Claudiu Zamfir

Finanțări Electric-Up 2024: Proiectul de Ghid cu grila de punctaj din programul de ajutoare pentru firmele ce investesc în panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice

Thumbnail

Firmele eligibile în viitorul program Electric Up 2 vor putea  obține punctaj suplimentar dacă vor include în investiție și sisteme de încălzire cu pompe de căldură, potrivit proiectului de Ghid al solicitantului pentru ediția 2024 a schemei de ajutoare de până la 150.000 de euro pentru antreprenorii care vor să investească în panouri solare, sisteme de încălzire și răcire și stații de alimentare a mașinilor electrice.

Ministerul Energiei a scos în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului, inclusiv cu anexa care cuprinde grila de punctaj pentru ediția a doua a programului Electric Up.

Așa cum arată acum anexa 1 la proiectul de ghid, la calculul coeficientului de performanță al proiectului (CPP) vor primi punctaj suplimentar proiectele care cuprind „instalarea unui sistem electric alternativ de incalzire /răcire care utilizeaza pompe de caldură”.

Sumele necesare implementării programului se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Pentru ediția a doua a programului Electric up, statul trebuie să scoată din buget între  450 milioane și 596 milioane de lei, conform ghidului propus.

Prin programul de finanțare, firmele eligibile vor putea obține un ajutor de minimis de maximum 150.000 EUR pe proiect, reprezentând 75% din costurile eligibile. Restul de 25% din costurile eligibile plus toate cheltuielile neeligibile trebuie suportate de beneficiar, din resurse proprii.

Beneficiarii eligibili în programul Electric Up 2024 vor fi:

  • firmele din sectorul HoReCa (precum hotelurile, restaurantele, barurile),
  • microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM - întreprinderi care au sub 250 de angajaţi şi a căror cifră anuală de afaceri nu depăşeşte 50 de milioane euro şi/sau al căror total al bilanţului anual nu depăşeşte 43 de milioane euro) din domenii diverse.

Acestea vor putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat  pentru proiecte de investiții integrate.

Un astfel de proiect integrat conține:

  • sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 -150 kWp,
  • sistem de stocare minim 30% din energia produsă de sistemul de panouri fotovoltaice (kWh), cel puțin o stație de reîncărcare vehicule electrice și electrice plug-in de minimum 22 kW (2x11 kW)
  • și, opțional, sistem electric alternativ de încălzire/răcire.

Proiectul trebuie dimensionat în funcție de necesitățile operatorului economic, iar echipamentele care fac obiectul finanțării vor îndeplini caracteristicile tehnico-economice astfel încât să răspundă în termeni optimi indicatorilor programului de finanțare.

Cheltuielile eligibile cuprind achiziţia de echipamente, cu lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și cu serviciile necesare implementării proiectului şi care pot fi finanţate de stat.

Ghidul propus se va afla în consulare publică până pe 26 martie 2024. Până atunci poți trimite propuneri de îmbunătățire a regulilor programului la adresa Ministerului Energiei din București, str. Academiei nr. 39-41, sector 1 sau la e-mail: office.cabinet@energie.gov.ro

După definitivarea ghidului solicitantului, Ministerul Energiei va putea deschide înscrierile online. Ministerul va publica toate informațiile utile cu minim 15 zile anterior deschiderii sesiunii de înscriere în Program. Sesiunea de înscriere se va derula pe parcursul a 30 de zile.

Rezultate ElectricUp 2020: Lista beneficiarilor intrați la monitorizare

Prima ediție a programului ElectricUp a mers destul de greoi, procesul de selecție a beneficiarilor fiind finalizat abia la finalul anului 2023.

Din totalul de 1839 de contracte de finanțare semnate, au fost implementate peste 1500 de proiecte cu o valoare totală de aproape 480  milioane lei.

Următoarea etapă a proiectului este cea de monitorizare și în acest sens ministerul atrage atenția beneficiarilor să asigure funcționarea tuturor echipamentelor instalate la parametri tehnici asumați prin proiect și să răspundă obligațiilor contractuale prevăzute în această etapă.

„În alte condiții autoritatea va aplica măsuri de recuperare a finanțării” - a avertizat Ministerul Energiei.

Descarcă de AICI lista beneficiarilor programului ElectricUp 1

Consultă pagina oficială a programului ElectricUp, cu statusul actualizat de Ministerul Energiei.

Dacă nu ne uităm la implementarea greoaie de până acum a programului, schema de finanțare ElectricUp este destul de atractivă, în primul rând pentru IMM-urile care vor să facă economii la facturile de energie. În plus, firmele HoReCa beneficiază de pe urma faptului că intră pe hărțile rețelelor de stații de alimentare a mașinilor electrice, atrăgând clienții care au astfel de autoturisme.

Parallax

Vizualizari
7717
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri