Claudiu Zamfir

Criptomoneda Elrond a picat luni la prețul minim al anului 2022. Unde s-a dus Bitcoin

Thumbnail

Prețul eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, a picat luni, 9 mai 2022, la cel mai scăzut nivel al anului, urmând tendințele generale de pe piața crypto. UPDATE: Bitcoin a scăzut la un preț de 30.333 de dolari și 45 de cenți, luni seara.

Potrivit cotațiilor afișate pe Coinmarketcap, luni, EGLD a picat până la 106 dolari și 62 de cenți, cel mai scăzut nivel din august 2021 până în prezent. De pe oz i pe alta, de duminică până luni, Elrond a scăzut cu 11,6%.

La ora transmiterii știrii, criptomoneda Elrond mai urca în jurul valorii de 107 dolari și 50 de cenți. De la începutul anului 2022 până în prezent, EGLD a pierdut din valoare aproximativ 56%. De asemenea, cei care au cumpărat criptomoneda Elrond pe data de 22 noiembrie 2021, la un vârf de preț de 490 de dolari, ar pierde în prezent peste 78% din investiție, dacă s-ar vedea nevoiți să vândă în moneda oficială a SUA, luni, 9 mai 2022, dintr-un motiv sau altul. Volumul tranzacțiilor de eGold în ultimele 24 de ore, la ora transmiterii știrii, era în jur de 112 milioane dolari, mult sub nivelul de vârf, de 1,28 miliarde dolari, înregistrat în 22 noiembrie 2021.

Evoluția Elrond în ultimul an (Coinmarketcap):

Thumbnail

Și Bitcoin a picat abrupt, luni, 9 mai 2022, ajungând până la 31.017 dolari și 62 de cenți, nivelul minim al anului 2022. De pe o zi pe alta, criptomoneda-lider a pierdut 3000 de dolari, adică aproape 9%, conform datelor de pe Coindesk. Comparativ cu prețul de la începutul anului 2022, BTC a pierdut 15.000 de dolari în prezent. Cine a cumpărat Bitcoin pe 1 ianuarie 2022 a pierdut o treime din investiție dacă a a avut nevoie urgentă de monedă fiat și a vândut pe dolari, luni, 9 mai 2022. BTC n-a mai fost la un nivel atât de scăzut din iulie 2021. De asemenea, comparativ cu prețul de vîrf de peste 67.000 de dolari, înregistrat în noiembrie 2021, Bitcoin a pierdut acum 36.000 de dolari pe unitate, adică 53,7%.

UPDATE: Luni seara, BTC a picat și mai mult, până la ovaloare minimă de 30.333 de dolari și 45 de cenți, liderul crypto trăgând după el și celelalte criptomonede.

Evoluția Bitcoin în ultimul an (Coindesk):

Thumbnail

Ethereum a picat și el, luni, 9 mai 2022, la 2350 de dolari și 41 de cenți, consemnând cel mai scăzut nivel al anului. Din iulie 2021, n-a mai fost ETH la un nivel atât de jos. De duminică până luni, Ether a scăzut cu 8,4%. De la începutul anului 2022 până luni, 9 mai 2022, Ethereum a scăzut cu 36%.

Evoluția Ethereum în ultimul an (Coindesk)

Thumbnail

„Piața criptoactivelor este influențată și ea de condițiile de pe piețele de investiții în general, piețe care încearcă să decidă unde se află nivelurile confortabile în urma creșterilor ratelor dobânzilor menite să înăbușe inflația în creștere în întreaga lume occidentală. Piața se mișcă acum în același ritm cu alte active de risc majore, cum ar fi acțiunile de tehnologie etc. Acest lucru indică o schimbare majoră în ceea ce privește prezența instituțiilor pe piața criptoactivelor, care reprezintă acum un procent mult mai mare și tind să își grupeze deciziile privind cripto cu alte active majore”, observă Simon Peters, analist al platformei eToro, de tranzacționare de acțiuni și crypto.

„Ceea ce este esențial în acest moment este ca investitorii să fie mulțumiți de investițiile lor și să se asigure că pregătiți să păstreze cursul în condițiile de creștere a volatilității în viitor” - atrage atenția el.

În România, trebuie menționat că Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menționată spontan de peste 70% dintre respondenții de la un sondaj realizat recent de compania de cercetare de piață Ipsos, la comanda platformei de tranzacționare crypto Tradesilvania.  

Două treimi dintre deținătorii de criptomonede din România ar avea Bitcoin, conform sondajului. Alte criptomonede de interes pentru români sunt Ethereum (ETH) și Dogecoin (DOGE). Moneda virtuală românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenți care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede ar deține EGLD, potrivit studiului citat.

Nvidia, lider în echipament de minerit crypto, certată de autoritățile americane

În ultima perioadă, se poate observa că de joi, 5 mai,  a început cea mai recentă cădere abruptă de pe piața crypto. „De joi, Bitcoin a intrat pe o traiectorie descendentă, iar în prezent se tranzacționează puțin peste nivelul de 33.000 de dolari. Ether a suferit o scădere și mai severă, de aproximativ 17% începând de joi, în timp ce criptoactivul a trebuit să facă față multor obstacole de pe piață” - a remacat și analistul eToro citat.

Întâmplător sau nu, vineri, 6 mai 2022, autoritatea americană de supraveghere a pieței de capital (SEC) a publicat un comunicat oficial în care „ceartă” compania Nvidia pentru faptul că nu a inclus în rapoartele sale începând cu anul 2018 și impactul mineritului de criptomonede asupra cererii pentru plăcile sale grafice, care sunt, de fapt, concepute și marketate pentru jocuri video.

De asemenea, compania americană de hardware a „creat impresia” că afacerea sa cu echipament pentru jocuri video „nu este influențată semnificativ” de piața de crypto mining - mai spune autoritatea SUA de supraveghere a burselor.

Deficiențele de raportare ale Nvidia i-au văduvit pe investitori de informații importante pentru a evalua afacerile companiei în piețele-cheie”, a acuzat Kristina Littman, șefă a diviziei SEC pentru active crypto.

În schimb, joi, 5 mai, Franța a autorizat Binance ca exchange de criptomonede. Astfel, chinezii de la Binance, ce amai mare platformă crypto din lume, sunt înregistrați ca furnizori de servicii de active digitale, de către autoritatea franceză de supraveghere a pieţei de capital, AMF. Acest statut permite companiei să ofere servicii de tranzacţionare şi custodie pentru bitcoin şi alte criptomonede, după cum a relatat CNBC.

O altă explicație pe seama căreia ar putea fi pusă căderea de luni, 9 mai 2022, a Bitcoin, este decizia anunțată de Luna Foundation Guard (LFG), o fundație cu sediul la Singapore care are ca scop să mențină stabilitatea criptomonedei terraUSD (UST), care este, de fapt, un stablecoin legat de prețul dolarului american. Potrivit Coindesk, LFG a anunțat că va da cu împrumut Bitcoin în valoare de 750 milioane dolari și terraUSD tot de 750 milioane dolari traderilor din piață, să-i tranzacționeze pe ambele părți ale pieței.

Și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost menționat, în ultimele luni, în contextul volatilității pieței crypto, având în vedere că, într-un clasament pe perioada septembrie 2019-august 2021, Rusia figura pe locul al treilea mondial în mineritul digital la Bitcoin, cu 11% din volumul total.

În săptămânile trecute, s-a tot speculat și s-a sperat ca Rusia să se mulțumească cu acapararea teritorială din estul și sud-estul Ucrainei și să înceteze războiul pe data de 9 mai - când la regimul Putin sărbătorește Ziua Victoriei URSS asupra Germaniei Naziste, din 1945. Nu s-a întâmplat, însă, acest lucru, iar luni, 9 mai 2022, în timp ce Vladimir Putin participa la parada militară de la Moscova, armata sa lansa rachete asupra orașului ucrainean Odessa. Prin urmare, semnalele, percepute luni și de investitori, sunt de continuare pe perioadă nedeterminată a invaziei rusești în Ucraina.

Agresiunea rusă asupra Ucrainei a fost privită, însă, de unii jucători din piața crypto și ca un influențator de creștere a valorii criptomonedelor. Logica aici este că oligarhii și, în general, rușii cu bani tind să își direcționeze banii și alte valori către criptomonede, considerând că activele crypto pot scăpa pe sub radarul sancțiunilor Uniunii Europene și Statelor Unite asupra economiei rusești. De asemenea, criptomonedele ar putea fi luate în considerare și ca soluție pentru a evita eventuale rechiziționări pe care regimul Putin le-ar putea opera asupra averilor oligarhilor ruși, pentru a-și putea susține războiul costisitor din Ucraina.

 

Parallax

Vizualizari
8748
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri