Claudiu Zamfir

Start-up Nation de vânzare: Avalanșă de oferte pe net, după aprobarea unor dosare. 7 întrebări pe care ar trebui să și le pună un cumpărător

Thumbnail

O serie întreagă de anunțuri de vânzare a unor presupuse firme selectate pentru finanțare în programul Start-up Nation 2017 au apărute pe site-uri de mică publicitate, mai ales în ultima vreme, după ce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat lista intermediară cu beneficiari acceptați și respinși. StartupCafe.ro propune o listă (deschisă) de întrebări pe care un antreprenor ar fi bine să le pună înainte să cumpere o astfel de afacere.

Numai pe site-ul de mica publicitate Olx erau postate, luni, vreo 15 anunțuri în care erau scoase la vânzare firme care ar fi obținut finanțare în programul Start-up Nation 2017.

Cele mai multe oferte de vânzare erau din Cluj-Napoca, cunoscut fiind faptul că județul Cluj a fost al doilea, după București, la numărul de aplicanți. Alte oferte figurau ca fiind din București, Pitești, Oradea, Craiova, Iași etc.

Presupușii proprietari cer pentru firme între 4.000 de euro și 31.000 de euro, în condițiile în care cumpărătorul poate primi de la stat un ajutor nerambursabil de maximum 44.000 de euro. Asta dacă chiar sunt reale firmele din spatele anunțurilor.

Start-up Nation de vânzare: este legal?

Din analiza realizată de StartupCafe.ro asupra legislației și din discuțiile pe care le-am avut inclusiv cu oficiali implicați în derularea programului, firmele selectate pot fi vândute, însă cumpărătorul ar fi bine să-și pună câteva întrebări înainte să scoată din buzunar mii sau zeci de mii de euro.

Este adevărat că, potrivit acordului de finanțare, beneficiarul ”este obligat să nu înstrăineze şi să nu schimbe destinaţia bunurilor achiziţionate prin Program, să le menţină în stare de funcţionare şi să le păstreze în proprietatea societăţii pe întreaga perioadă de monitorizare a programului, respectiv 3 ani, începând cu anul următor finalizarii implementarii. În caz contrar, se va propune demararea procedurilor de recuperare a alocaţiei financiare nerambursabile, împreună cu dobânzile aferente”.

Numai că, în cadrul programului Start-up Nation 2017, beneficiarii NU sunt antreprenorii ca persoane fizice, ci firmele, deci personele juridice.

”Pot beneficia de prevederile Programului societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii)...” - se arată în schema de minimis.

Prin urmare, firma selectată în program nu va putea vinde echipamentele pe care le-a achiziționat cu banii de la Start-up Nation, dar firma ca atare ar putea fi vândută către alți antreprenori, cu tot cu bunurile cumpărate, care rămân în proprietatea societății.

Lămurind legalitatea vânzării firmelor selectate în Start-up Nation, poate ar fi bine, totuși, să pui cel puțin 7 întrebări și vânzătorului și ție însuți, înainte să dai banii pe așa ceva:

 

  • 1. Ești sigur că vrei să faci acea afacere? Tu chiar îți dorești să fii regele hainelor sport în România? Sau vrei să fii următorul Bill Gates român, în producțiade softuri? Cel care a aplicat cu un anumit cod CAEN, produție de confecții de exemplu, poate că avea experiență în domeniu, avea talent la creație vestimentară, cunoștea anumiți furizori și magazine de haine. Ești sigur că și tu vei deține aceste avantaje când vei trece la business?

 

  • 2. Ești sigur că poți să faci acea afacere? Gândește-te că tipul care a „câștigat” la Start-up Nation a completat on-line un simplu model de plan de afaceri, în care putea să pună cele mai fanteziste cheltuieli eligibile și domeniul de activitate cel mai dorit de către stat, producție sau creare de programe de calculator, fără însă să realizeze cât de greu este să pui în practică un astfel de proiect. Încă o dată, ești sigur că tu chiar poți să faci o astfel de afacere?

 

  • 3. Ești sigur că poți să faci fix acele cheltuieli eligibile? Ai cumpărat firma ”câștigătoare”, dar momentan nu ai luat niciun ban de la stat. Pentru asta, trebuie să faci achizițiile, în maxium 3 tranșe, fie cu banii tăi, fie cu bani de la bancă prin credit-punte, fie cu cerere de plată dacă furnizorul este de acord să-ți dea acum echipamentele și să aștepte să vină banii de la stat. Revenind la investiție, dacă nu ieși cu cheltuielile prevăzute în planul de afaceri la acele prețuri și în acele condiții, s-ar putea să te coste diferența de preț în plus sau chiar toată suma, dacă investiția se dovedește incorectă sau neeligibilă. Dacă achiziționezi o firmă pe codul CAEN 6201 și sunt prevăzute acolo cheltuieli cu salariile în limita a 3.100 de lei brut, tu chiar crezi că poți să-i dai unui programator 2.100 de lei în mână (salariu net)? Care vor fi costurile tale reale cu salariile?

 

  • 4. Cât de inovatoare este investiția? În general, firmele care au fost selectate la finanțare au bifat criteriul inovației, pentru care au obținut 5 puncte. Prin urmare, când vin funcționarii băncilor partenere la tine la firmă să vadă echipamentele pentru a le certifica, vor verifica inclusiv caracterul ”inovativ” al investiției. Aici trebuie să ai o dovadă de la producător sau vânzător, care să ateste că tehnologia nu este mai veche de 3 ani. Altfel, poți pierde finanțarea.

 

  • 5. Cât de câștigătoare e firma câștigătoare? Imediat după încheierea înscrierii în program și publicarea listei RUE, cu punctajele rezultate din evaluarea electronică a celor înscrise în planurile de afaceri (număr de locuri de muncă nou create, codul CAEN etc.), au început să apară oferte de vânzare a firmelor ”câștigătoare”. Atenție: o firmă care s-a calificat pe un loc finanțabil (cu punctaje de 90-100 p) în urma evaluării automate a planurilor de afaceri NU a câștigat nimic deocamdată. În acest caz, trebuie să te asiguri că firma pe care vei de banii a primit într-adevăr scrisoare de acceptare în program. Vânzătorul a semnat și acordul de fianțare cu Agenția teritorială pentru IMM de care aparține? De asemenea, te poți uita și în lista cu firmele acceptate și respinse în program, publicată la nivel intermediar de minister. Această listă este în curs de actualizare odată cu avansarea verificărilor și cu soluționarea clarificărilor. Și nici așa nu esti câștigător. Trebuie să faci investițiile, să fie certificate, să primești banii. Și nici așa nu s-a terminat. În 3 ani de monitorizare, statul poate să-ți retragă finanțarea, dacă te găsește cu nereguli în implementarea planului de afaceri, dacă nu ții ocupate locurile de muncă nou-create, fix cu tipul de angajați pentru care ai primit finanțare (șomeri, proaspeți absolvenți etc). 

 

  • 6. Cât de eligibil ești tu, ca patron, pentru Start-up Nation? Programul de finanțare își propune să conducă la înființarea de firme noi, evitâdu-se situații încare un om de afaceri își închide firma veche și își deschide una nou-nouță, transferând întreaga afacere pe noua societate, pentru a lua 44.000 de euro de la stat. Pentru asta, prin legea de aprobare a ordonanței de urgență 10/2017, sunt exclusi de la finanare antreprenorii care, in afara de firma cu care aplica in program, au mai avut sau au fost actionari intr-o firma IMM in acelasi domeniu, in anul precedent sau in anul in care aplica, pana la deschiderea inscrierilor. Ok, dacă a primit scrisoare de acceptare în program, aplicantul-vânzător s-a încadrat în această condiție. Dar tu te încadrezi? Nu e clar din documentele programului dacă vei fi descalificat, să zicem, la certificarea și decontarea cheltuielilor, dar îți asumi riscul unei astfel de interpretări din partea statului sau a băncii care face certificarea cheltuielilor în teren? Sau apoi, dacă vine Curtea de Conturi și cere ministerului să recupereze ajutorul de minimis, interpretând că a fost acordat unui beneficiar neeligibil...?

 

  • 7. Te încadrezi la creditul-punte? Caz ipotetic: firma a fost acceptată la finanțare în program, dar, conform opțiunii din planul de afaceri, trebuie să ia un credit-punte de la bancă. Înainte de asta, intri tu pe fir și cumperi firma. Chiar dacă ai acord de finanțare cu statul, trebuie să te accepte și banca, să-ți dea credit-punte. E adevărat că băncile au încheiat convenții de colaborare cu ministerul pentru a acorda credite-punte, dar nu este exclus ca în procedurile lor interne băncile să se uite la acționarii firmei care cere creditul și să vadă că vreunul a avut incidente de plată în trecut. Poate nu mai primești creditul-punte, îți asumi riscul?
Parallax

Vizualizari
17252
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
ANA
ALBU
Buna seara,
As dori sa fac o precizare prin a spune ca acestor societati nu ar trebui sa li se permita vanzarea si ar trebui specificat clar acest lucru in documentatie.; sau sa fie respinse ulterior, dupa intentia vanzarii.
Proiectul porneste de la o idee a unei persoane fizice care se doreste a deveni afacere. Cum ideea persoanei respective (transpusa in proiect) a fost aprobata, este posibil ca dupa vanzare, sa nu mai coincida/ viziunea despre afacere sa fie alta. Ma uit peste articole si vad ce se intampla... din pacate ( sau din fericire) am un proiect cu 80 puncte deoarece nu merg pe productie sau IT si nu pot angaja decat o persoana defavorizata/ somera... ( pe viitor, de ce nu, cat mai multe). Proiectul meu este cat se poate de viabil si probabil sunt multi in situatia mea; proiecte realizate nu pentru puntaj, ci pentru a prezenta realitatea a ce se doreste a se infiinta, dar care nu intrunesc 100, 95 sau 90 puncte. 

Urandu-va success pe toate planurile,
Va multumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri