Claudiu Zamfir

Posibilă fraudă pe cea mai mare platformă de NFT-uri, OpenSea

Thumbnail

Posibilă fraudă pe cea mai mare platformă de tranzacționare a NFT-urilor: procurorii americani, împreună cu FBI, au arestat un fost șef al marketplace-ului OpenSea, sub acuzația că ar fi folosit informații privilegiate, din interior, pentru a tranzacționa token-uri nefungibile în profit propriu, în dauna cumpărătorilor obișnuiți, cel în cauză riscând acum zeci de ani de închisoare.

Nathaniel Chastain (31 de ani), fost manager de produs al OpenSea, este cel care a fost arestat, fiind dus în fața unui judecător din New York.

El este acuzat de fraudă electronică și spălare de bani în legătură cu o schemă de tranzacționare a informațiilor privilegiate cu NFT-uri, pentru fiecare dintre cele două capete de acuzare riscând până la 20 de ani de închisoare, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.

Procurorii americani susțin că fostul manager din OpenSea a folosit informații confidențiale „despre ce NFT-uri urmau să fie afișate pe site-ul OpenSea, pentru câștigul său financiar personal”, prejudiciind și platforma de tranzacționare, și pe traderii obișnuiți.

Activitatea suspectă a lui Chastain a fost depistată de utilizatorii OpenSea, iar platforma l-a și dat afară la scurt timp.

Ce ar fi făcut, mai concret, Nathaniel Chastain ?

Printre altele, el era responsabil cu selectarea NFT-urilor pentru care urmau să fie scoase la licitație pe OpenSea. Platforma ținea secretă „identitatea NFT-urilor prezentate până când acestea apăreau pe site”, potrivit procurorilor.

Imediat ce un NFT anume apărea pe OpenSea, prețul pe care potențialii cumpărători erau dispuși să-l plătească pentru acel NFT și pentru alte NFT-uri realizate de același creator creștea substanțial, de regulă.

Aici intervenea Nathaniel Chastain, după cum acuză procurorii acum, înainte de procesul care va stabili ce s-a întâmplat.

Managerul de atunci al OpenSea ar fi folosit „informațiile comerciale confidențiale ale OpenSea despre ce NFT-uri urmau să fie prezentate pe site, pentru a cumpăra în secret zeci de NFT-uri cu puțin timp înainte de a fi afișate”.

După ce aceste NFT-uri erau prezentate pe OpenSea, „Chastain le vindea la profituri de două până la cinci ori mai mari decât prețul de cumpărare inițial. Pentru a ascunde frauda, Chastain făcea aceste achiziții și vânzări folosind wallet-uri de monedă digitală și conturi anonime pe OpenSea” - mai susțin procurorii.

Autoritățile americane spun că Nathaniel Chastain ar fi desfășurat această activitate ilegală cel puțin în perioada iunie-septembrie 2021.

„Or fi NFT-urile noi, dar acest tip de schemă ilegală nu este nouă. După cum se pare, Nathaniel Chastain a trădat OpenSea folosind informațiile sale confidențiale pentru a câștiga bani pentru sine. Acuzațiile de astăzi demonstrează angajamentul procuraturii de a elimina tranzacțiile privilegiate – indiferent dacă au loc pe bursă sau pe blockchain” - a spus procurorul new-yorkez Damian Williams.

„În acest caz, așa cum se presupune, Chastain a lansat o schemă veche de tranzacții privilegiate, folosindu-și cunoștințele despre informații confidențiale pentru a cumpăra zeci de NFT înainte ca acestea să fie afișate pe OpenSea. Odată cu apariția oricărui instrument nou de investiții, cum ar fi token-urile nefungibile de pe blockchain, apar și cei care vor exploata vulnerabilitățile, pentru propriul câștig. FBI va continua să urmărească agresiv actorii care aleg să manipuleze piața în acest fel” - a spus și directorul adjunct al FBI, Michael J. Driscoll.

Platforma online OpenSea, pe care artiștii și colecționarii vând și se cumpără bunuri digitale NFT, a ajuns să valoreze 13,3 miliarde de dolari, în numai 4 ani de existență, în urma celei mai recente runde de finanțare obținute, în ianuarie 2022.

Marketplace-ul a primit atunci o investiție de 300 de milioane de dolari, condusă de fondurile de capital de risc Paradigm și Coatue. Astfel, în cei 4 ani pe piață, OpenSea a ajuns la investiții totale de aproape 430 de milioane de dolari.

Parallax

Vizualizari
2411
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri