Claudiu Zamfir

Cum iei certificatul de situație de urgență (CSU) galben sau albastru: Procedura publicată în Monitorul Oficial

Thumbnail

Vor fi două tipuri de certificate de situație de urgență (CSU), unul galben și unul albastru, iar firmele vor putea obține unul dintre ele printr-o procedură online, pe site-ul legii prevenirii. Procedura este prevăzută în Ordinul ministrului Economiei nr. 791/2020, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Certificatele CSU - necesare unor firme afectate de situația coronavirus COVID-19 pentru șomajul tehnic plătit de stat și amânări la plata cheiri și utilităților - vor putea fi obținute printr-o procedură online, pe site-ul prevenire.gov.ro.

Certificatele de situație de urgență (CSU) vor fi emise în doua forme:

  1. TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat in forma prezentată în Anexa nr 1, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității,  ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.
  2. TIP 2 (GALBEN) - eliberat in forma prezentată în Anexa nr 2, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3 ce face parte integrantă din prezentul ordin, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

O firmă va putea cere un singur tip de certificat CSU. Cererile se vor depune online, pe site-ul http://prevenire.gov.ro/.  În termen de 5 zile de la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a ordinului, Ministerul Economiei va asigura adaptarea și funcționarea platformei electronice pentru procedura privind certificatele.

În vederea obținerii Certificatul de urgență TIP 1 (ALBASTRU)/ TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:

  • datele de identificare;
  • declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat. Modelul declarației pe proprie răspundere va fi postat pe platforma http://prevenire.gov.ro.

În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.

Documentele se încarcă obligatoriu în platforma http://prevenire.gov.ro,  sub semnătura electronică a reprezentantului legal al operatorului economic sau a unui împuternicit al acestuia, deținător de semnătură electronică.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) eliberează certificate de urgență (CSU) doar pe perioada existenței stării de urgență în România.

Thumbnail

Clic pentru a extinde foto

 

Thumbnail

Citește și:

Parallax

Vizualizari
60779
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
ionut
burtea
Nu reusesc sa gasesc pe http://prevenire.gov.ro/ procedura de obrinere. puteti sa puneti un link specific ?
Claudiu
Zamfir
Ionut, asa cum scrie si in articol, în termen de 5 zile de la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a ordinului, Ministerul Economiei va asigura adaptarea și funcționarea platformei electronice pentru procedura privind certificatele
poza de profil
Mihail
MC
Buna ziua,
am o societate fara angajati in domeniul IT, care elibera lunar o factura ptr servicii in domeniul IT si care in luna martie are pe factura venituri cu 35% mai mici decat media lunilor ianuarie-februarie. Am dreptul sa cer certificatul galben? Dar daca in luna aprilie nu mai am venituri ptr ca firma pe care o supraveghem IT, nu mai lucreaza cum procedez daca nu se poate cere decat o singura data certificatul galben? multumesc anticipat ptr raspuns. Multa sanatate
poza de profil
Angela
Patroescu
Cine a incarcat declaratia pe platforma prevenire.gov.ro , ma poate ajuta si pe mine?
poza de profil
Eugen
Ardeleanu
Buna Ziua
Detin o firma afectata in mod direct de inchiderea cabinetelor stomatologice. Distribuim echipamente stomatologice si efectuam mentenanta la echipamentele instalate. In luna martie , pana pe 20.03., am mai avut incasari. Dupa 20.03. activitatea s-a redus catre zero , iar din aprilie pana la sfarsitul lunii MaI e posibil sa nu avem deloc venituri si incasari.
Certificatul de urgenta se poate obtine si in Aprilie sau este doar pentru Martie.

Multumesc.
Eugen Ardeleanu
poza de profil
Danut
purdel
am firma de instalati sanitare -srl- si din luna ianuarie nu am putut temina lucrarea din cauza virusului si nici bani nu am putut incasa si acuma stacnez pe dreapta cum pot sa fac sa complectez formularul albastru
poza de profil
gheorghe
ionel
buna ziua cum se procedeaza sa pot obtine certificatul albastru ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri