Raluca Abrihan

Ruşii de la Yandex, care deţin şi aplicaţia de ridesharing Yango, vor să-şi lanseze propriul YouTube

Thumbnail

Compania Yandex, supranumită ”Google-ul Rusiei” şi care a lansat recent în românia aplicaţia de ridesharing Yango, plănuieşte să lanseze un serviciu de video streaming care să concureze cu YouTube, scrie Reuters.

Yandex calcă pe urmele chinezilor ByteDance, care deţin platforma Toutiao, de streaming video şi aplicaţia video de social media TikTok, şi vor să intre în competiţie cu YouTbue şi Facebook prin lasarea Yandex Zen. Noua platformă va permite bloggerilor şi creatorilor de conţinut să posteze videoclipuri de până la 15 minute.

În România, Yandex este prezentă prin aplicaţia digitală de e-hailing Yango, care mai operează în alte 16 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Yandex are o capitalizare de piață de aproximativ 12 miliarde dolari și este prezentă în numeroase domenii, de la mașini autonome, până la publicitate online.

Compania mai deţine şi Yandex Taxi, lansat în 2011 şi care a a preluat în 2017 operațiunile Uber din Rusia și din alte țări ale fostei URSS, iar acum Yandex deține 59% din compania mixtă, iar Uber are 36,6%.

Uber și Yandex și-au combinat operațiunile din 127 de orașe din Rusia și din alte țări din fosta URSS, precum Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia și Kazakhstan.

Noua companie era evaluată la 3,8 miiarde dolari la început de 2018 și Uber a investit 225 milioane dolari în joint-venture, iar Yandex, 100 milioane dolari.

Yandex s-a înființat în 1997 și este listată la New York. Are o cifră anuală de afaceri de peste 2 miliarde dolari, peste 8.000 de angajați și deține 57% pe piața rusă a motoarelor de căutare, în timp ce hărțile sale sunt folosite de peste 20 de milioane de oameni în Rusia.

Mai mult, compania este activă în foarte multe domenii: a lansat propriul smartphone, testează mașini autonome, are site-uri de anunțuri, a lansat propriul asistent vocal și are operațiuni în multe țări din Europa de Est.

Parallax

Vizualizari
521
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri