Claudiu Zamfir

Colosul rus Yandex, amenințat cu delistarea de pe bursa americană Nasdaq

yandex-dreamstime

Colosul IT rusesc Yandex, care a operat și în România cu serviciul său de transport Yango, a fost notificat că urmerază să fie delistat de pe bursa americană Nasdaq, din 24 martie 2023, dacă nu face apel la decizie.

Măsura apare în contextul sancțiunilor americane aplicate Rusiei, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina - relatează publicația The Moscow Times.

Pe lângă Yandex, și alte 4 mari companii cu rădăcini rusești au primit notificare de delistare de pe Nasdaq: platforma de comerț online Ozon.ru, serviciul de plăți QIWI, site-ul de joburi HeadHunter și platforma de imobiliare Cian.

În urmă cu un an, la câteva zile de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Nasdaq a suspendat de la tranzacționare acțiunile celor 5 companii cu rădăcini rusești. Cea mai mare este Yandex, un gigant tech cu afaceri multiple: motor de căutare, servicii de streaming, comerț online, transport de persoane în sistem ridehailing, prin aplicație, tehnologii de mașini autonome etc.

În noiembrie 2021, înainte de invazia rusă în Ucraina, Yandex ajunsese la o valoare de piață de 31 de miliarde de dolari, potrivit TechCrunch. În prezent, valoarea sa de piață mai este cotată pe la 9 miliarde de dolari, conform companiesmarketcap.com.

Yandex a fost lansat în anul 1997 de Arkadi Voloj, Arkadi Borkovski și Ilya Segalovici. Arkadi Voloj a demisionat din funcția de CEO, în iunie 2022, după ce a fost sancționat individual de Uniunea Europeană în legătură cu războiul rusesc din Ucraina, potrivit HotNews. La începutul lunii decembrie 2022, Alexei Kudrin, un apropiat al lui președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că se alătură Yandex în calitate de „consilier de dezvoltare”, la câteva zile după ce conducerea a anunțat o reorganizare a grupului.

Yandex a trimis Yango pe străzile din București, în iunie 2019, cu cele mai mici prețuri la transportul în sistem de ride-sharing. Campania promoțională cu 5 lei, tarif de transport în București, și mașini de lux luate cu chirie, și-a arătat însă și reversul medaliei. 

După un an și jumătate de afaceri în România, Yango și-a retras de la noi serviciul de ride-hailing, din data de 14 noiembrie 2020. Rușii și-au motivat retragerea din România spunând că „legislația rigidă” din domeniul transportului ride-hailing nu le dă voie să se dezvolte „pe cât de eficient” și-ar dori. În anul 2020, Yango avusese pierderi de circa 300.000 de euro în România.

Parallax

Vizualizari
2379
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri