Raluca Abrihan

10 startup-uri romanesti de urmarit in 2016

Imagine principala
10 startup-uri romanesti de urmarit in 2016
​Au obtinut finantari importante in acest an, au participat la acceleratoare de business europene, au fost premiate, si-au lansat produsele sau vor sa se extinda si in pietele de afara – StartupCafe a facut o selectie de cateva startup-uri romanesti, care au deja experienta in piata sau care abia s-au lansat, dar care au atras atentia in 2015 si merita urmarite indeaproape si in urmatorul an.

1. Vector

Startup-ul al carui principal investitor este omul de afaceri Radu Georgescu a lansat, in acest an, atat in piata locala cat si pe plan mondial, ceasul inteligent Vector Watch. Partea tehnica a fost realizata la Bucuresti de Andrei Pitis, Dan Tudose si Irina Alexandru, insa pentru "atacarea" pietelor cu pretentii era nevoie de "intariri" cu mare experienta internationala. Astfel, Vector Watch il are ca CEO pe Joe Santana, fost CEO la Timex, iar echipa de design a fost condusa de Steve Jarvis care a lucrat la Nike unde a proiectat bratarile de fitness devenite celebre. Recent, Vector – care a aparut datorita unei finantari de tip "seed", de 500.000 euro, din partea grupului GECAD fondat de Radu Georgescu –, a primit o noua runda de finantare, in valoare de 5 milioane dolari. Doua milioane vin tot de la GECAD Group, fondul 3TS Catalyst a contribuit cu 1,5 milioane dolari la runda de finantare, iar restul sumelor vin de la investitori privati: Radu Apostolescu, Bogdan Vlad si Mihai Popescu.

2. DeviceHub.net


Startup-ul aduce pe piata o platforma de tipul Platform as a Service (PaaS), lansata in 2014. “Acest serviciu cloud ofera posibilitatea de a lega orice fel de dispozitiv electronic la internet, iar apoi datele primite de la dispozitivele respective sunt trimise catre consumatori prin intermediul unor aplicatii mobile sau servicii web. Si, deopotriva, permite controlul acestor dispozitive de la distanta tot prin intermediul acestui serviciu”, explica Ionut Cotoi, fondatorul startup-ului. In decembrie 2014,  DeviceHub.net a fost desemnat castigator la a treia editie a acceleratorului WARP turbo , organizat la Cracovia de grupul Deutsche Telekom. A fost, apoi, acceptat in programul de incubare hub:raum, detinut tot de DT si a primit o finantare de 80.000 de euro. De asemenea, startup-ul a participat la incubatorului de startup-uri Seedcamp din Londra si este singura firma romaneasca selectata sa ia parte la un program de incubare de 4 luni in cadrul Challenge Up!, care s-a incheiat in aceasta toamna printr-un eveniment la Londra - competitie organizată la initiativa Intel, Cisco si Deutsche Telekom.

3. Scooterson

La inceputul acestei toamne cateva imagini cu un scuter ce arata ca un vehicul din filmele cu supereroi au devenit virale pe retelele de socializare. Am aflat ca este un produs romanesc, realizat la Arad, iar compania producatoare este fondata de Mihnea de Vries, Flavius Balaj, proprietarul Mr. Fab, un grup de firme ce activeaza in domeniul investitiilor si constructiilor industriale si Ionut Predescu, designer industrial si cel care se ocupa de design-ul scooterului inteligent produs de startup-ul aradean. Rolley Scooterson este un vehicul electric, care are si o componenta software. Functiile "inteligente" se realizeaza conectand vehiculul la un "cloud" prin intermediul unui smartphone si a unei aplicatii mobile. Constructorii scuterului estimeaza ca acesta va avea o autonomie de circa 50 km, dupa o incarcare. Vehiculul are un incarcator extern si are nevoie de aproximativ 3 ore pentru o incarcare completa. Viteza maxima pe care o poate atinge este de 25 de km/ora. Startup-ul promitea lansarea pe piata a vehiculuilui la finele acestui an, dar se pare ca lansarea a fost amanata.

4.
SkinVision

Companie infiintata in Bucuresti in urma cu trei ani a creat o aplicatie care detecteaza semnele cancerului de piele. Firma a fost fondata de doi medici deramatologi si doi programatori, initial sub numele de Skin Scan. Dupa ce a primit o prima runda de investitii estimata la o suma intre doua si trei milioane euro, de la fondul olandez Personal Health Solutions Capital, Skin Vision si-a mutat biroul in Amsterdam. In luna august, compania a mai primit o runda de finantare in valoare de 3 milioane euro din partea companiei britanice LEO Pharma. Cum functioneaza aplicatia SkinVision: utilizatorul face o poza unei alunite, iar o serie de algoritmi analizeaza cat de mare este riscul de a dezvolta o boala, compiland datele despre culoare, dimensiune, simetrie etc. De asemenea, compania SkinVision lucreaza si la strangerea si analizarea de date statistice, printre care si evolutia melanomului in lume pentru a estima riscul aparitiei acestuia.

5. MIRA Rehab


Firma a fost infiintata de patru studenti pasionati de tehnologia informatiei. Acestia au participat in 2011 la Imagine Cup, un concurs IT destinat studentilor din intreaga lume, organizat de Microsoft. Impreuna au proiectat o platforma software care sa faca recuperarea fizica distractiva si comoda pentru pacienti, transformand exercitiile fizice in jocuri video si folosind un senzor extern pentru a urmari si evalua progresul pacientilor. In prezent, produsul este folosit in Marea Britanie de catre National Health Service (NHS) - serviciul public de sanatate din Regat. In primavara acestui an startup-ul a primit premiul “Antreprenorul lunii mai 2015” din partea Ambasadei SUA la Bucuresti, iar in octombrie a fost desemnat “Best social impact startup”, in cadrul Central European Startup Awards.

6. Symme3D

Startup-ul din Timisoara produce imprimante multifunctionale (pe sistem Delta) si dezvolta o platforma multifunctionala pentru imprimare 3D si gravura laser. Printeaza in special parti anatomice umane, care sunt apoi folosite de chirurgi pentru a determina cu precizie pozitia unor tumori, inainte de operatie. Fondatorii proiectului sunt Calin Brandabur, Bogdan Ciobotea, Vucomir Ianculov, Cristi Raita si Mihai Soare. In acest an, startup-ul a fost ales pentru a reprezenta Romania in finala competitiei dedicate startup-urilor Get in The Ring, de la Sofia, unde vor concura pentru finantare si pentru a ajunge in etapa internationala din Olanda. De asemenea, a primit premiul pentru inovatie, in valoare de 5.000 dolari, in cadrul competitie Startup Spotlight de la How To Web.

7. 123ContactForm

Compania dezvolta solutii pentru formualre si chestionoare online si exista pe piata de mai bine de trei ani. Fondata de Florin Cornianu si Tudor Bastea, firma are sediul la Timisoara si o echipa de peste 40 de angajati. Solutiile cloud SaaS (Software as a Service) dezvoltate de 123ContactForm sunt folosite de companii si ONG-uri din intreaga lume. Recent, compania a obtinut o investitie de tip venture capital de 1 milion de euro din partea fondului de investitii Catalyst Romania. Anul trecut firma si-a dublat cifra de afaceri, veniturile inregistrate ajungand la 2,2 milioane de lei.

8. UiPath


Startupul romanesc UiPath tinteste industria de BPO (business process outsourcing) prin dezvoltarea unui software-robot, care sa faca munca pe care angajatii urasc de cele mai multe ori sa o faca. Cu alte cuvinte, solutia soft creata de compania IT locala automatizeaza procesele repetitive din diferite industrii. Daniel Dines (CEO) si Marius Tirca (CTO) sunt fondatorii companiei, care a creat un soft ce este de cel putin trei ori mai rapid decat un angajat, dupa cum sustin cei doi. Startup-ul este unul dintre cele trei proiecte romanesti acceptate in acest an in cadrul incubatorului de afaceri Seedcamp din Londra, cel mai mare accelerator de afaceri din Europa.

9. ArKase

Startup-ul vrea sa lanseze pe piata o husa care sa reincarce bateria telefonului fara sa fie nevoie sa o conectezi la priza, ci prin regenerarea energiei eliberate de lumina, temperatura, miscare, sunet, semnalul telefonului, semnal Wi-Fi, inductie electromagnetica. Fondatorii companiei sunt Razvan Marcus si Tina Suciu. Ei isi propun sa lanseze produsul pe piata in urmatorul an, iar potrivit declaratiilor lor pentru presa locala, aceasta husa ar urma sa coste circa 400 de lei. ArKase a fost desemnat castigator in cadrul Transilvania Demo Day.

10. Traderion

Platforma de testare si training pentru profesionistii din industria finantelor sau “primul joc social-financiar de interbank trading din lume” - dupa cum este descris Traderion de catre cei doi fondatori, Florin Cioaca si George Pruteanu –, a reusit sa obtina o investitie de 75.000 de euro la Seedcamp, la Londra. Inainte de Seedcamp, startup-ul a mai primit o finantare importanta din partea unui grup de business angels din Statele Unite. Compania a fost infiintata in 2013, iar, in prezent, printre clientii ei se numara Reffeisen Bank, CEC sau Citibank.
Parallax

Vizualizari
193
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
oamenii Observ ca se pune accent pe oamenii din spatele ideilor, la majoritatea startup-urilor mai putin la 2 dintre ele, cele din med field, de ce?! Interese!?
poza de profil
startup https://timerepublik.comUn startup italo-elvetian ce are la baza schimbul de servicii platit cu Timp.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri