Claudiu Zamfir

Noi finanțări totale de 35 milioane euro pentru startup-uri de imobiliare din Europa, printr-un fond de investiții

Thumbnail

Startup-urile europene care dezvoltă tehnologii pentru sectorul imobiliar (proptech) vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții, în valoare de 35 de milioane de euro, lansat marți de un accelerator de afaceri francez.

Fondul de venture capital (VC) Axeleo Proptech 1 a adunat 35 de milioane de euro la prima închidere, dar își propune să ajungă la un obiectiv de 50 de milioane de euro, a anunțat acceleratorul de afaceri Axeleo Capital.

Investițiile sunt sindicalizate cu Banque des Territoires, în numele statului francez, împreună cu RTE (monopol de stat în energie), Allianz Franța, Vinci Énergies și alți investitori.

Axeleo Proptech 1 spune că va investi în „startup-uri europene inovatoare cu potențial ridicat, care răspund provocărilor majore ale sectorului imobiliar și construcțiilor”. Tehnologiile vizate de investitor trebuie să aibă în  vedere și provocările sociale și de protecție a mediului.

Cei de la Axeleo pot fi găsiți AICI.

În România, sectorul platformelor proptech este dominat de „banalele” site-uri de anunțuri de vânzare-cumpărare sau închiriere de imobile, cum sunt OLX (deținut de fondul de investiții sud-african Naspers), Imobiliare.ro (deținut de publisherul elvețian Ringier) sau Publi24 (deținut de publisherul austriac Russmedia).

Mai recent, pe piața românească a apărut startup-ul Milluu, fondat de antreprenorul Florin Stoian, care a dezvoltat o aplicație de închirieri de locuințe.

La nivel mondial, domeniul proptech este influențat puternic de modelul de business al iBuyer-ilor. Acest curent a fost dezvoltat de Opendoor, un startup fondat la San Francisco, în anul 2014, care cumpără locuințe cu plata pe loc, le renovează și le utilează, pentru a „scoate la suprafață” valoarea din construcție, și le revinde la un preț mai mare.

În Uniunea Europeană, un iBuyer interesant este Kodit, din Finlanda, pe care StartupCafe.ro l-a vizitat (la sediul central de la Helsinki, în 2019). Kodit a ridicat o rundă de finanțare de 13 milioane de dolari și și-a dezvoltat o platformă cu tehnologie de inteligență artificială (AI) pentru automatizarea proceselor de evaluare a proprietăților.

Martti Suomela, cofondator și CEO al Kodit, a declarat atunci, pentru StartupCafe.ro, că ia în calcul să intre și în România.

Parallax

Vizualizari
2348
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri