Redacția StartupCafe.ro

UE cere României să aplice impozit 16% pe profit microîntreprinderilor cu venituri peste 50.000 EUR pe an (surse)

taxe

Reprezentanții Comisiei Europene au cerut scădere pragului la microîntreprinderi de la 500.000 EUR la 50.000 EUR încă din 2024, pentru a creștere încasările la buget și a închide portițele pentru optimizarea fiscală, potrivit G4Media.

„Negociem să scădem eșalonat pragul la microîntreprinderi, dar nu de anul acesta. Comisia Europeană a cerut 50.000, încercăm să negociem să fie pragul mai mare”, au declarat surse guvernamentale, joi, pentru sursa citată.

Reprezentanții CE au cerut miercuri, la o conferință de presă, ca guvernul să scadă pragul la microîntreprinderi pentru a continua să primească banii din PNRR.

De cealaltă parte, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor UE, susține că un jalon este cel privind pragul pentru microîntreprinderi, pe care Guvernul îl consideră îndeplinit:

„Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a spus el.

Comisia Europeană ar fi blocat tranșa a treia, de 2,7 miliarde de euro, din fondurile UE care revin României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o reformă sensibilă fiind aici impozitarea microîntreprinderilor. Cererea de plată numărul 3, care are termen 16 martie 2024 pentru a fi aprobată de Comisia Europeană, ar fi blocată pe fondul unor reforme neîndeplinite satisfăcător de Guvern, printre care:

  • reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS – instituția care renovează viitoarea vilă de protocol a lui Iohannis),
  • plafonul de 500.000 de euro la cifra de afaceri a firmelor pentru a se încadra la impozitul pe venitul microîntreprinderii, de 3% (în trecut Comisia Europeană și FMI au criticat astfel de excepții fiscale și facilități acordate microîntreprinderilor),
  • numirile la vârful companiilor de stat din energie,
  • numirea noilor șefi ai AMEPIP, super-agenția care controlează întreprinderile de stat.
Parallax

Vizualizari
8665
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 949
Adauga comentariu
poza de profil
mihai
arad
ziua si vrajeala lui ciolacu cu micro , vine UE si cere prag de 50.000 cand in rest e doua milioane ? sursa : https://single-market-economy.ec.europa.eu/smes/sme-definition_en
poza de profil
Vasile
Vihocencu
Cand seful guvernului afirma ca multinationalele sunt in afara "suspiciunii rezonabile" de evaziune fiscala de unde sa ia bani pentru un aparat birocratic supradimensionat? Cred ca din "briliantele studii" liceale a retinut doar PROSTI DAR MULTI MARIA TA!.In speranta ca-l vor vota acestia si nu multinationalele invoca ordinul stapanului mUE!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri