Denisa Crăciun

VIDEO: SpaceX a lansat Starship. Legătura cu super racheta lui Elon Musk, pierdută în timpul testului

starship

Compania SpaceX, controlată de Elon Musk, a lansat sâmbătă, de la baza din Texas, Starship, cea mai mare rachetă din lume destinată călătoriilor pe Lună. Echipa de la sol a pierdut, însă, legătura cu nava spațială, la câteva minute după ce aceasta a ajuns în spațiu, potrivit Reuters.

Zborul de testare al Starship vine după ce în aprilie 2023, compania lui Musk a mai avut o încercare în urma căreia vehiculul fără echipaj a explodat la câteva minute după decolare.

Inițial, Starship trebuia lansată în spațiu vineri, pe 17 noiembrie, dar din cauza unei probleme tehnice ce ține de schimbarea unei piese de la sistemul de control al zborului, compania a anulat lansarea. Astfel, Starship, considerată cea mai puternică rachetă construită vreodată, a fost lansată sâmbătă, 18 noiembrie, la 15:03, ora României, conform CNN.

Cele două trepte - propulsorul Super Heavy, cu 33 de motoare Raptor, și nava spațială Starship - s-au separat cu succes la trei minute de la lansare. Totuși, potrivit sursei citate, treapta Super Heavy a explodat, dar cu Starship s-a pierdut legătura. SpaceX a spus pe livestream-ul său că nu a reușit să recupereze semnalul de la Starship, la 8 minute de la lansare, compania confirmând că a trebuit să declanșeze funcția de autodistrugere a rachetei. 

Față de testul din aprilie, când Starship, care are 122 metri înălțime și 39 de motoare în total, a explodat la aproape 4 minute după decolare, de această dată sistemul a ajuns mult mai departe în zbor. 

Amintim că NASA a încheiat un contract de 4 miliarde de dolari cu compania miliardarului Elon Musk, pentru programul Artemis al agenției spațiale. Starship ar trebui să trimită astronauți pe Lună, prima misiune de aterizare, Artemis III fiind programată pentru 2025, arată TechCrunch

Parallax

Vizualizari
644
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri