Adi Iacob

VIDEO “Peleșul Transilvaniei”, reintrodus în circuitul turistic cu bani europeni: 40.000 de vizitatori și 120 de evenimente pe an

Thumbnail

Castelul Károlyi din Carei, cunoscut și ca "Peleșul Transilvaniei", a redevenit o atracție turistică în urma reabilitării acestuia cu ajutorul fondurilor europene. Castelul cu o istorie de peste 500 de ani primește acum în jur de 40.000 de vizitatori pe an, atât din țară, cât și de peste hotare. 

“Castelul Károlyi din municipiul Carei, împreună cu Cetatea Károlyi din Ardud, au fost renovate în urma unui program cu fonduri europene. Este vorba de accesarea Axei Prioritare numărul 5, din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Dezvoltarea durabilă şi Promovarea turismului. Au fost obţinute fonduri în valoare de 23 de milioane de lei, aproximativ, din care 18 milioane de lei fiind contribuţia Uniunii Europene (…) Castelul Karoly şi-a recăpătat imaginea de odinioară şi şi-a primit turiştii care de la an la an au fost din ce în ce mai mulţi: 35.000 de vizitatori pe an, chiar 45.000 de vizitatori în 2016”, explică Adrian Ștefănuți, referent cultural. 

În urma renovării și reabilitării complete a castelului, clădirile și-au redobândit gloria trecutului, devenind totodată multifuncționale. Pentru atragerea unui număr mai mare de vizitatori, clădirea asigură diverse spații multifuncționale sau de conferințe.

Ulterior reabilitării clădirilor, proiectul s-a axat, de asemenea, pe o mai bună promovare comercială a regiunii în rândul localnicilor, precum și pe plan internațional. Castelul găzduiește în prezent diverse expoziții, ateliere, concerte și conferințe.

O parte din vizitatori au fost efectiv turişti, iar ceilalţi au fost vizitatori care au participat la evenimentele culturale pe care le organizăm în Castel şi aici putem vorbi despre spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, concerte camerale expoziţii de fotografie, de pictură, recitaluri de poezie concerte de muzică folk şi festivalurile în aer liber pe care le organizăm anual, care aduc mii de turişti. Anul acesta, la cea de-a doua ediţie a festivalului CareiFEST am avut peste 20.000 de vizitatori”, spune Adrian Ștefănuți.

Fiind un oraș multicultural și trăind mai multe comunități etnice, administrația castelului organizează evenimentele culturale în așa fel încât să fie toate categoriile de public vizate.

“E ceva interesant ca eu să urmăresc, de exemplu, obiceiurile șvabilor sau obiceiurile maghiarilor sau chiar obiceiurile rromilor. Aici vorbim de o populație de aproximativ 55% maghiari, 45% români și mai sunt și câteva comunități de șvabi în zonă”, explică Adrian Ștefănuți.

Evenimente la castel

Evenimentele care sunt în jur de 120-130, ca număr, pe an, se organizează atât în interiorul castelului și aici putem vorbi de expoziții temporare care se organizează la fiecare două săptămâni. Legat de evenimentele de exterior avem mai multe festivaluri, în aer liber, care se desfășoară în apropierea castelului, mai precis în Parcul Dendrologic care, la rândul lui, a fost și el reamenajat pe baza fondurilor europene. Mai avem și proiecții de film în aer liber, Caravana TIFF a ajuns și la noi pentru al patrulea an consecutiv, spune referentul cultural.

Filme produse la castel

“Noi, anual, participăm la târgurile de turism organizate atât la noi, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde am reuşit să ajungem, cât şi la Târgul de Turism din Budapesta unde încercăm să ducem renumele castelului şi să atragem turişti din cât mai multe zone. Din primăvara acestui an a avut loc o filmare, s-a filmat un film de lung metraj o co-producţie Statele Unite-România. O casă de producţie din Bucureşti a venit la standul nostru, la Bucureşti, a văzut castelul, producătoarea din America a spus «Uau, o locaţie foarte mişto. Aş vrea să venim!». Au venit, au văzut castelul şi ne-am trezit cu ei, în februarie anul acesta, că vin să filmeze. Cred că prin intermediul promovării şi al filmului vor veni şi mai mulţi turişti văzând în cadre arhitectura şi frumuseţea castelului nostru; sperăm să atragem şi mai multă lume şi în următorii ani şi prin acest mod fiindcă iată şi acesta este un mod de a promova nu un obiectiv turistic”, spune Adrian Ștefănuți.

Viziunea careenilor

“Comunitatea a primit foarte bine această modificare în oraşul nostru. În urma renovării castelului şi a reintrării acestuia în circuitul turistic, au venit din ce în ce mai mulţi vizitatori şi din oraş şi la evenimentele noastre culturale au participat din ce în ce mai mulţi oameni care, evident, au venit şi cu păreri şi cu sugestii. La un moment dat, mulţi dintre careeni au venit chiar cu propuneri de evenimente culturale. Organizam anumite expoziţii şi atunci au venit anumiţi colecţionari care au spus: «Uite eu am o colecţie de chibrituri. Eu am o colecţie de numismatică. Aş putea să expun?». Şi acest lucru nu face decât să aducă un beneficiu comunităţii şi să atragă mai multă lume, spune referentul cultural.

Parallax

Vizualizari
8625
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri