Claudiu Zamfir
Ministerul Energiei a precizat, la solicitarea StartupCafe, că a plătit ajutoare totale de 429,6 milioane de lei (circa 86 milioane de euro) antreprenorilor care au investit în panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice, prin programul de finanțare Electric Up.
UPDATE: Ministerul Energiei menționează că a fost încheiată etapa de implementare a proiectelor. Din totalul de 1839 de contracte de finanțare au fost implementate peste 1500 de proiecte cu o valoare totală de aproape 480 milioane lei.
„Lista proiectelor plătite în baza cererilor și a dosarelor de decont depuse va fi publică pe site-ul ministerului în zilele următoare,” a transmis ministrul Sebastian Burduja.
Următoarea etapă a proiectului este cea de monitorizare și în acest sens ministerul atrage atenția beneficiarilor să asigure funcționarea tuturor echipamentelor instalate la parametri tehnici asumați prin proiect și să răspundă obligațiilor contractuale prevăzute în această etapă.
„În alte condiții autoritatea va aplica măsuri de recuperare a finanțării” - avertizează Ministerul Energiei.
„Deja pregătim programul Electric Up 2, pe care îl vom demara la începutul anului viitor. Vom mări capacitatea instalată și vom îmbunătăți substanțial condițiile de finanțare, venind în sprijinul nevoilor operatorilor economici,” a mai anunțat ministrul Sebastian Burduja.
---
Știrea inițială:
Rezultatele în data de 21 noiembrie 2023 ale programului Electric Up sunt următoarele, conform Ministerului Energiei:
Reamintim că, prin programul Electric Up, inițiat din campania electorală din anul 2020, statul a promis antreprenorilor români fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro fiecare, pentru panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.