Claudiu Zamfir
Noul program Start-Up Nation, redenumit „StarTech Innovation”, ar putea să înceapă în luna noiembrie 2020, cu condiția ca autoritățile să poată respecta timingul celorlalte ajutoare de la stat pentru firme, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru.
Într-o emisiune la Radio România (RRA), Liviu Rogojinaru a explicat că în acest moment Ministerul Economiei este ocupat cu procesul de acordare a granturilor de 1 miliard de euro din fonduri europene pentru IMM-urile cu vechime, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale individuale, pe fondul deficitului de personal din agențiile pentru IMM din suboridnea sa.
„M-ați întrebat puțin mai devreme de Start-Up Nation, StartTech Innovation, care e noua denumire, încercăm pe cât posibil să îi dăm drumul în noiembrie. Probabil că în lunile septembrie si octombrie o să fim super-prinși cu acest miliard, care trebuie dat repede oamenilor. Dacă reușim să intrăm în timing, încercăm să dăm drumul și la Startup”, a declarat Rogojinaru, miercuri, la RRA.
(Declarația lui Rogojinaru poate fi ascultată AICI, de la minutul 33).
Declarația secretarului de stat de la Economie a fost semnalată de un grup de consultanți de finanțări, reunit sub numele de Biz Leaders, care au lansat și o petiție prin care cer lansarea programului StartTech Innovation.
Pe de altă parte, la StartupCafe.ro și pe grupurile de Facebook dedicate finanțărilor, o serie întreagă de antreprenori care voiau să aplice în anul 2020 la un nou program Start-Up Nation au semnalat că anumiți consultanți le-au cerut deja onorarii (de câte 8.000 de lei) pentru a le realiza planuri de afaceri pentru noua ediție a programului, deși lansarea acestuia nu a fost stabilită de către guvernanți.
La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru StartupCafe.ro, că, în privința programului Start-Up Nation, prioritatea sa este să asigure plățile către beneficiarii din ediția trecută - 2018-2019 - și abia apoi să lanseze o nouă ediție, 2020, sub denumirea StarTech Innovation. De menționat că la ce mai recentă rectificare de buget, Guvernul NU a alocat fonduri suplimentare pentru plățile către beneficiarii din ediția 2018-2019 a Start-Up Nation, ceea ce aduce incertitudini față de o eventuală lansare a unei ediții 2020 a programului.
În paralel, antreprenori care „au câștigat” finanțare Start-Up Nation de până la 200.000 de lei, în ediția 2018-2019 au ajuns să-și vândă firmele cu proiectele finanțate, în condițiile în care nu reușesc să-și îndeplinească obligațiile de angajare de personal. Zilele trecute, pe un grup de specialitate, o persoană oferea spre vânzare o firmă cu proiect implementat, cu echipamente în domeniul fotografiei, dar care trebuia să angajeze 4 salariați cu normă întreagă.
---