Claudiu Zamfir

Ministrul Cadariu trimite firmele românești după clienți în Kazahstan, unde intervenise Rusia înainte de invazia din Ucraina

Thumbnail

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a găsit soluția pentru producătorii români de mobilă, care au rămas fără clienți în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: acum îi îndrumă către potențiali cumpărători în Kazahstan, țară care în care Putin trimisese trupe chiar înainte de invazia din Ucraina.

Luni, antreprenorii din Asociația Producătorilor de Mobilă de România (APMR) s-au dus la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Ei au discutat cu ministrul Cadariu „modalități de susținere a exportatorilor români de mobilă care aveau relații comerciale pe piețele din Federația Rusă și Ucraina, în sensul găsirii de parteneri externi alternativi”, conform unui comunicat transmis StartupCafe.ro.

În context, ministrul Cadariu a subliniat că există posibilitatea accesării pieței kazahstaneze, menționând sprijinul pe care îl poate asigura Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) în colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan în România. Astfel, M.A.T. a propus în cadrul întâlnirii un calendar privind implementarea priorităților parteneriatului tripartit APMR – structuri asociative din Kazahstan, M.A.T. și Ambasada Republicii Kazahstan în România, în format online și fizic, pentru pregătirea unor misiuni economice/ forumuri economice/ participare la târgurile de profil din Kazahstan” - a transmis MAT.

Reamintim că Federația Rusă este supusă unor sancțiuni economice fără precedent de către Uniunea Europeană, inclusiv România. Așa cum a arătat Comisia Europeană, sancțiunile au lovit puternic economia Rusiei, dar în general astfel de măsuri afectează și firmele din țările care le aplică, adică din statele UE. Din acest motiv, Comisia Europeană a lansat un nou cadru temporar de ajutoare de stat, care să permită țărilor UE să acorde sprijin firmelor europene afectate de sancțiuni.

Pe de altă parte, trebuie precizat că în ianuarie 2022 în Kazahstan au izbucnit revolte sângeroase împotriva administrației Kasâm Jomart Tokaev. Moscova a trimis acolo trupe, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), conduse de Rusia, care au înăbușit revoltele.

Redăm comunicatul MAT de luni:

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, a inițiat seria de consultări cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Mobilă de România (APMR) și ai companiilor românești din domeniu pe teme de actualitate, respectiv susținerea exportului românesc în contextul crizei Ucraina – Federația Rusă.

Agenda discuțiilor a cuprins, prioritar, identificarea de modalități de susținere a exportatorilor români de mobilă care aveau relații comerciale pe piețele din Federația Rusă și Ucraina, în sensul găsirii de parteneri externi alternativi.

În context, ministrul Cadariu a subliniat că există posibilitatea accesării pieței kazahstaneze, menționând sprijinul pe care îl poate asigura Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) în colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan în România. Astfel, M.A.T. a propus în cadrul întâlnirii un calendar privind implementarea priorităților parteneriatului tripartit APMR – structuri asociative din Kazahstan, M.A.T. și Ambasada Republicii Kazahstan în România, în format online și fizic, pentru pregătirea unor misiuni economice/ forumuri economice/ participare la târgurile de profil din Kazahstan.

Membrii APMR au manifestat interes, totodată, pentru piața SUA, EAU, Arabia Saudită, solicitând sprijin pentru promovarea mobilei românești pe aceste spații și se analizează modificarea listei de târguri internaționale, la care România participă cu pavilion național, prin Programul de Promovare a Exportului (PPE). Acest program este funcțional încă de la începutul anului, după o pauză de 2 ani. Urmează ca până la finalul trimestrului 2 să fie publicate, în transparență decizională noile norme de aplicare, prin care PPE să devină un program mai eficient și mai competitiv.

Totodată, ministrul Cadariu a confirmat faptul că M.A.T. lucrează la normele de aplicare ale programului pentru internaționalizarea operatorilor economici, care a fost blocat în anul 2020, dar care este esențial pentru exportatorii de mobilă în particular, și pentru toți exportatorii români, în general.

Întrevederea a avut ca scop identificarea tuturor instrumentelor pentru a proteja producătorii de mobilă din România și pentru a sprijini exportul, mai ales că, această industrie exporta aproximativ 30% către piețele din Rusia și Belarus.

 

Parallax

Vizualizari
2617
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri