Claudiu Zamfir

Un oficial guvernamental vrea ca firmele românești să poată aduce muncitori din afara UE, la salarii mai mici

Thumbnail

Un secretar de stat de la Ministerul Fondurilor Europene a declarat, joi, că a vorbit cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi o modalitate de a permite firmelor din România să aducă din afara Uniunii Europene lucrători cu salarii mai mici decât mediul pe economie, pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă din țară.

Dan-Octav Paxino se referă la faptul că în acest moment, pe legislația românească, firmele din țară pot aduce lucrători din afara Uniunii Europene, în limita unui contingent național, decis de Guvern anual, dar sunt obligate să-i plătească cel puțin cu salariul mediu pe economie. El ar vrea astfel să relaxeze prevederile legale privind salariul acordat muncitorilor extracomunitari.

Având în vedere că în perioada actuală trecem printr-un deficit major în ceea ce privește forța de muncă, am avut și ieri o întrevedere cu domnul ministru al Finanțelor Teodorvici și în principal suntem preocupați pentru a dezvolta și a găsi modalitatea cea mai eficientă ca și România să modifice sau să amendeze legislația actuală care permite aducerea din străinătate a muncitorilor, dar prin legislația noastră suntem obligați să-i plătim la salariul mediu brut pe economie, ceea ce în celelalte state membre ale Uniunii Europene nu există această autolimitare” - a spus secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, la un seminar găzduit de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Reamintim că recent și patronii din HORECA au cerut ca legea să fie amendată astfel încât să poată aduce lucrători din afara UE pe salariul minim pe economie. Astfel, un lucrător extracomunitar ar putea fi plătit cu 1.162 de lei, net, în loc de cel puțin 2.500 de lei net, cât este aproximativ salariul mediu net în România. Pe domenii, în România, la ora actuală cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante - în jur de 1.400 lei net, în medie.

Dacă legislația va fi modificată, firmele vor putea să aducă din țări cu venituri mai reduse, din Africa sau Asia, muncitori care să fie plătiți cu salarii mai mici decât așteptările lucrătorilor români. Măsura ar ajuta probabil firmele, care ar avea și o pârghie în plus în negocierile cu angajații români, de tipul „dacă nu mai vrei să lucrezi pe salariu sub mediul pe economie, aducem muncitori state mai puțin dezvoltate, care nu au atâtea pretenții”.

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

 

Parallax

Vizualizari
3384
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri