Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2022: Premierul Ciucă promite majorarea bugetului programului până la 2 miliarde lei, în funcție de numărul de cereri depuse

Thumbnail

Guvernul este în măsură să suplimenteze bugetul programului Start-Up Nation 2022 de la circa 520 de milioane de lei până la 2 miliarde de lei, prin rectificare bugetară, dar aceasta în funcție de numărul de firme care se înscriu la finanțare, în cadrul sesiunii care a început marți, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„Din experiența programelor anterioare, am constat că au fost și 30.000 de solicitări. Ca atare, domnule ministru, suntem în măsură ca, împreună cu Ministerul de Finanțe, în funcție de numărul de solicitări, să putem să alocăm suma în conformitate cu proiectul inițial asumat la nivelul Guvernului, de până la 2 miliarde de lei” - i-a spus Ciucă ministrului Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, în ședința de guvern.

Prim-ministrul a mai afirmat că Start-Up Nation este „un program asumat la nivel guvernamnetal”, „destinat unui număr cât mai mare de antreprenori români care doresc să înceapă și să consolideze o afacere”.

În acest context, Pilonul II al programului care are o valoare de 20,031 milioane lei, ar urma să fie majorat la 200 de milioane de lei, prin rectificarea bugetară care urmează să fie decisă la începutul lunii august. Pilonul II este destinat antreprenorilor români care vin din diaspora și fac afaceri în România. Inclusiv antreprenorii din Republica Moldova, care au cetățenie română, se pot încadra aici.

„Cel de-al doilea pilon este o inițiativă a Guvernului, asumată prin programul guvernamental, astfel încât pentru prima dată asigurăm fonduri pentru românii din diaspora, care au la dispoziție posibilitatea să se înscrie și să fie eligibili. Am estimat ca pentru prima dată să poată fi alocată o sumă de 200 de milioane de lei”, a spus Ciucă.

De precizat că la Pilonul II-rezervat românilor din diaspora, sunt alocate credite bugetare de 20,031 milioane lei, bani pregătiți deja pentru plăți, în anul 2022.

La Pilonul I - destinat tututor antreprenorilor români, sunt alocate în prezent credite de angajament de 500 de milioane de lei, pe anul 2022. Creditele de angajament permit semnarea contractelor, dar pentru plăți este nevoie ca acestea să fie transformate în credite bugetare, fie prin rectificarea bugetară pe anul 2022, fie direct în bugetul pe anul 2023, în funcție de ritmul în care se vor face investițiile și plățile.

Prin rectificarea bugetară prevăzută pentru începutul lunii august, bugetul programului ar urma să creacă până la 2 miliarde de lei pentru anul 2022, dar tot prin alocare de credite de angajament. Ulterior, în funcție de implementare, statul ar urma să aloce și creditele butetare necesare plăților către antreprenori.

Miercuri, în jurul orei 14.00, erau înscriși 1661 aplicanți la Pilonul I și 32 la Pilonul II, în cadrul programului Start-Up Nation 2022, prin intermediul portalului de granturi IMM Recover.

Bugetul actual alocat ar ajunge pentru 2500 de aplicanți la Pilonul I și 100 la Pilonul II, dacă toți ar cere suma maximă, de 200.000 de lei pe firmă.

Dacă s-ar suplimenta la 2 miliarde de lei, bugetul ar ajunge pentru contractarea unui număr de până la 10.000 de aplicanți pentru ediția 2022 a programului Start-Up Nation. Conform procedurii de implementare, statul și-a propus să finanțeze până la 50.000 de aplicanți, până în anul 2027, prin lansări multianuale ale programului.

Parallax

Vizualizari
4579
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri