Raluca Abrihan

Airbnb se va lista curând la bursă - surse

Thumbnail

Platforma online Airbnb, prin care proprietarii îşi pot închiria locuințele pe termen scurt şi care funcţionează şi în România, ar urma să se listeze la bursă până la finele acestei luni, după ce în urmă cu două luni a anunţat concedierea a circa 25% din personal.

Airbnb pregăteşte listarea de mai multă vreme, însă pandemia i-a dat planurile peste cap. Detalii despre IPO-ul ce ar urma să fie făcut la finalul lunii sunt păstrate confidenţiale, scrie Business Insider, citând The Wall Street Journal.

CEO-ul companiei, Brian Chesky, a avertizat că, din cauza epidemiei, Airbnb se aștepta ca veniturile sale pentru acest an să fie mai mici cu circa 50% faţă de anul trecut. Mai mult, în luna mai, compania a anunţat disponibilizarea a circa 25% din personal și sute de lucrători contractuali, a stopat cheltuielile de marketing și a luat împrumuturi de 2 miliarde de dolari, în ultima perioadă.

Anul trecut, Airbnb a înregistrat venituri de 4,8 miliarde de dolari şi pierderi de peste 670 de milioane de dolari.

Înființat în 2008 de antreprenorii Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk, la San Francisco, Airbnb a ajuns la încasări anuale de 2,6 miliarde de dolari. Alături de Uber, pe partea de transport, Airbnb este un exponent al curentului startupurilor de economie colaborativă (sharing economy), în care persoane private își pun, pe termen scurt,  proprietățile la dispoziția celor care au nevoie.

Proprietarii din toată lumea, care au închiriat locuințe în regim hotelier pe platforma online Airbnb, au câștigat peste 80 de miliarde de dolari în 11 ani, a anunțat startup-ul american, în 2019.  Potrivit Airbnb, suma de 80 de miliarde de dolari a fost făcută de proprietari din 2008, de la înființarea platformei, până în 15 septembrie 2019.

În 2019, pe Airbnb erau peste 7 milioane de spații listate, în peste 100.000 de orașe din toată lumea, „mai multe decât camerele primelor 8 cele mai mari grupuri hoteliere din lume”, se laudă platforma online.

 

 

Parallax

Vizualizari
394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri