Claudiu Zamfir

Jurnalist britanic: Cine se gândea acum 5 ani că unul dintre cele mai importante startup-uri tech europene va fi o companie românească?

Thumbnail

Publicația britanică de antreprenoriat Sifted, susținută de Financial Times, remarcă, marți, ascensiunea uimitoare a companiei IT româno-americane UiPath, care a ajuns să fie evaluată la 10,2 miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de finanțare obținute.

„Cine ar fi crezut în urmă cu cinci ani că unul dintre cele mai importante startup-uri tech  europene avea să fie azi o companie românească sofware as a service, UiPath? Dar iată compania care valorează acum 10,2 miliarde de dolari după ce a strâns încă 225 milioane de dolari, luna aceasta”, scrie Sifted.eu, sub semnătura lui Tim Smith.

El enumeră pe urmă și alți „unicorni” care provin din Europa: Veeam, Monday, DarkTrace, JFrog, Celonis, Collibra, Sisense, TalkDesk și WalkMe. „Mulți sunt rivali redutabili ai unor giganți SaaS din SUA, ca like Salesforce, Dropbox și Docusign”.

Sifted.eu observă astfel că actuala criză coronavirus a crescut interesul investitorilor și al clienților pentru startup-urile de software online pe bază de abonament, pentru întreprinderi, pe măsură ce companiile mari din întreaga lume și-au accelerat transformarea digitală. Companii SaaS listate la bursă, ca Zoom și Twilio, și-au crescut valoarea pe perioada carantinei și autoizolării pentru prevenirea răspândirii coronaviruslului.

Publicația britanică pune însă la îndoială ascensiunea pe termen mediu a startup-urilor SaaS, pe fondul pandemiei COVID-19.

„Sunt și riscuri mari. O încetinire economică va conduce și la subțierea bugetelor și la scăderea cererii pe termen mediu? Falimentul multor afaceri mici va însemna și dezastrul unora din acest sector?”.

Reamintim că, săptămîna trecută, compania IT româno-americană UiPath a ajuns la o valoare estimată de 10,2 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de investiții, cu participarea gigantului chinez Tencent. Firma fondată la București de Daniel Dines și Marius Tîrcă ajunge astfel la statutul de „decacorn”, adică o companie evaluată la cel puțin 10 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă.

Runda de investiții de serie E obținută acum, de 225 milioane de dolari, este condusă de fondul de investiții Alkeon Capital. La finanțare mai participă Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington și T. Rowe Price Associates Inc.

“Această finanțare ne permite să accelerăm ambițiile platformei noastre pentru a răspunde cererilor în creștere ale clienților noștri și pentru a extinde oportunitatea extraordinară de a face automatizarea accesibilă pentru un miliard de citizen developers – conducând la transformarea fiecărei afaceri intr-o afacere software”, a transmis Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Cu peste 400 de milioane USD în ARR (venituri anuale recurente), UiPath este una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume, se mai arată în comunicatul companiei fondate la București.

Cine este UiPath

Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească cu sediul central in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

----

Parallax

Vizualizari
1668
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri