Adi Iacob
Criptomoneda Libra pe care Facebook planifică să o lanseze anul viitor la nivel global trebuie să respecte reglementările împotriva spălării banilor, iar compania trebuie să solicite o licență bancară în țările în care dorește să ofere servicii de acest fel, a afirmat șeful băncii centrale din Franța, într-un interviu acordat revistei L’Obs.
Facebook a anunțat săptămâna trecută lansarea monedei virtuale Libra, care va putea fi folosită din 2020 în aplicații precum Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare. Compania spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj.
Guvernatorul Băncii Centrale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că, deși planurile rețelei de socializare pot ușura și îmbunătăți transferurile transfrontaliere de bani, Libra trebuie să respecte toate regulile împotriva spălării banilor.
"Nivelul de risc este crescut de anonimitatea pe care o vor avea utilizatorii criptomonedei", a declarat Villeroy într-un interviu acordat revistei săptamânale franceze L'Obs, adaugând că reprezentanții Libra ar trebui să se asigure că tranzactiile și datele utilizatorilor vor fi pe deplin sigure.
Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri. Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola. Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.
De asemenea, Villeroy susține că rețeaua de social media trebuie să solicite o licență bancară în țările în care dorește să ofere servicii de acest fel.
"Dacă proiectul urmărește să depășească domeniul plăților și să ofere servicii bancare precum depozite, va trebui să fie reglementat ca o bancă cu licență bancară în toate țările în care operează. Altfel ar fi ilegal", a menționat oficialul francez.
Drumul rețelei de socializare spre adopția crypto a fost lent și constant. Primele vești despre acest proiect au apărut la începutul anului trecut, când Facebook l-a angajat pe fostul președinte PayPal - David Marcus - care a devenit ulterior șeful diviziei care se ocupă de cercetarea tehnologiei blockchain în cadrul companiei.
Acum o lună, Facebook a înființat o nouă companie de tehnologie financiară în Elveția, care se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei din spatele criptomonedelor - blockchain și plăți, precum și pe analiza datelor, potrivit registrului comercial al Genevei. Facebook Global Holdings figurează ca acționar în cadrul firmei Libra Networks, înregistrată la Geneva pe 2 mai pentru a furniza servicii financiare și tehnologice și pentru a dezvolta software-uri conexe.
Franța este deține în prezent președinția pe termen de un an a Grupului celor 7 națiuni (G7) și dorește crearea unei forțe care să abordeze astfel de preocupări la nivel internațional, scrie Reuters.