Denisa Crăciun

Barbie de România: Își mai amintește cineva de păpușile Arădeanca?

papusi

Cu toții știm celebrele păpuși Barbie, iar de filmul care rulează acum la cinema nu cred că mai are sens să vorbim. Dar își mai amintește cineva de Arădeanca? În 1949, cu 10 ani  înainte să se lanseze păpușile Barbie, la Arad se înființa această fabrică unde s-au creat poate unele dintre cele mai cunoscute păpuși din istoria României. 

În halele sale industriale din Arad, fabrica nu producea numai păpuși. Făcea și insigne, medalii sau cupe sportive, arată Wikipedia. Arădeanca a dat lovitura cu păpușile Nadia Comăneci, care au ajuns și în străinătate, fabrica vânzând mii de exemplare. 

Cunoscute pentru calitatea lor, păpușile cu nume românești se găsesc la vânzare pe platforme ca OLX, unde prețurile pornesc de la 30 lei și ajung și la 1.300 lei. 

screenshot olx
Captură ecran OLX

În 1989, fabrica ajunsese să aibă 1.200 de angajați care produceau păpuși la foc continuu. În 2005 avea 67 de angajați, o cifră de afaceri de 1,04 milioane lei și datorii de 777.378 lei, iar 6 ani mai târziu, în 2011, fabrica avea doar 28 de salariați, o cifră de afaceri de 846.549 lei și datorii de 977.616 lei. 

În 2012, Arădeanca SA cerea deschiderea procedurii de insolvență, potrivit Digi24, pentru că nu mai putea achita datoriile exigibile faţă de furnizori, bănci şi stat. 

În 2013, fabrica a intrat oficial în faliment, fiind deținută la acel moment de SIF Banat-Crişana (39,6%), trei acţionari PAS (40%) şi aproximativ 1.200 de persoane fizice care au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă, după cum au arătat colegii de la Adevărul

Foști directori ai consiliului de administrație au preluat afacerea și au înființat o firmă nouă, SC Păpuşi Arădeanca SRL, care se ocupa de producție, conform Economica.net.

---

Citește și urmărește și:

Parallax

Vizualizari
2013
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri