Raluca Abrihan

Cu cat au scazut impozitele pentru persoanele cu venituri reduse in marile economii ale lumii si unde se situeaza Romania. GRAFICE

Imagine principala
Cu cat au scazut impozitele pentru persoanele cu venituri reduse in marile economii ale lumii si unde se situeaza Romania. GRAFICE
Angajatii cu venituri mai scazute au beneficiat, in procent mai mare decat cei cu venituri ridicate, de reducerile globale ale impozitului pe venit din ultimii douazeci de ani, conform unui studiu recent al UHY. economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au taiat impozitele intr-un ritm mai alert decat economiile G7, atat pentru angajatii cu venituri reduse, cat si pentru cei cu venituri ridicate.

Valoarea medie globala actuala a impozitului pe venit pentru angajatii care castiga 30.000 de dolari (pe an) a scazut intr-un ritm mai alert (in scadere cu 11% - de la 27%, in 1996, pana la doar 16% in prezent), comparativ cu impozitele pe venit pentru venituri individuale de 1 milion de dolari (in scadere cu 5,6%, de la 41,4% pana la 35,8%), pe parcursul ultimilor douazeci de ani, potrivit studiului citat.

"Desi Romania a avut cea mai mare scadere a impozitului dintre tarile analizate, de peste 40%, totusi exista tari din Europa de Est unde taxele de impozit pe venit pentru sectorul de angajati cu salarii mai scazute inca raman mai mari decat cele ale multor state din Europa de Vest. Croatia percepe taxe de 20,3%, Romania 13,4%, iar Polonia 21,3%, comparativ cu 10% in Germania si Marea Britanie si 9% in Franta. Pe masura ce actiunile de crestere economica accelereaza si competitia pentru abilitati profesionale se intensifica, problema taxelor pe venit ar putea deveni un subiect de interes pentru autoritati", mentioneaza Camelia Dobre, managing partner la UHY Audit CD.

Studiul mai arata ca, in medie, economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au taiat impozitele intr-un ritm mai alert decat economiile G7 (, atat pentru angajatii cu venituri reduse, cat si pentru cei cu venituri ridicate.

Pentru angajatii care castiga 30.000 dolari/an in cadrul economiilor BRIC, valoarea medie actuala a impozitului pe venit a scazut cu 15% (de la 34% la 19%) pe perioada ultimilor douazeci de ani, in comparatie cu doar 7% in cadrul statelor G7 (de la 20% la 13%). Pentru angajatii cu venituri de 1 milion de dolari americani, impozitele pe venit au scazut, in medie, cu 11% in statele BRIC (de la 36% la 25%) si cu 5% in cadrul G7 (de la 41% la 36%).

Cresterea PIB-ului in statele cu economii in dezvoltare depaseste, de asemenea, restul lumii

statele in curs de dezvoltare si tarile in curs de dezvoltare au avut parte de cresteri semnificative in ultimii treizeci de ani ¬ China, cu 1421% - depasind, astfel, economiile mai consacrate si cu mult peste media globala de 135% de crestere a PIB-ului (a se vedea tabelul al treilea de jos).

India (577%), Malaezia (479%), Bangladesh (350%) si Nigeria (333%) s-au aflat, de asemenea, in top 5 pentru cresterea PIB-ului, in ultimii treizeci de ani.

Per ansamblu, economiile BRIC au cunoscut o crestere de 348% in aceeasi perioada, in timp ce economiile G7 au crescut cu 87%. Desi cifrele BRIC includ Rusia, care a avut cel mai scazut nivel de crestere din cadrul studiului (15%), rata acesteia de crestere reflecta dificultatile intampinate in urma destramarii Uniunii Sovietice din 1991. Incepand cu 1996, economia Rusiei a crescut cu 88%.

PIB-ul SUA a crescut cu 115%, in timp ce Regatul Unit a cunoscut o crestere de 95%, pe perioada ultimilor treizeci de ani.

"Natiunile in curs de dezvoltare au atras nivele considerabile de Investitii Directe Straine datorita faptului ca o multime de companii, din intreaga lume, au stabilit noi relatii comerciale si si-au consacrat operatiuni in state cu baze de operare la un cost redus, comparativ cu cele din statele lor de origine. Aceasta a ajutat mai multe economii in curs de dezvoltare sa investeasca in propria infrastructura, precum si in baze de abilitati si cunostinte, creand astfel o spirala ascendenta de crestere", declara Bernard Fay.

Valoare impozitului pe venit pentru cei cu venituri reduse (30.000 dolari/an)




Valoarea impozitului pe venit pentru cei cu venituri ridicate (1 milion dolari/an)


Sursa grafice: UHY
Parallax

Vizualizari
53
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri