Claudiu Zamfir

VIDEO Oficial de la Fonduri UE: Noi nu vom finanța proiectele Start-Up Nation vândute

Thumbnail

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) nu va finanța, din banii UE, proiectele din programul Start-Up Nation, ediția 2017, care au fost vândute de către titularii lor după ce se calificaseră la finanțare, a avertizat, luni, un oficial din cadrul MFE, la conferința #EuroIMPACT, organizată, la București, de Institutul European Român, în colaborare cu StartupCafe.ro și HotNews.ro, cu sprijinul Comisiei Europene.
 

„Nu vom finanța acele proiecte care au vândut idei de afaceri și așa mai departe. Vom finanța pe fonduri europene acele proiecte corecte, selecția este făcută de Ministerul IMM-urilor și la finanțarea pe fonduri europene vor veni proiectele depuse normal”, a declarat Ana Maria Bușoniu, director general adjunct al Direcției Generale Programe Europene Capital Uman (POCU), din MFE.

Totuși, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, declarase anterior că nu poate anula finanțarea obținută corect, conform proceduri de implementare și legislației privind Programul Start-Up Nation 2017, nici în cazul firmelor calificate la ajutorul nerambursabil și vândute ulterior.

Așadar, este foarte probabil ca antreprenorii care au cumpărat proiecte „câștigătoare” la Start-Up Nation 2017 să-și primească deconturile pe firmă, dar aceasta în dauna bugetului de stat, în lipsa finanțării europene.

Și Ana Maria Bușoniu, de la MFE, a precizat că Minsterul Fondurilor Europene va opri finanțarea europeană pentru proiectrele vândute, însă nu se poate exprima privind fondurile de la bugetul de stat, care intră în responsabilitatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Sunt regulile programului național stabilite și sunt regulile conform ghidului solicitantului POCU. Noi finanțărm acele proiecte care se implementează direct. Nu știu care sunt regulile organului național, dar noi avem regulile programului european foarte clar stabilite. Trebuie verificat la Ministerul IMM-urilor programul național, dar noi selectăm acele proiecte selectate corespunzător și care respectă regulile din Ghidul solicitantului (pentru finanțarea europeană din POCU a Start-Up Nation n.r.). Contractul nostru este cu Ministerul IMM-urilor”, a spus oficialul MFE, la conferința #EuroIMPACT.

Referitor la programul Start-Up Nation 2018, a cărui implementare se va derula cel mai probabil pe bugetul de stat al anului 2019, nu se știe momentan dacă există sau nu posibilitatea introducerii finanțării europene și în această ediție.

„Rămâne să analizăm în funcție de execuția de la nivelul anului 2018 și modul în care mai avem disponibili bani pe prioritatea de investiții”, a explicat Bușoniu.

De asemenea, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, ea a dat asigurări că evaluarea proiectelor a fost mult accelerată. „În acest moment, evaluarea la POCU durează cam 2 luni, maximum”, a spus Ana Maria Bușoniu, unul dintre oficialii responsabili pentru POCU 2014-2020.

Reamintim că în ediția 2017 a programului Start-Up Nation au fost alocați 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat și 500 de milioane de lei care să fie decontați de la Comisia Europeană, prin POCU 2014-2020. Banii din POCU ar trebui să finanțeze proiectele situate doar în mediul urban, în afara Bucureștiului și a județului Ilfov.

Pentru Start-Up Nation 2018, Guvernul promite că va aloca 2 miliarde de lei, însă finanțarea este prevăzută în acest moment să se facă doar din bugetul de stat.

Prin programul Start-Up Nation, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017 ar urma să primească fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, pentru investiții.

Conferința #EuroIMPACT, organizată de Institutul European din România (IER), StartupCafe.ro și HotNews.ro, cu sprijinul Comisiei Europene, se derulează în perioada 29-31 octombrie, la București.

Parallax

Vizualizari
5491
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri