Claudiu Zamfir
Compania americană Databricks, care are printre fondatori și doi IT-iști de origine română, a ajuns la o valoare de 62 de miliarde de dolari, estimată în urma celei mai recente runde de investiții pe care a atras-o.
„Decacornul” care dezvoltă tehnologii de date și inteligență artificială a anunțat că strânge o rundă de investiții de serie J în valoare totală de 10 miliarde de dolari, din care și-a asigurat 8,6 miliarde de dolari. Lista de investitori care participă la această finanțare cuprinde fonduri de investiții ca Thrive Capital, Andreessen Horowitz, DST Global, GIC, Insight Partners și WCM Investment Management și alți finanțatori.
Astfel, Databricks crește de la 43 de miliarde de dolari, valoare la care fusese estimată de investitori în urma unei runde de finanțare de 500 de milioane de dolari, în anul 2023, la 62 de miliarde de dolari, evaluarea companiei cu ocazia investiției de acum.
Pentru a satisface cererea clienților, Databricks intenționează să investească capitalul obținut acum în noi produse de inteligență artificială, achiziții și în extinderea semnificativă a operațiunilor de intrare pe piețele internaționale. Pe lângă alimentarea creșterii companiei, banii vor mai fi folosiți pentru plăți către angajații actuali și foștii angajați, precum și pentru plata taxelor aferente.
În ultimele trimestre, compania a înregistrat o creștere accelerată a cifrei de afaceri (peste 60% de la an la an), în mare parte datorită interesului fără precedent pentru inteligența artificială. De asemenea, acest trimestru marchează prima dată când se așteaptă ca firma să realizeze flux de numerar pozitiv.
Databricks a fost fondată în anul 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Compania dezvoltă tehnologii pentru baze de date, iar printre fondatorii săi se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (director de tehnologie - CTO).
Ion Stoica (foto-dreapta) este profesor la universtatea UC Berkeley. Acesta s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989). Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.
Matei Zaharia (foto-stânga) s-a născut în România, dar când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.