Denisa Crăciun

De la o avere de 16 miliarde dolari, la nimic: Cine este Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX

Fondator FTX

Despre exchange-ul crypto FTX s-a tot scris zilele acestea, mai ales după ce chinezii de la Binance au anunțat că vor cumpăra platforma, iar mai apoi au renunțat la achiziție. FTX a cerut între timp intrarea în faliment, conform unui anunț făcut de companie pe Twitter.

Acum și directorul general (CEO) și fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, cunoscut ca SBF, a demisionat din funcție și a fost înlocuit de John J. Ray III.

SBF, cândva cunoscut ca „Regele Crypto”, a trecut în ultimele 8 zile printr-o perioadă dificilă odată cu prăbușirea FTX.

Averea lui Sam Bankman-Fried, considerat unul dintre cei mai bogați oameni din crypto, a atins cândva vârful de 16 miliarde de dolari, conform ultimelor calcule ale Bloomberg

Pe fondul crizei de la FTX, averea sa a scăzut cu 94%, ajungând la 991,5 milioane de dolari, mai arată sursa citată. 

Între timp, Bankman-Fried a plecat în Bahamas, potrivit Reuters, care mai arată că fostul șef al platformei de tranzacționare crypto a negat speculațiile că ar fi zburat în America de Sud după ce și-a pierdut funcția de la FTX. 

Dar chiar așa... cine este Sam Bankman-Fried (SBF)?

Cine este Samuel Bankman-Fried, fondatorul FTX

Samuel Bankman-Fried (30 de ani) s-a născut pe 6 martie 1992 în California, SUA, și este un antreprenor și investitor, conform Wikipedia. SBF, care a ajuns în mai puțin de 5 ani miliardar, vine dintr-o familie de academicieni: părinții săi, Barbara Fried și Joseph Bankman, sunt profesori la Stanford Law School. 

Antreprenorul a terminat liceul la Crystal Springs Uplands School în Hillsborough, California. Apoi, din 2010 până în 2014, el a urmat Massachusetts Institute of Technology (MIT), de unde a obținut o diplomă în fizică și matematică, potrivit profilului său de LinkedIn.

Cunoscut mai ales pentru exchange-ul de criptomonede FTX, pe care l-a fondat în 2019, în Hong Kong, SBF a mai înființat în 2017, alături de Tara Mac Aulay, și Alameda Research, o firmă de tranzacționare de criptomonede, mai arată Wikipedia.

Până în 2021, Bankman-Fried a ajuns să dețină aproape 90% din Alameda Research.

În trecut, din 2014 până în 2017, a fost trader la Jane Street Capital, în New York, după cum mai arată el pe LinkedIn.

După ce a renunțat la acest job, și-a început treptat activitatea în lumea crypto.

Așa că în 2018 a organizat o tranzacție de arbitraj și a mutat până la 25 de milioane de dolari pe zi, încercând să profite de prețul mai mare al bitcoinului în Japonia comparativ cu SUA. 

Cândva un miliardar pe culmile succesului, SBF se putea lăuda că business-ul său, FTX, și operațiunile sale din SUA au fost evaluate de investitori la un total de 40 miliarde de dolari, conform Forbes

Mai mult, de la lansarea în 2019, FTX a strâns 1,8 miliarde de dolari de la investitori precum Sequoia Capital, Thoma Bravo sau SoftBank, arată datele de pe CrunchBase

SBF a devenit oficial miliardar în 2021 datorită FTX. Exchange-ul crypto a fost până de curând al doilea ca mărime din lume, cu 10-15 miliarde de dolari tranzacționate pe zi, arată BBC

Amintim că pe 8 noiembrie Binance anunțat că a ajuns la o înțelegere preliminară pentru a cumpăra FTX, pe fondul unei crize de lichiditate cu care se confrunta acesta din urmă și care implică riscuri pentru utilizatori.

Potrivit Coindesk, zeci de clienți s-au plâns, pe Telegram, că au dificultăți în a retrage bani de pe FTX. Criza de lichidități de la acest exchange crypto a fost resimțită după ce investitorii au scos volume semnificative de active din FTX. Ei au retras „în masă” Bitcoin în ultimele 24 de ore, mai scrie Coindesk.

Între timp, Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume, s-a răzgândit și a renunțat la a mai cumpăra exchange-ul rival, FTX.

Parallax

Vizualizari
2369
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri