Firmele și persoanele fizice vor putea beneficia de suspendarea ratelor la bănci între o lună și 9 luni, în anumite condiții, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, joi, de Guvern.
Sistemul explicat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:
- Vor putea recurge la suspendarea plății ratelor persoanele fizice și juridice care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Se vor putea suspenda ratele pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, la cererea debitorului.
- Această facilitate va putea fi accesată doar de debitorii a căror situație a fost afectată direct sau indirect de pandemia COVIT-19.
- O altă condiție este ca firmele sau persoanele fizice solicitante să nu aibă restanțe la momentul solicitării.
- Cel mai târziu, aceste solicitări se vor putea face până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Solicitarea se face prin sistem electronic, letric sau și prin telefon. Nu este nevoie de semnarea de acte adiționale.
- Dobânda datorată de debitor corespunzătoarea sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci se vor adăuga creditului, dar se vor re-eșalona pe toată durata creditului. Excepție vor face creditele ipotecare, pentru care se plătește eșalonat până la maximum 5 ani.
- Statul român a intervenit pentru a-i ajuta pe cei cu credite ipotecare: statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar această dobândă trebuie plătită pe parcursul a cinci ani de la momentul suspendării.
- În maximum 15 zile de la intrarea în vigoare vor fi publicate și normele de aplicare. „Eu cred că săptămâna viitoare vor fi gata și aceste norme și sper să fie operabile de săptămîna viitoare”.