Claudiu Zamfir

„Protest spontan” al funcționarilor din Agențiile IMM care gestionează programele de finanțare Startup Nation, Microindustrializare, Comerț, Accelerare IMM

cartel alfa

Funcționari din majoritatea agențiilor IMM au început, marți, acțiuni de „protest spontan”, cu întreruperea temporară a activității, în condițiile în care angajații acestor instituții din subordinea Ministerului Economiei au acum în lucru implementarea programelor de finanțare de sute de milioane de euro pentru firmele mici și mijlocii: Start-Up Nation 2022, Microindustrializare, Comerț-Servicii și Accelerarea Dezvoltării IMM 2023-2024.

Reprezentanții confederației sindicale Cartel Alfa, la care sunt afiliați angajații protestatari, au precizat că lucrul a fost înrerupt marți dimineața, timp de 2 ore, iar apoi a fost reluat.

Un număr de 6 din cele 9 agenții IMM au fost afectate de proteste, respectiv agențiile Cluj, București, Timișoara, Iași, Brașov, Târgu Mureș - a declarat, marți, pentru StartupCafe, Bogdan Șchiop, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), afiliată la Cartel Alfa. „Din circa 20 de persoane câte sunt la fiecare agenție, cel puțin 75% au participat la protest. De exemplu, la Agenția Cluj (care are 6 județe arondate) au participat la protest toți salariații, a mai rămas doar cineva să răspundă la telefon” - a precizat liderul sindical, pentru StartupCafe.

Potrivit acestuia, doar la 3 agenții IMM - Ploiești, Constanța și Craiova - nu au fost proteste. Cele 9 agenții IMM acoperă toate județele țării și municipiul București.

„Este un protest spontan, au întrerupt lucrul și au ieșit în curte. Azi au stat două ore, iar apoi s-au retras și sunt deciși să continue forma de protest. Acesta este protest spontan, dar, dacă nu vedem disponibilitate din partea conducătorilor de a sta la discuții și a analiza mai bine situația și de a găsi soluții, se îndreaptă spre o formă de protest organizată și asta presupune să se întrerupă lucrul pe toată durata zilei” - a avertizat Bogdan Șchiop.

Salariații protestatari din agențiile IMM au 4 revendicări, care se referă la:

  1. Salarizarea la nivelul aparatului central.
  2. Includerea in concediul de odihna a sporurilor și indemnizațiilor acordate conform legii.
  3.  Acordarea sporului privind complexitatea muncii.
  4. Acordarea sporului privind confidențialitatea.

În privința salarizării, ei cer creșterea salariilor din agențiile IMM la nivelul remunerațiilor pe care le primesc funcționarii din aparatul central al Ministerului Economiei.

„La agențiile IMM să vină politicienii să facă ei analiza dosarelor, selecția, toate procedurile, pentru că salariații sunt foarte puțini și slab plătiți. Sunt salarii și de 2.800-3.000 de lei și acești angajați au rulat fonduri în valoare totală de 8 miliarde de lei, în 2023. Sunt permanent sub presiunea unor aplicanți la programele IMM pe care i-au respins. Mulți sunt amenințați și chemați în instanțe în urma soluțiilor pe care le dau în dosarele pentru ajutoarele IMM” - a mai spus liderul sindical Bogdan Șchiop.

Reamintim că, de-a lungul timpului, au fost mai multe promisiuni de majorare a salariilor în agențiile IMM. În noiembrie 2022, fostul Minister al Antreprenoriatului și Turismului (MAT), care avea atunci agențiile IMM în subordine, a propus un proiect de ordonanță de urgență pentru majorarea salariilor angajaților din aceste agenții la nivelul funcționarilor din structura centrală a ministerului. În caz contrar, programe de finanțare de miliarde de euro pentru IMM riscau să fie blocate - avertiza atunci MAT.

„Având în vedere nivelul salarizării, posturile din AIMM nu prezintă atractivitate pentru piaţa muncii, astfel încât, la momentul în care au fost organizate concursuri de recrutare s-au înscris foarte puțini candidaţi, iar mulţi dintre ei, după promovarea concursului, în câteva luni au solicitat modificarea raportului de serviciu, date fiind nivelul de responsabilitate și volumul de muncă. Sunt foarte puțini cei care decid să rămână după ce au ajuns la un nivel de cunoaștere și aplicare a procedurilor de implementare a programelor, fluctuația în rândul personalului reprezentând o problemă constantă” - spunea Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în noiembrie 2022, pe vremea când ministru era Constantin Daniel Cadariu (PNL).

Pentru a se putea aplica, măsura trebuia aprobată de Guvern, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În 13 decembrie 2023, noul Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), cu ministrul Radu Ștefan Oprea (PSD) la conducere, a mai propus un proiect de OUG, pentru reorganizarea agențiilor IMM. Astfel, ar urma ca numărul agențiilor IMM să se reducă de la 9 la 3, iar restul să devină mici centre teritoriale în subordinea agențiilor.

Conform propunerii, ar urma să rămână ca agenții teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii și turism următoarele: Ploiești, Constanța și Brașov. Centrul teritorial pentru întreprinderi mici și mijlocii și turism București ar urma astfel să fie în subordinea agenției de la Ploiești.

„Salarizarea si alte drepturi ale personalului din cadrul agențiilor pentru întreprinderi teritoriale mici și mijlocii și turism se realizează în conformitate cu legislația în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Încadrarea personalului în structura organizatorică a agențiilor se face cu respectarea procedurii și regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, în termen de minimum 15  de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Preluarea personalului din cadrul reprezentanțelor teritoriale în domeniul turism se face cu menținerea drepturilor salariale la data preluării” - mai prevede proiectul de ordonanță de urgență din 13 decembrie 2023.

 

Parallax

Vizualizari
4720
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri