Raluca Abrihan
Antreprenorul român Dragoș Anastasiu, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, a vorbit despre cele mai importante probleme ale mediului de afaceri din acest moment, de la lipsa forţei de muncă, salariile, la birocraţie şi legislaţia aberantă - “Cel mai bun exemplu, pontajele.”
Prenzent la evenimentul “Invest in Romania, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, omul de afaceri Dragoş Anastasiu, care deţine şi controlează firme cu cifre de afaceri totale de circa 100 milioane de euro pe an, cunoscut și pentru profilul său de investitor și mentor pentru startupuri, a vorbit despre principalele probleme din mediul de afaceri românesc:
1. Nu mai avem cu cine face treabă. Nu mai sunt oameni în România. De ce? Pentru că 4 milioane de români sunt plecaţi în afară. Apoi, mulţi dintre cei de aici nu sunt pregătiţi profesional pentru că sistemul nostru de educaţie nu are mijloacele de a-i pregăti – spre exemplu, sistemul şcolilor profesionale este distrus. Iar în ceea ce-i priveşte pe cei puţini rămaşi, avem o problemă de mentalitate a forţei de muncă, legate într-o oarecare măsură şi de diferenţele dintre generaţii, dar nu numai. Suntem blocaţi pentru că nu avem oameni.
2. Anul 2017 a contribuit masiv la distrugerea încrederii reciproce dintre mediul privat şi mediul politic, dar şi la distrugerea încrederii dintre noi. Nu avem încredere pentru că nu avem predictibiliate. Schimbăm legi aşa cum ne gândim fără să avem un studiu de impact pentru că ne grăbim să schimbăm legi.
3.Avem o birocraţie care ne sufocă. Şi ştiţi care este cea mai mare problemă? Nu că nu am putea să-i facem faţă în mod normal, dar această birocraţie generează şi corupţie. Apoi, ne frustrează enorm pentru că suntem nevoiţi să facem tot felul de lucruri inutile din cauza birocraţiei, doar pentru că ele sunt scrise undeva într-o lege. Vă dau un exemplu: pontajele. Facem pontaje! În anul 2018 în care vorbim de munca la distanţă, “management by objective” (managementul în funcţie de obiective), eu (angajator) treubuie să stau în spatele fiecărui angajat să notez câte ore stă la serviciu. Evident că nimeni nu face asta pe bune şi că există oameni angajaţi care la final de lună fac pontaje. Nu contează câte ore a stat la muncă X, Y, Y – trecem în linie câte 8 ore. Atenţie, oameni angajaţi care să facă acest lucru! Citeste aici mai multe despre legea pontajului
4. Lipsa digitalizării. Facem lucruri pe care le făceam şi acum 20 de ani, exact la fel. Şi nu mă refer aici doar la digitalizarea instituţiilor publice, ci şi a mediului privat. Suntem atât de ocupaţi cu toate prostiile, încât nu mai avem timp să ne ocupăm de lucrurile importante. Nu mai avem mintea limpede. Vine GDPR-ul peste noi şi mă întreb câţi suntem pregătiţi. (noul regulament european de protecţie a datelor)
5. Problema legată de salarizare. Inclusiv în ideea de a-i face pe tinrei să nu mai plece din ţară, cu toate că ştim din multe studii că nu salariul este pe primul loc când vine vorba de schimbarea unui loc de muncă sau plecarea din ţară, ci încrederea în cei din jur, în şefi, în politicieni etc. Vrem salarii mai mari, dar problema este trebuie să putem să susţinem această creştere. Orice creştere a salariu în zona statului duce la o creştere de salarii în zona privată, iar aici vin mulţi şi spun: “mai tăiaţi voi din profiturile voastre şi mai daţi şi la angajaţi!”. Uneori aşa este, pe bună dreptate. Dar, pe de altă parte ştiţi cine vor fi cei cu adevărat afectaţi de aceste majorări, cei mici. Firmele mici chiar nu au de unde. Şi atunci salariile sunt o problemă, pentru că dacă nu sunt legate de productivitate ne vom prăbuşi.