Claudiu Zamfir

UPDATE Amânarea ratelor la bănci, pentru firme și populație - ordonanță 37 modificată, în Monitorul Oficial

Thumbnail

Guvernul a modificat, luni seara, ordonanța de urgență prin care firmele și populația vor putea să amâne plata ratelor la bănci, dacă au fost afectate de situația economică determinată de pandemia coronavirus COVID-19. OUG 37/2020 s-a publicat în Monitorul Oficial de luni, 30 martie 2020.

Conform Ordonanței de urgență 37/2020, vor putea beneficia de amânarea la plata ratelor, între 1 lună și 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA) întreprinderile individuale, persoanele cu profesii liberale, întreprinderile familiale, firmele care au fost afectate de pandemia coronavirus COVID-19.

În afara persoanelor fizice, debitorii trebuie să aibă certificat de situație de urgență (CSU) albastru sau galben. CSU albastru este eliberat firmelor care au fost închise prin măsuri directe luate de autorități (cum sunt restaurantele și saloanele de înfrumusețare, de exemplu). CSU galbene sunt pentru firmele care au suferit o scadere a încasărilor sau veniturilor din luna martie cu cel puțin 25% sub media lunilor ianuarie și februarie 2020.

Solicitările către bănci se vor putea face și online și la telefon, verbal.

În termen de 15 zile, Guvernul trebue să mai emită și normele de aplicare (prin hotărâre).

Beneficiarii nu vor mai plăti dobânda în plus pentru perioada cât ratele sunt amânate, urmând să achite apoi eșalonat ratele amânate.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, citat de Mediafax.

Debitorii au la dispoziție 45 de zile pentru a depune solicitarea de amânare a ratelor bancare, după ce ordonanța de urgență se publică în Monitorul Oficial.

De asemenea, Florin Cîţu a anunţat că dacă au restanţe la bancă, românii le vor putea plăti și apoi vor putea beneficia de această facilitate a amânării plăţii ratelor pe o perioadă de 9 luni.

La începutul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că persoanele care au restanţe la credite au posibilitatea să le plătească până la momentul depunerii cererii.

„Se prelungeşte termenul până la care se poate depune cererea de către persoană fizică, sau persoană juridică şi trei, la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, li se dă posibilitatea celor care solicită, ca până la momentul la care solicită, în caz că au restanţe la plata creditelor, să poată să-şi aducă creditele la zi”, a mai spus premierul Orban, citat de Mediafax.

Ordonanţa de Urgenţă care prevede amânarea plăţii ratelor pentru credite, a fost retrasă luni de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca Ministerul Finanţelor să clarifice anumite prevederi.

Thumbnail

Parallax

Vizualizari
9330
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radoi
Articolul contine O GRESALA FLAGRANTA: SALOANELE DE INFRUMUSETARE LE TINEM INCHISE DESI ORDONANTA MILITARA NR 1 NU PREVEDE ASTA. S-a inteles gresit de toata lumea un termen. Haideti sa clarificam odata. Ar fi bine sa reveniti cu un articol pe tema asta.
Pe scurt. Firma mea este autorizata pentru cod CAEN 9602. Copiez explicatia de pe www.coduricaen.info
• „9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare Aceasta clasa include: -activitati de spalare a parului, aranjare si tuns, coafat, vopsit, nuantat, ondulat, indreptat si activitati similare, pentru barbati si femei -barbierit si aranjarea barbii -masaj facial, manichiura si pedichiura, machiaj etc. Aceasta clasa exclude: -confectionarea de peruci, vezi 3299
Text Ordonanta Militara nr 1
• Art 2 „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.”
Dupa cum se vede, ordonanta nu stipuleaza ca ar fi vorba despre coafura. Mai degraba ar putea fi vorba despre cod CAEN 9604. Copiez definitia de pe acelasi site www.coduricaen.info
• „9604 Activitati de intretinere corporala Aceasta clasa include: -activitatile bailor (comunale) turcesti, saunelor si bailor de abur, solarelor, saloanelor de slabit, saloanelor de masaj etc. Aceasta clasa exclude: - masajul medical si terapeutic, vezi 8690 -activitati ale cluburilor de sanatate, intretinere corporala (fitness) si culturism, vezi 9313”

Mai mult decat atat, Ordonanta Militara nr 1, articolul precedent:
• Art 1, alin 1 ” Se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației”
Acesta se refera la hoteluri, restaurante, cafenele etc, unde in general activitatea poate fi desfasurata atat la interior cat si la exterior (terase), iar prin art 1, alin 1 se suspenda atat activitatile la interior cat si la exterior.
Spre deosebire de art 2 care, desi se refera la domenii de activitate unde, in general activitatea poate fi desfasurata atat la interior cat si la exterior, totusi acest art 2 suspenda doar activitatile de interior, ramanand permise cele de exterior.
Text Ordonanta Militara nr 1
• Art 2 „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.”

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri