Ajutoare pentru filme: Lista producțiilor excluse de la finanțare

Statul român acordă ajutoare unor firme private care realizează filme, iar acum a emis o listă de producții cinematografice, TV și online care vor fi excluse de la finanțare.

 
 

Imediat înainte de a-și termina mandatul la Ministerul Economiei, ministrul Virgil Popescu a publicat în Monitorul Oficial nr. 1276, de marți, 23 decembrie 2020, Ordinul de ministru nr. 3.555, prin care stabilite criteriile de încadrare ca „produs cultural” pentru filmele care vor fi finanțate, în continuare, prin schema de ajutor de stat de sprijinire a industriei cinematografice.

În general, intensitatea finanțării nerambursabile este de 35%, dar proiectele promovează explicit România sau un oraș românesc, ori o destinație turistică de la noi vor primi un bonus de 10%, ajungând astfel la o intensitate a ajutorului de 45% din cheltuielile eligibile.

 
 

În schimb, nu vor fi considerate „produs cultural” pentru obținerea de ajutoare de stat următoarele tipuri de proiecte:

  1. proiectele de film care propagă defăimarea țării și a națiunii, a limbii române sau a poporului român, a ordinii de drept sau a principiilor constituționale, care incită la război, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, de sex sau orientare sexuală, la separatism teritorial;
  2. operele audiovizuale care conțin, în imagini ori în limbaj, elemente cu caracter pornografic;
  3. operele audiovizuale care incită, direct sau indirect, la violență;
  4. operele audiovizuale cu caracter de propagandă electorală, politică sau religioasă;
  5. evenimentele sportive, jocurile sau competițiile;
  6. talk-show-urile, programele demonstrative pengtru diferite hobby-uri sau proiecte;
  7. programele de lifestyle, programele libere (fără scenariu) sau de tip „reality”;
  8. serialele de televiziune, altele decât cele definite de art. 2, lit l) din HG 421/2018. Așadar, rămâne la finanțare producția de tip serial de televiziune - opera audiovizuală, alta decât sitcomul și telenovela, destinată a fi difuzată prin satelit, cablu sau internet pe parcursul mai multor sezoane. Un sezon va conține între 8 și 13 episoade, fiecare episod având o durată de maximum 45 de minute.
  9. serialele de televiziune de tipul sitcom, așa cum sunt definite prin art. 2, lit m) din HG 421/2018. Astfel, sunt excluse de la finanțare producțiile de tip sitcom - operă audiovizuală realizată în proporție de 80% într-un platou de filmare în fața unei audiențe live sau înregistrate și a unor decoruri limitate ca număr, multicameră, respectiv filmare simultană cu maximum 3 camere, cu o durată de cel mult 30 de minute, al cărei scenariu nu are fir epic ce se dezvoltă pe mai multe episoade și care înfățișează situații comice ale unor personaje cu tipare predefinite neevolutive și pentru care producția unui episod nu necesită mai mult de 2 zile de filmare.
  10. serialele de televiziune de tipul telenovelă, așa cum sunt definite prin art. 2, lit n) din HG 421/2018. Aici, producțiile excluse sunt definite ca: telenovelă - operă audiovizuală destinată a fi difuzată pe un canal de televiziune cu o frecvență de cel puțin 3 ori pe săptămână, cu o durată de cel mult 60 de minute, care înfățișează fapte de viață și relațiile sufletești ale unui număr mare de personaje, în mod esențial melodramatic, al cărei scenariu prezintă un fir epic continuu, fără finalitate, care se desfășoară pe parcursul mai multor episoade (minimum 80). Un sezon va conține până la 20 de episoade și perioada de timp dintre începutul unui sezon și începutul următorului să fie de minimum 12 luni.
  11. filmările pentru utilizare internă, care nu sunt accesibile publicului;
  12. operele audiovizuale cu caracter publicitar și/sau promoțional indiferent de lungime, suport sau mediu de exploatare;
  13. opere audiovizuale pregătite ca prograne de publicitate sau reclame pentru expoziții.

Criterii pentru încadrarea proiectelor ca „produs cultural”

Test de eligibilitate