, adică după primele 4 zile de înscrieri, când a fost atins numărul de 2.500 de cereri depuse.
La Pilonul II, rezervat numai antreprenorilor români din diaspora, care revin în România să facă afaceri, s-au înscris doar 61 de aplicanți, în prima săptămână a sesiunii. Dacă toate cererile sunt în regulă și la valoarea maximă, ar consuma din bugetul alocat acestui pilon 12,2 milioane lei, puțin peste jumătate din alocarea disponibilă.
Reamintim că la Pilonul II este alocat un buget de 20,031 milioane lei, în prezent. Aceștia sunt bani puși în bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului sub formă de credite bugetare, adică fonduri gata de plată.
Înscrierile rămân deschise până pe 1 septembrie 2022, ora 20.00, pe portalul de granturi IMM Recover.
Săptămâna trecută, premierul Ciucă a declarat că la rectificarea bugetară care urmează în prima parte a lunii august Guvernul vrea să suplimenteze bugetul Start-Up Nation 2022 pentru a ajunge până la 2 miliarde de lei în total, dar în funcție și de cât de solicitate vor fi finanțările.
„Din experiența programelor anterioare, am constat că au fost și 30.000 de solicitări. Ca atare, domnule ministru, suntem în măsură ca, împreună cu Ministerul de Finanțe, în funcție de numărul de solicitări, să putem să alocăm suma în conformitate cu proiectul inițial asumat la nivelul Guvernului, de până la 2 miliarde de lei” - i-a spus Ciucă ministrului Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, în ședința de guvern de miercurea trecută.
Suplimentarea s-ar face, dar cu credite de angajament, care permit semnarea contractelor de finanțare. Pentru plăți este nevoie ca acestea să fie transformate în credite bugetare, fie prin rectificarea bugetară pe anul 2022, fie direct în bugetul pe anul 2023, în funcție de ritmul în care se vor face investițiile și plățile.
Dacă s-ar suplimenta la 2 miliarde de lei, bugetul ar ajunge pentru contractarea unui număr de până la 10.000 de aplicanți pentru ediția 2022 a programului Start-Up Nation. Conform procedurii de implementare, statul și-a propus să finanțeze până la 50.000 de aplicanți, până în anul 2027, prin lansări multianuale ale programului.
----