Denisa Crăciun

Era Yahoo! Messenger: Tu ce ID aveai? De la status și avatar, la emoticoane și Buzz!

yahoo! Messenger

Astăzi facem live-uri pe TikTok, postăm story-uri pe rețelele sociale ale lui Mark Zuckerberg, Instagram și Facebook, și „depindem” aproape în totalitate de WhatsApp. Până acum 10 ani, însă, lucrurile stăteau puțin diferit: căutam simboluri pentru a forma emoticoane și răspundeam cu ”DND” (do not disturb) sau ”BRB” (be right back) când aveam treabă. 

Probabil că ți-am trezit ceva amintiri deja. Este vorba despre Yahoo! Messenger, serviciul de mesagerie pe care cred că l-am folosit cu toții la un moment dat. Chiar, îți mai amintești celebrul sunet de notificare când primeam ”Buzz” pe Mess? Din păcate, Yahoo! Messenger s-a închis definitiv în 2018, pentru că foarte puțini îl mai foloseau odată cu apariția Facebook. Pentru context, aplicația lui Zuckerberg s-a lansat în 2004. 

Yahoo! Messenger a fost lansat de compania americană Yahoo! în 1998, inițial cu denumirea Yahoo Pager, un serviciu disponibil gratuit pentru care era nevoie să ai o conexiune activă la internet. Nu știm exact câți utilizatori a avut serviciul de chat în Europa, dar în 2002, în SUA ajunsese la peste 20 de milioane de useri, după cum arată CNET, iar în 2007 avea aproape 28 milioane, conform Reuters

În 2018, când Yahoo! se pregătea să renunțe la Mess, anunța că serviciul de conversații ar putea avea un înlocuitor, Squirrel, o aplicație de mesagerie care nu a ajuns să aibă succesul Yahoo! Messenger, conform TechCrunch. Compania americană și-a mai încercat norocul tot în 2018 și cu Yahoo! Together, aplicație care a rezistat doar până în 2019 când a fost închisă definitiv. 

Nostalgia Yahoo! Messenger: Buzz, ID, avatar, status și altele

În era Mess nu aveam clasicele „friend request” sau „follow”, disponibile pe rețelele sociale moderne, așa că probabil una dintre cele mai auzite întrebări pe atunci era „care e ID-ul tău?”. ID-ul era un fel de nickname, pentru unii simplu, adică „nume_prenume”, pentru alții era o formă de exprimare („cat_lover” sau „andrei_superhero”. P.S.: cred că toți am avut „acel” prieten). 

Lista de prieteni era organizată alfabetic, iar înainte de a avea un ID, era nevoie să ai o adresă de mail cu care să îți creezi cont pe Yahoo! Messenger. 

Ce mai puteam face pe Yahoo! Messenger:

  • Deschideam mai multe ferestre de conversații simultan.
  • Foloseam simboluri/semne pentru a crea emoticoane. Hai să ne amintim de câteva dintre ele: „:*”,  echivalentul unui pupic virtual, „:)” sau „happy face”, „>:d<” sau îmbrățișare, „<3”, „:X” pentru a-ți exprima iubirea și altele.
  • Foloseam acronime ca „DND” (nu deranja), „BRB” (be right back), „app” (apropo), „ASL” (age, sex, location - vârstă, sex, locație), „LOL” (Laugh Out Loud - râs în hohote sau uimire).
  • Puneam statusuri personalizate sau ne foloseam de cele prestabilite, Idle, Available, Busy, Invisible. În timp au apărut și detectoare online de invizibilitate pentru cei care foloseau acest status. Site-urile profitau de o vulnerabilitate a protocolului de comunicare Yahoo!, potrivit Wikipedia, cel mai popular site de acest tip în România fiind IMvisible. 
  • Trimiteam mesaje numite „mass”.
  • Trimiteam GIF-uri (imagini animate), fișiere foto-video, puteam iniția apeluri audio sau video, ne puteam juca.
  • Setam un avatar.
  • Trimiteam Buzz! celor care „ne lăsau în seen”.

Pe scurt, Yahoo! Messenger era un fel de WhatsApp sau Telegram, cu mai puține funcții, ce-i drept, dar un serviciu destul de apreciat de utilizatorii din toată lumea.

Yahoo! este un furnizor american de servicii web cu sediul în California. Compania care operează serviciul, Yahoo! Inc., este deținută în proporție de 90% de fonduri de investiții administrate de Apollo Global Management și 10% de Verizon Communications.

Site-ul Yahoo a fost înființat în 1994 de Jerry Yang și David Filo, absolvenți ai Universității Stanford, și se numea la început „Ghidul lui Jerry şi David pentru World Wide Web”, potrivit Wikipedia

Parallax

Vizualizari
2420
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri