Claudiu Zamfir

Finanțări 2024: Ajutoare de 150.000 EUR pentru firme românești, să-și ia panouri solare și chargere auto, în noul program ElectricUp 2

euro-bani-panou-solar-dreamstime

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești, precum și companiile HoReCa de toate dimensiunile vor putea obține ajutoare de câte 150.000 EUR pentru a-și instala panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice, prin noul program ElectricUp 2, lansat, miercuri, în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru programul ElectricUp 2 propune o serie de modificări față de prima ediția a schemei de finanțare, care a fost derulată în peerioada 2020-2023.

Pentru noul program ElectricUp 2, Ministerul Energiei propune un buget de 450 de milioane de lei, de la stat, ca și înainte.

Din acești bani, IMM-urile din toate domeniile, precum și hotelurile, restaurantele și alte firme HoReCa de orice dimeniune (micro, mici, mijlocii și mari) vor putea obține ajutoare de câte 150.000 EUR (în creștere cu 50.000 EUR față de prima ediție a programului ElectricUp).

Intensitatea sprijinului este de 75%, adică beneficiarii vor acoperi din surse proprii 25% din cheltuielile eligibile. Firmele vor putea primi avans de maximum 30% din totalul cheltuielilor eligibile, în dacă vor prezenta un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări (de exemplu, scrisoare de garanție bancară).

Firmele beneficiare vor putea folosi acest grant de la stat pentru instalarea de:

  • sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu,
  • stații de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in
  • sisteme alternative de încalzire/racire.

Aceasta este o altă modificare importantă, pentru că se majorează limita superioară a puterii instalate, comparativ cu ce a fost în prima ediție a ElectricUp.

Având în vedere decalarea cu 3 ani a termenului de implementare a primei ediții, Ministerul Energiei propune acum modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea ciclului 2 și ciclului 3 de finanțare.

Între timp, poți trimite și tu propuneri de îmbunătățire a proiectului de OUG privind programul ElectricUp, până la data de 12 februarie inclusiv, pe adresa de e-mail: electric.up@energie.gov.ro .

Rezultate ElectricUp 2020: Lista beneficiarilor intrați la monitorizare

Prima ediție a programului ElectricUp a mers destul de greoi, procesul de selecție a beneficiarilor fiind finalizat abia la finalul anului 2023.

Din totalul de 1839 de contracte de finanțare semnate, au fost implementate peste 1500 de proiecte cu o valoare totală de aproape 480  milioane lei.

Următoarea etapă a proiectului este cea de monitorizare și în acest sens ministerul atrage atenția beneficiarilor să asigure funcționarea tuturor echipamentelor instalate la parametri tehnici asumați prin proiect și să răspundă obligațiilor contractuale prevăzute în această etapă.

„În alte condiții autoritatea va aplica măsuri de recuperare a finanțării” - a avertizat Ministerul Energiei.

Descarcă de AICI lista beneficiarilor programului ElectricUp 1

Consultă pagina oficială a programului ElectricUp, cu statusul actualizat de Ministerul Energiei.

Dacă nu ne uităm la implementarea greoaie de până acum a programului, schema de finanțare ElectricUp este destul de atractivă, în primul rând pentru IMM-urile care vor să facă economii la facturile de energie. În plus, firmele HoReCa beneficiază de pe urma faptului că intră pe hărțile rețelelor de stații de alimentare a mașinilor electrice, atrăgând clienții care au astfel de autoturisme.

Parallax

Vizualizari
16821
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri