Claudiu Zamfir

Oficial UE: Cum poți să iei decizii în firmă, văzând volatilitatea legislației fiscale din România?!

Thumbnail

Un oficial al Comisiei Europene a criticat, miercuri, Guvernul României pentru modificările repetate ale Codului fiscal, mai ales în privința mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care împiedică firmele private din țară să ia decizii de afaceri pentru viitor.

Prezentă la București, la un seminar pe teme economice, Isabel Grilo, șefă de unitate în cadrul Direcției Economie și Finanțe a Comisiei Europene (DGECFIN), a comentat modul în care autoritățile române aplică recomandările europene.

În acest context, ea a criticat modul în care Guvernul a modificat Codul fiscal, inclusiv prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați, de la 1 ianuarie 2018.

Este nevoie de consultare cu părțile interesate, de dialog social, de evaluarea impactului și, de asemenea, vorbeam despre importanța investițiilor. Dacă ai fi angajat sau ai lucra într-o companie și ar trebui să iei decizii pentru viitor, cum poți să iei decizii văzând volatilitatea mediului, salariile, contribuțiile sociale, cine, ce plătește?!” - a spus Grilo.
 
Ea a atras atenția asupra „consecințelor pe care le are acest transfer al contribuțiilor sociale în multe sectoare, precum sectorul IT sau cercetare-dezvoltare, chiar și în municipalități”. „De fiecare dată vedem, după o măsură luată, alte măsuri, care încearcă să corecteze consecințele negative și tot continuă. Este ca și când iei o decizie care îți iese de sub control și vrei să o corectezi”, a mai spus oficialul european despre modificările succesive operate de Guvern asupra Codului fiscal.

Isabel Grilo a mai spus că Guvernul ar trebui să facă analize de impact înainte de luarea unor măsuri. „Vreau ca toată lumea să fie conștientă de efectele negative pe care le poate avea luarea deciziilor fără analiza consecințelor și analiza de impact”, a afirmat funcționarul din Comisia Europeană.

Ea a făcut aceste declarații la seminarul ”Guvernanță economicș: între București și Bruxelles. Ce-i de făcut?”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Patronii de firme mici și mijlocii au cerut insistent Guvernului să nu mai modifice atât de des Codul fiscal.

În noiembrie 2017, Consiliul Național al IMM-urilor a numărat 10 reglementări prin care au fost operate 261 de modificări la Codul fiscal numai în anul 2017. Ulterior, Guvernul a continuat să modifice Codul fiscal, pentru a îndrepta anumite situații aberante create de modificările anterioare.

În aprilie 2018, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că o nouă modificare amplă, generală a codurilor fiscale ar urma să fie efectuată la finalul anului 2018.

„Pe codurile fiscal și de procedură fiscală au fost foarte multe modificări în ultimii ani și am avut și noi câteva în acest an, dar modificări care se justificau pentru a schimba anumite lucruri în sensul în care economia îl dorește. Am spus că bine ar fi să ne oprim cu aceste modificări, să stăm până la finalul primului semestru, să facem o analiză a Codurilor și să luăm articol, cu articol, să propunem modificări acolo unde se justifică, să lăsam în dezbatere publică în iulie, august, septembrie, octombrie, iar la finalul anului să avem ultima modificare a codurilor, ca de la 1 ianuarie 2019 să-l lăsăm deoparte ca oamenii să-l înțeleagă, să-l accepte, să-l aplice și să oprim această lipsă de coerență” - a spus ministrul Finanțelor.

Parallax

Vizualizari
884
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri