Claudiu Zamfir

Airbnb a început oficial procedura de listare la bursă

Thumbnail

Platforma americană de închieriri de locuințe în regim hotelier Airbnb, folosită și de gazde și turiști din România, a început oficial procedura prin care urmează să se listeze la bursă.

Airbnb a anunțat miercuri că a completat formularul S-1 la Comisia americană de valori mobiliare și burse (SEC), „în legătură cu o propunere de ofertă publică inițială (IPO) de acțiuni”.

Formularul S-1 conține informații despre situația financiară a companiei și planurile de atragere de capital.

Lovită în plin de criza coronavirus COVID-19, care a afectat mai ales turismul, platforma a pierdut anul acesta 16% din valoarea sa, conform unei estimări interne, ajungând la 28 de miliarde de dolari, în luna aprilie, cupă cum a relatat Financial Times.

În mai 2020, Airbnb a anunțat disponibilizarea a 1.900 de angajați, adică un sfert din personalul său, la nivel global.

Înființat în 2008 de antreprenorii Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk, la San Francisco, Airbnb a ajuns la încasări anuale de 2,6 miliarde de dolari. Alături de Uber, pe partea de transport, Airbnb este un exponent al curentului startupurilor de economie colaborativă (sharing economy), în care persoane private își pun, pe termen scurt,  proprietățile la dispoziția celor care au nevoie.

Proprietarii din toată lumea, care au închiriat locuințe în regim hotelier pe platforma online Airbnb, au câștigat peste 80 de miliarde de dolari în 11 ani, a anunțat startup-ul american, în 2019.  Potrivit Airbnb, suma de 80 de miliarde de dolari a fost făcută de proprietari din 2008, de la înființarea platformei, până în 15 septembrie 2019.

În 2019, pe Airbnb erau peste 7 milioane de spații listate, în peste 100.000 de orașe din toată lumea, „mai multe decât camerele primelor 8 cele mai mari grupuri hoteliere din lume”, se laudă platforma online.

Airbnb și afacerile turistice care s-au dezvoltat pe platformă au generat la rândul lor noi idei de startup-uri care aduc valoare în domeniul închirierilor.

Parallax

Vizualizari
726
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri