Claudiu Zamfir

Startup-ul care a făcut „robotul-consilier guvernamental” ION spune că încurajează adoptarea inteligenței artificiale și în Emiratele Arabe

Emirate-dreamstime

Startup-ul românesc Humans.ai, care a realizat „robotul-consilier guvernamental” ION de la Guvern, anunță acum că va încuraja antreprenoriatul și adoptarea tehnologiilor de inteligență artificială și blockchain și în Emiratele Arabe.

Într-un comunicat emis miercuri, firma românească anunță că a semnat un parteneriat strategic cu o organizație din Emiratul Ras Al Khaimah, RAK Digital Assets Oasis (RAK DAO),  „pentru a încuraja inovația în domeniul inteligenței artificiale în Emiratul Ras Al Khaimah”.

„Suntem încântați să pornim acest parteneriat strategic între Humans.ai și Emiratul Ras Al Khaimah pentru promovarea inovației, avansului tehnologic și creșterii economice în regiune. Suntem încrezători că inițiativa RAK DAO va crea un ecosistem ce va încuraja antreprenoriatul și adoptarea IA în regiune, având un impact semnificativ la nivel global” - a declarat Sabin Dima, fondator și CEO Humans.ai, citat în comunicat.

Robotul ION și oamenii din spatele său

ION

(sursa foto: ion.gov.ro)

În martie 2023, fostul premier Nicolae Ciucă (actual președinte al Senatului), alături de ministrul de atunci al Digitalizării, Sebastian Burduja (actual ministru al Energiei), a prezentat, la Guvern, așa-numitul „robot-consilier” ION, realizat de compania Humans.ai. Atunci, prim-ministrul de la acel moment a avut un „dialog” cu dispozitivul pe care l-a prezentat drept noul său „consilier”, care ar fi fost dotat cu tehnologii de inteligență artificială.

Reporterul HotNews a sesizat atunci că „dialogul” dintre Ciucă și „robotul-consilier” ION părea unul regizat. Asta în condițiile în care una dintre întrebările premierului- „Cum pot românii să te învețe? - a fost afișată diferit pe ecranul-oglindă al lui ION: „Cum te pot învăța românii?”.

Ulterior, Nicu Sebe, coordonatorul echipei proiectului ION și șeful departamentului de inteligență artificială din cadrul startup-ului Humans.ai, a recunoscut că, de fapt, un om a generat răspunsurile lui ION de la Guvern, nu inteligența artificială. Momentul de sinceritate s-a petrecut într-un interviu cu Dragoș Stanca, de la Upgrade 100.

Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a declarat: ”Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

 Apoi Dragoș Stanca a insistat pe dialogul premierului cu ION, pentru a lămuri dacă momentul a fost sau nu regizat.

„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat Dragoș Stanca.

Nicu Sebe a confirmat acest lucru: „În acel moment, într-adevăr, așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

Startup-ul Humans.ai a fost lansat în anul 2019, de Sabin Dima (CEO). Printre investitori se numără și omul de afaceri Răzvan Munteanu. El este soțul cântăreței Delia Matache, una dintre primele vedete din România care și-au lansat o colecție de NFT-uri, în anul 2021. Dacă atunci NFT-urile erau o afacere la modă, în prezent piața de non-fungible tokens (jetoane nefungibile, cum le-a numit ANAF) s-a redus foarte mult.

Parallax

Vizualizari
763
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri